U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions Academy (V) » Nieuws » Orange Angels Academy naar laatste acht van EGBL

Terug naar overzicht

Orange Angels Academy naar laatste acht van EGBL

18 maart 2019 14:19:00


Foto EGBL

De Orange Angels Academy doet van 19 t/m 21 april mee aan de super finale van de European Girls Basketball League (EGBL), een speciale competitie voor jeugdteams in Europa. Het team onder leiding van coach Molly McDowell eindigde in de leeftijdsklasse U18 na drie 'stages' van elk vijf wedstrijden op de achtste plek en verdiende zo een ticket voor het slotstuk in de Letse stad Riga.

De European Girls Basketball League (voorheen Eastern European Girls Basketball League) bestaat al vijftien jaar en is in het leven geroepen om jeugdteams (club and opleiding) in Europese landen internationale ervaring op te laten doen. Om kosten te besparen wordt er gewerkt met 'stages', waarbij in kort tijdsbestek op één locatie de teams in toernooivorm tegen elkaar in actie komen. Aan de EGBL, die de goedkeuring heeft van de FIBA, doen dit seizoen zestien teams uit elf verschillende landen mee.

De Orange Angels Academy werkte de eerste 'stage' vorig jaar november in Minsk (Wit-Rusland) af, resulterend in drie zeges en twee nederlagen. Ook bij de tweede 'stage' in februari in Riga (Letland) wonnen de Angels drie van de vijf wedstrijden. Om een plek bij de laatste acht te veroveren, dienden de Nederlandse basketbalsters van de Orange Angels Academy (voorheen CTO Amsterdam Vrouwenbasketball) bij de laatste 'stage' op 9 en 10 maart in Krakau (Polen) weer drie keer te winnen, Uiteindelijk bezorgde een 52-53 zege op BS Jugla uit Letland in de allerlaatste wedstrijd de Angels die felbegeerde achtste plek overall in het veld van zestien deelnemers.

De selectie van de Orange Angels Academy tijdens de eerste drie stages bestond uit: Fleur Bastiaansen, Jade Blagrove, Emy Hayford, Jaleesa Molina, Sarah van Eijle, Jamy de Kock, Moniek Meeringa, Lotte Sant, Ellen Meeringa, Anouschka Meijer, Vita Stam, Maaike van Zeijl, Alinda Sendar, Sofie Bruintjes en Floor Toonders.

Hakim Salem, hoofd van de Orange Angels Academy, is blij met de prestatie van de talenten van het nationale opleidingsprogramma aan de vrouwenkant. "De EGBL is in rap tempo aan het groeien, van acht teams drie jaar geleden naar nu al zestien. Het is een competitie waarbij we veel speelsters tegenkomen die we in de zomermaanden ook bij de jeugd EK's zien. Zo bestaan de Wit-Russische clubs die meedoen aan de EGBL voor de helft uit jeugdinternationals. Het is voor onze meiden een geweldige ervaring. De competitie is sterk en ze maken kennis met het fenomeen van reizen, spelen, rusten en weer spelen. Eigenlijk is het steeds een soort mini EK. Dat ze de laatste acht hebben gehaald is knap en goed voor hun ontwikkeling."

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF