U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions Academy (V) » Orange Lions Academy

Centrum voor Topsport en Onderwijs Amsterdam

CTO Amsterdam

Topsport Amsterdam is de centrale schakel in het professionaliseren en bevorderen van de topsport in Amsterdam. Onder regie van Topsport Amsterdam wordt het Centrum voor Topsport en Onderwijs in Amsterdam uitgevoerd.

CTO Amsterdam maakt deel uit van een landelijk initiatief van NOC*NSF en het ministerie van VWS om de hoogste nationale senioren sporters en talenten beter te laten doorstromen naar de mondiale top. Het is een belangrijke stap voorwaarts in de ambitie om Nederland structureel tot de beste 10 sportlanden ter wereld te laten behoren. Sinds 2009 telt Nederland vier CTO's: CTO Papendal, CTO Heerenveen, CTO Eindhoven en CTO Amsterdam.

CTO Amsterdam biedt talentvolle sporters een unieke kans om fulltime trainen, studeren en wonen in de stad te combineren. Professionele voorzieningen en minimale reistijden staan hierbij centraal.

Trainingsaccommodaties, onderwijsfaciliteiten, huisvesting en voorzieningen als medische en mentale begeleiding en fysieke trainingen zijn op fietsafstand gerealiseerd voor de ongeveer 180 sporters die aangesloten zijn bij CTO Amsterdam. Samen met de nationale bonden creëert CTO Amsterdam ideale omstandigheden en randvoorwaarden voor de sporters op weg naar een hoger prestatieniveau en naar meer internationale successen en medailles op EK's, WK's en de Olympische Spelen.

De volgende bonden zijn met een of meerdere programma's in CTO Amsterdam vertegenwoordigd:

KNRB Roeien Talenten en Toppers
KNZB Zwemmen Talenten en Toppers
KNVB Vrouwenvoetbal Talenten
NBB Vrouwenbasketball Talenten en Toppers
KNHSB Honkbal Talenten
NRB Vrouwen Rugby Sevens Talenten en Toppers

 

Begeleiding

Binnen de CTO Amsterdam programma's staan de sporter en zijn / haar ontwikkeling centraal. Voor een verantwoorde ontwikkeling is een professionele begeleidingsstaf nodig. CTO Amsterdam is verantwoordelijk voor de invulling van een groot deel van dit begeleidingsteam, daarnaast speelt de betreffende sportbond een belangrijke rol. Zo verzorgt en/of financiert CTO Amsterdam onder andere de onderwijscoördinator en accountmanagers, maar ook de fysieke trainer, de fysiotherapeut, de sportarts,de sportpsycholoog en de voedingsdeskundige.

De CTO Amsterdam onderwijscoördinator kan de sporters informeren en adviseren over de topsportvriendelijkheid van de verschillende opleidingen en helpt bij het oplossen van problemen met school of studie. De CTO Amsterdam accountmanagers zijn de verbindingsofficieren het programma, de bond en de CTO organisatie. De bond zorgt voor de invulling van de technische begeleiding en heeft de verantwoordelijkheid voor en de regie over het sporttechnische programma.

Hieronder staat beschreven welke professionals werkzaam zijn binnen de CTO Amsterdam organisatie.

Charles Urbanus Algemeen manager
Tom van 't Hoff Algemene zaken en accountmanager Zwemmen
Paulien van Deutekom Accountmanager Roeien & Voetbal
Puck van Hasselt Accountmanager Basketball
Martijn Mol Accountmanager Rugby Sevens

 

Trainingsaccommodaties 

De sportaccommodaties waar de CTO programma's trainen, zijn gevestigd op twee locaties, Sporthallen Zuid en ClubWest / HvA. De accommodaties voldoen aan de kwantitatieve en kwalitatieve eisen van de sportbonden.

De sportaccommodaties zijn belangrijke partners voor CTO Amsterdam. Immers de basis van de CTO programma 's wordt bepaald door de kwaliteit en de beschikbaarheid van goede accommodaties. CTO Amsterdam werkt bij het upgraden en het beschikbaar maken van de CTO trainingsaccommodaties intensief samen met de gemeente Amsterdam (DMO Sport).

Onderwijs

Naast een sportieve carrière, willen de sporters vaak ook een opleiding volgen. Om het onderwijsprogramma zo goed mogelijk aan te laten sluiten op het trainingsprogramma heeft CTO Amsterdam afspraken gemaakt met een groot aantal onderwijsinstellingen. Deze onderwijsinstellingen beschikken over een topsportregeling. Dat wil zeggen dat ze extra flexibiliteit voor CTO sporters in het onderwijsprogramma kunnen aanbieden.

De volgende onderwijsinstellingen hebben een overeenkomst met CTO Amsterdam:

* Calandlyceum (LOOT-school: VMBO-T, HAVO, VWO)

* ROC van Amsterdam (MBO)

* Hogeschool van Amsterdam (HBO)

* Universiteit van Amsterdam (WO)

* Vrije Universiteit Amsterdam (WO)

Huisvesting

In Amsterdam is een enorme vraag naar studentenhuisvesting. Toch slaagt CTO Amsterdam er in een woning of kamer te vinden voor CTO sporters. CTO Amsterdam werkt hierbij samen met een aantal woningbouwcorporaties. Bij de zoektocht naar een geschikte woonruimte wordt rekening gehouden met de reisafstanden naar trainingsaccommodaties en onderwijslocaties.

Maaltijdvoorziening

Een aantal vaste avonden per week verzorgt CTO Amsterdam voor de sporters een maaltijdvoorziening. Op of in de buurt van de sportaccomodaties kunnen de sporters deze avonden terecht voor een gezonde, topsportverantwoorde maaltijd. Op deze manier ontlast CTO Amsterdam de CTO sporters een aantal dagen in de week van het boodschappen doen, koken en opruimen van het avondeten. Tevens zijn de sporters verzekerd van een goede maaltijd.

Partners van Topsport Amsterdam bereiden de maaltijden en de voedingsdeskundigen van CTO Amsterdam houden controle op de samenstelling van de maaltijden.

Workshops

CTO Amsterdam is zich bewust van de grote stap die jonge talenten maken. Ze verlaten het ouderlijk huis om zich te ontwikkelen in een sport en verhuizen naar Amsterdam. Vervolgens dienen ze een planning te maken waarin topsport en onderwijs nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd en dienen ze zich goed te verzorgen. Om de sporters hierin te begeleiden organiseert CTO Amsterdam verscheidene workshops, met als thema's voeding, topsport-lifestyle en timemanagement.

 

Voor meer informatie over CTO Amsterdam kunt u terecht op www.ctoamsterdam.nl

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF