U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (M) » MU15 » Orange Lions MU15 maken indruk bij NSDC

Terug naar overzicht

Orange Lions MU15 maken indruk bij NSDC

8 augustus 2016 17:29:00

De Orange Lions MU15 hebben een sterke indruk achtergelaten bij de North Sea Development Cup in het Deense Aalborg. Nederland won het tweede duel met Zweden als tegenstander (68-53), waarna in de finale Duitsland met 55-63 te sterk was voor de jonge Nederlandse basketballers. Hieronder een uitgebreid verslag aan de hand van de input van Koen Slinger.

Nederland-Zweden
Dag twee van het NSDC. Na wederom een tactische ochtendtraining, een goed ontbijt en een voedzame lunch (Denen eten graag rauwe groenten en maken daar heerlijke maaltijdsalades van) beginnen de Orange Lions om kwart over vier vol vertrouwen tegen A-land Zweden. Tijdens de wedstrijdevaluatie van Denemarken hebben de coaches Mitchell Lieveld en Lars Jansen de jongens op het hart gedrukt dat het tegen Zweden een stuk zwaarder zal worden dan tegen de Denen.

Nederland begint met starters Bob Berghuis, Joost Bijl, Tristan Enaruna, Bas Leyte en Jonas Visser. De openingsfase is wat nerveus en Zweden vindt makkelijk het net. Na een prachtige aanval, afgerond door een driepunter van Tristan Enaruna, staat er 11-7 op het scorebord. Zweden scoort daarna snel tegen en dwingt Lieveld en Jansen in een time-out bij 14-7. Vooral de razendsnelle atletische pointguard maakte het de Lions erg lastig. Dan maar back to the basics. Vanuit een georganiseerde verdediging keert ook de rust in het Nederlandse spel terug. De rest van het kwart gaat gelijk op, resulterend in 24-16 aan het eind van het eerste kwart.  Nederland vindt makkelijker de oplossingen voor het 'pressiespel' dat Zweden, net als Oranje, graag speelt. 

Lieveld drukt zijn jongens in de break op het hart dat er absoluut geen reden is om ontzag te hebben voor het sterke Zweden. Dat kwartje valt, want het tweede kwart vliegen de jonge Lions het veld over en laten de Zweden alles zien dat ze in huis hebben: fast breaks, driepunters en scores uit een georganiseerde half court offense. De Zweden zijn opgelucht als het kwart voorbij is, want inmiddels staat het al 51-36 (na 35-11 score in het tweede kwart).

Net als tegen Denemarken is de grote uitdaging om de goede eerste helft door te zetten. Dit blijkt wat lastig. De Zweden hebben duidelijk een donderspeach gekregen en komen puntje voor puntje terug in de wedstrijd. Ondanks een goede organisatie vallen de schoten niet bij Oranje en missen de Lions wat makkelijke ballen onder het bord. Met een 53-47score op het bord aan het eind van het derde kwart hebben de Zweden zich knap teruggeknokt in de wedstrijd.

Toch blijft de jonge Nederlandse ploeg rustig. De aanval loopt redelijk, dus focussen de coaches zich in de break op de defense. Oranje start het vierde kwart dan ook met een sterke verdediging. Hoewel aanvallend de motor hapert, scoort Zweden ook niet. De Nederlandse guards houden de atletische Scandinavische guards uit de wedstrijd. De beperkte rotatiemogelijkheden bij de Zweden resulteren in vermoeide starters, waar Oranje goed van profiteert. Uiteindelijk lukt het Nederland om vanuit de omschakeling een paat goede scores neer te zetten. Het staat Zweden in het laatste kwart maar zes punten toe en wint met 68-53. 

Het knappe van deze overwinning is niet alleen de winst op A-land Zweden, maar ook het feit dat de jongens hebben laten zien zowel aanvallend als versedigend te kunnen pieken door 35 punten in een kwart te scoren en de Zweden op zes punten in het vierde kwart te kunnen houden. Tristan Enaruna is met 23 punten topscorer en hij pakt ook nog eens 8 rebounds. Sander Hollanders draagt 13 punten en 3 rebounds bij.

Nederland-Duitsland
Het is do or die op de laatste dag van de NSDC. Nederland heeft onder leiding van Mitchell Lieveld en Lars Jansen voor het eerst in jaren de finale gehaald, waarin wordt aangetreden tegen het sterke Duitsland.

De wedstrijd begint al vroeg, om half tien 's ochtends. Daar hebben de Nederlandse jongens duidelijk wat moeite mee. De passie en het enthousiasme zijn een stuk minder dan tegen Zweden en Denemarken. Wellicht komt dat door de 'tevredenheid' die er heerst na de eerdere prestaties. De start is dan ook wat twijfelachtig. Aanvallend loopt het aardig, maar Oranje verzuimt wel de half open ballen erin te gooien. De Duitsers daarentegen vinden makkelijk de basket en al snel staat het 1-8.

Na een time-out komen de Nederlandse jongens wat beter in de wedstrijd. Door sterk te rebounden lukt het de Lions om vanuit hun specialiteit - de transitie - wat scores te pakken. Beide teams spelen vanuit een strakke verdediging. De Duitsers hebben vrij weinig dreiging van afstand, terwijl Nederland verzuimt de open looks te benutten. Bij rust is het 25-27 in het voordeel van de oosterburen. 

De beleving moet omhoog, er moet met meer pit wordten gespeeld, dat is de opdracht die de Nederlanders voor de tweede helft meekrijgen. Organisatorisch speelt de ploeg zowel verdedigend als aanvallend goed basketball, maar met te weinig vernuft.  En de echte wil om te winnen ontbreekt nog.

Onder aanmoediging van de meegereisde ouders beginnen de Orange Lions MU15 na de rust een stuk enthousiaster. De Duitsers kunnen maar geen afstand nemen. Zelf krijgt Oranje voldoende kansen, maar die blijven te vaak onbenut. Vooral de vrije worpen zijn niet om over naar huis te schrijven (13 op 30). Aan het einde van het derde kwart plaatsen de Duitsers een 8-0 run door sterke penetraties van hun shooting guard en door tweede kansen vanuit de aanvallende rebound. Met nog acht minuten te gaan staat het 40-50. Het is nu of nooit, kansen om de titel te pakken zijn er wel degelijk. Oranje plaatst een run, komt zelfs nog even terug tot 50-54, gevolgd door een prachtige and one van Enaruna met nog vier minuten te gaan. Helaas wordt die actie geinterpreteerd als een aanvallende fout. De Duitsers knallen direct een driepunter raak, waardoor het gat weer zeven punten wordt: 50-57. Beide teams wisselen nog drie scores uit, waarmee de eindstand wordt bepaald op 55-63. 

Ondanks deze verliespartij heeft de jongste generatie Orange Lions laten zien voor geen enkel land ontzag te hoeven hebben. Tristan Enaruna wordt nog tot MVP uitgeroepen (notabene van de verliezende finalist), waarmee hij een mooie trofee mee naar huis neemt van een sterk toernooi. Ook de Duitse coaches zijn vol lof over de wijze waarop Lieveld en Jansen hun jongens hebben laten spelen, en natuurlijk over de spelers zelf. 'You've got a great group of guys, a great team'. Ondanks het verlies in de finale mogen de Orange Lions MU15 erg tevreden zijn met dit resultaat. Dat beelooft wat voor het EK U16 volgend jaar! 

Selectie Nederland MU15 bekend

Woensdag 15 april 2015
De selecties voor de nationale jongensteams U14 en U15 zijn bekend. Nederland MU14 en Nederland MU15 trainen in de maand juni en spelen oefenwedstrijden tegen diverse teams. MU15 doet in augustus mee aan de North Sea Development Cup. Lees meer...

Brugman coördinator jongens U14 en U15

Dinsdag 11 november 2014
Brord Brugman heeft zich als  coördinator MU14 en MU15 (jongens) aangesloten bij de NBB. Brugman, sinds 2010 trainer bij Caland Jeugd Basketball in Amsterdam, vervult deze functie op vrijwillige basis. De NBB is blij met zijn inbreng. Lees meer...

Leerzaam toernooi in Kopenhagen

Maandag 2 juli 2014
Ook Nederland MU15 heeft van 19 t/m 22 juni deelgenomen aan het Copenhagen Invitational Tournament in Denemarken.  De MU15-staf bestaat dit jaar uit Hugo Butter (hoofdcoach), Mitchell Lieveld (assistent-coach) en Dave Conrad (teammanager). Lees meer...

Nederland MU15 sluit NDSC af op tweede plek

Zondag 18 augustus
Nederland MU16 heeft de North Sea Development Cup in het Deense Aalborg afgesloten met een verwachte ruime nederlaag (55-91) tegen Duitsland. Desondanks eindigde Oranje toch op de tweede plaats in dit jaarlijkse vierlandentoernooi. Lees meer..

Nederland MU15 wint tweede duel in Aalborg

Zaterdag 17 augustus
Nederland MU15 heeft bij de North Sea Development Cup in het Deense Aalborg z'n tweede wedstrijd gewonnen. Na de minmale 71-72 nederlaag op de eerste dag van het vierlandentoernooi was Oranje vandaag met 57-52 te sterk voor de leeftijdsgenoten van Zweden. Lees meer..

Leerzame dag Nederlandse teams bij NSDC

Vrijdag 16 augustus
De twee Nederlandse teams hebben een leerzame dag beleefd tijdens de ouverture van de North Sea Development Cup in het Deense Aalborg. Nederland MU15 opende het toernooi met een 71-72 nederlaag na verlenging tegen Denemarken. Lees meer..

Oranje MU15 naar North Sea Development Cup

Woensdag 14 augustus
Nederland MU15 doet mee aan de North Sea Development Cup, die van vrijdag 16 t/m zondag 18 augustus in het Deense Aalborg wordt gehouden.

Tijdens een intensieve trainingsstage in het Caland Sportcentrum in Amsterdam is de selectie voor Nederland MU15 gemaakt. De ploeg voor Aalborg bestaat uit de volgende jongens: Jeroen IJlst (Lokomotief), Joshua Bruijnzeels (NBB Basketball Academy Limburg/BPL), Tim Hoeve (NBB Basketball Academy Noord/RTC Noord), Lawrence Slim (Harlemlakers), Luc Beijleveldt (RTC Rotterdam), Donovan Wijngaarden (NBB Basketball Academy Zwolle/Landstede), Okke Hoonhout (Lokomotief), Lucas de Haas (BS Leiden), Elay Wirjo (NBB Basketball Academy Zwolle/Landstede), Jasper Fokker (NBB Basketball Academy Zwolle/Landstede), Bjorn Rosman (RTC Rotterdam) en Jaap Mutsaers (NBB Basketball Academy Limburg/BPL).


Foto Robbert Krabbendam

De technische staf bestaat uit Eric Kropf (hoofdcoach), Bjord Brugman (assistent), Maurice Scholten (assistent), Can Guden (teammanager) en Jeroen de Vrij (fysiotherapeut).

Nederland MU15 opent het toernooi op  vrijdag om 17.00 uur tegen Denemarken.  Op zaterdag is om 17.00 uur Zweden de tegenstander en op zondag om 09.30 uur speelt MU15 tegen Duitsland.

Nederland MU15 vijfde in Kopenhagen

Zondag 16 juni
De Nederlandse Basketball Bond was met zes teams vertegenwoordigd bij de Copenhagen Invitational. Geen van de teams slaagde er in om de eindstrijd te bereiken. Nederland MU15 werd vijfde. Lees meer..

Foto Robbert Slim

Selectie Nederland MU15 voor Kopenhagen

Maandag 10 juni
Na vier intensieve trainingsdagen en twee oefenwedstrijden is de selectie voor Nederland MU15 bekend. Dit jongensteam, dat onder leiding staat van bondscoach Eric Kropf, zal van 14 t/m 16 juni deelnemen aan de Copenhagen Invitational.De selectie bestaat uit de volgende spelers:

4. Joshua Bruijnzeels (BS Weert / NBB Basketball Academy Limburg)
5. Dax Herman (In2Work Waterland)
6. Tim Hoeve  (RTC Noord / NBB Basketball Academy Groningen)
7. Lawrence Slim  (Harlemlakers)
8. Jord van Baast  (Black Eagles Rosmalen)
9. Lennard Paetzhold (Aris Leeuwarden)
10. Koen Zevenhek (In2Work Waterland)
11. Jasper Fokker (Landstede Basketbal / NBB Basketball Academy Zwolle)
12. Okke Hoonhout (Lokomotief Rijswijk)
13. Elay Wirjo (Landstede Basketbal / NBB Basketball Academy Zwolle)
14. Cassius Smits (Black Eagles Rosmalen)
15. Jaap Mutsaers (BS Weert / NBB Basketball Academy Limburg)

Hoofdcoach Eric Kropf wordt geassisteerd door Brord Brugman en Maurice Scholten. Teammanager is Can Guden

Op vrijdag 14 juni opent Nederland MU15 het toernooi om 10.45 uur tegen Vaerlose Basketball  in de Farum Arena, gevolgd door een duel tegen IJsland om 16.30 uur. Op zaterdag 15 juni neemt Nederland MU15 het om 10.15 uur op tegen Zweden Westkust, ook in de Farum Arena. 's Middag zijn dan de halve finales en op zondag 16 juni de finales. Mogelijke tegenstanders in het vervolg van het toernooi zijn Engeland, Denemarken, Noorwegen Oost en Berlijn.

Voorselectie Nederland MU15 telt 25 spelers

Maandag 13 mei
De voorselectie van het Nederlands mannenteam MU15 telt 25 spelers. Oranje MU15 zal komende zomer deelnemen aan de Copenhagen Invitational, die van 13 tot en met 16 juni zal worden gehouden in Kopenhagen, en aan de North Sea Development Cup (van 16 tot en met 19 augustus in Aalborg). De eerste training voor Oranje MU15 is op 1 juni in de Calandhal in Amsterdam. Daarna traint de ploeg op 2 juni, 8 juni, 9 juni, 12 augustus en 13 augustus ook op deze locatie.
Uit de groep van 25 spelers zullen voor de toernooien in Kopenhagen en Aalborg 12 spelers worden geselecteerd. De spelers die naar Kopenhagen gaan hoeven niet noodzakelijkerwijs dezelfde spelers te zijn als die voor Aalborg. Deze selectie is ook de selectie die in het seizoen 2013/2014 als Nederlands mannenteam MU16 verder gaat.

De 25 geselecteerde spelers zijn:

Lennard Paetzhold (Aris), Noah Mooiman (Arnhem Eagles),
Levi Brusse (BC Apollo), Jord van Baast (Black Eagles), Cassius Smits (Black Eagles), Zichmar Vlijt (BS Leiden), Lucas de Haas (BS Leiden),
Joshua Bruijnzeels (BSW), Jaap Mutsaers (BSW), Sven Lemke (De Groene Ster), Lawrence Slim (Harlemlakers), Jasper Fokker (Landstede), Donovan Wijngaarden (Landstede), Elay Wirjo (Landstede), Jeroen IJlst (Lokomotief)
Okke Hoonhout (Lokomotief), Brian Hoogervorst (Lokomotief), Denzel Emanuels (Rotterdam), Nigel Onuoha (Rotterdam), Luc Beijleveldt (Rotterdam), Bjorn Rosman (Rotterdam), Tim Hoeve (NBB Basketball Academy Groningen), Dave Borsboom (NBB Basketball Academy Utrecht/UBALL), Dax Herman (Waterland) en Koen Zevenhek (Waterland).

Talentenherkenningsdag in Rotterdam

Maandag 8 april
Bij de talententenherkenningsdag in Rotterdam zijn gisteren (zondag 7 april) twee voorlopige selecties gemaakt in de leeftijdsklassen MU14 en MU15. Er waren 109 jongens uitgenodigd. De talententenherkenningsdag stond onder leiding van de coaches Eric Kropf, Brord Brugman, Mart Scheltes, Maurice Scholten en Herman van den Belt. Lees meer..

Oranje MU15 wint X-Mas Tournament

Zondag 30 december
Het Nederlands team MU15 heeft het X-Mas Tournament in Kortrijk gewonnen. Op de derde dag van het toernooi won Oranje eerst in de halve finale met 45-34 van de  Vlaamse MU15-selectie, waarna in de finale Gembo Borgerhout overtuigend met 59-37 werd verslagen. Lees meer..

Nederland MU15 blijft winnen in Kortrijk

Zaterdag 29 december
Op de tweede dag van het X-Mas Tournament in Kortrijk heeft Nederland MU15 ook beide kwartfinale-poulewedstrijden gewonnen. Om 12.00 uur speelde Oranje tegen de winnaar van voorrondepoule E: Gembo Borgerhout MU16. In een spannende wedstrijd werd wederom bijzonder hard gewerkt, maar er was nog weinig controle. De intensiteit en vechtlust waarmee Nederland speelde, waren echter voldoende voor een 61-55 overwinning. Lees meer..

MU15 succesvol op eerste dag in Kortrijk

Vrijdag 28 december
Het Nederlands mannenteam U15 heeft op de eerste dag van het X-Mas Tournament in Kortrijk beide wedstrijden in de voorronde gewonnen. In de ochtend versloeg Nederland Duva Gistel Oostende MU16 met 66-53. Laat in de middag was Oranje met 52-41 te sterk voor Maccabi Ramat Gan MU16. Lees meer..

Oranje MU15 doet mee aan X-Mas Tournament

Donderdag 20 december
Het Nederlands mannenteam U15 zal van 28 tot en met 30 december a.s. meedoen aan het X-Mas Tournament in het Belgische Kortrijk. Dit team is samengesteld uit de twee MU14-selecties die in juni van dit jaar hebben deelgenomen aan het Copenhagen Invitational. Lees meer..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Terugblik op 2012

North Sea Development Cup

De teams van Duitsland (jongens) en Zweden (meisjes) zijn winnaar geworden van de derde editie van de North Sea Development Cup (NSDC). Dit toernooi, dat eerder in Duitsland en Zweden werd gehouden, vond afgelopen weekend plaats in de Apollohal in Amsterdam. Aan de NSDC doen de beste spelers/speelsters van Nederland, Zweden, Denemarken en Duitsland mee in de leeftijdscategorie U15.

Uitslagen NSDC
Vrijdag 17 augustus:
Nederland – Denemarken (m) 61-30 DEN
Nederland – Denemarken (j) 49-81

Zweden – Duitsland (m) 54-62
Zweden – Duitsland (j) 44-69

Zaterdag 18 augustus:
Nederland – Zweden (m) 53-59
Nederland – Zweden (j) 66-70

Duitsland – Denemarken (m) 54-70
Duitsland – Denemarken (j) 66-70

Zondag 19 augustus
Nederland – Duitsland (m) 54-70
Nederland – Duitsland (j) 48-74

Copenhagen Invitational

De MU15-selectie van de NBB heeft van 21 t/m 24 juni meegedaan aan de Copenhagen Invitational 2012. De selectie, gecoacht door Milko van Schaik won op de slotdag van het driedaagse toernooi met 65-54 van Kosovo en legde beslag op de vijfde plaats.

Selectie 2012

Chiem van Miltenburg (ZAC Landstede)
Daan Vianen (UBALL)
Freek Vos (ZAC Landstede)
Mack Bruining (Rotterdam Basketbal College)
Sjoerd Koopmans (RTC Noord)
Jardin van de Korput (UBALL)
Raidell de Pree (CBV Binnenland)
Keime Hellfrich (Pigeons)
Nene Kiameso (High Five)
Ralph van Gent (The Black Eagles)
Ebuka Nzekwesi (Cobranova)
Wesley de Kikkert (ZZ Leiden)
Jim te Veer (ZAC Landstede)
Nick Borsboom (UBALL)

Staf: Milko van Schaik (hoofdcoach), Andre Bout (assistent-coach), Jordy Slager (fysiotherapeut) en Gino Laloli (teammanager).

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF