U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (M) » MU16 » Goedee: 'Deze lessen van het EK kunnen we meteen toepassen'

Terug naar overzicht

Goedee: 'Deze lessen van het EK kunnen we meteen toepassen'

20 augustus 2018 12:41:00


Foto's fiba.com

Terwijl de SPENS Arena in Novi Sad nog natrilde van de geweldige finale van het EK in de A-divisie tussen Kroatië en Spanje (71-70) sprak Arie in 't Veld, onze verslaggever ter plekke, met Wierd Goedee. De bondscoach van de Orange Lions U16 ging in op de lessen, die de coaches en de spelers uit dit EK op topniveau kunnen trekken.

Kijkend naar de prestaties van de Lions (eenmaal gewonnen, zes keer verloren, terug naar de B-divisie in 2019), valt meteen op dat Nederland in vergelijking met de andere A-landen nog geen 'beulen' in de gelederen heeft, zoals bijvoorbeeld Turkije en Spanje. “We zijn laatgroeiers”, zegt Goedee, die vindt dat in Nederland meer aan kracht en spiermassa moet worden gewerkt. “De andere landen hadden het met een knipoog over onze spaghetti-legs."

“We rebounden op subtopniveau als typische 16-jarigen", zegt Goedee. "En als je het vergelijkt met de Europese top op zo'n EK in de A-divisie rebounden we als 14-jarigen.” De bondscoach ziet een duidelijk verband tussen kracht en reboundkracht. Hoewel Nederland het reboundend in sommige wedstrijden knap deed, mede dankzij het atletisch vermogen van de ploeg, kwam het op dat front toch te kort tegen de toplanden.

Meer ervaring (lees: wedstrijden spelen) tegen sterkere tegenstanders - bijvoorbeeld U18-teams - en sterker worden, dat zal de Nederlandse spelers ook gaan helpen bij het maken van afstandsschoten. “Op dit niveau krijg je minder tijd, minder ruimte, en meer druk op je schoten”, geeft Goedee aan. “Hoe meer kracht je hebt, in je eigen schot, maar ook in de hele aanval als ploeg, hoe beter het zal lukken om die verre schoten toch te maken.”

Na de gewonnen wedstrijd tegen Georgië voerde Goedee samen met zijn assistent-coaches Triemstra en Bout één-op-één gesprekken met alle  twaalf spelers. Daarin deelden de coaches hun bevindingen, complimenten en adviezen met de jonge Lions. De spelers hadden ook huiswerk gekregen. Op hun telefoons schreven ze zelf op wat ze goed en minder goed aan hun eigen spel vonden. Nu is het zaak de lessen van Novi Sad mee te nemen naar de eigen club (en/of Academy) en daar aan te gaan werken.

Goedee zag wel op diverse vlakken in deze korte EK-periode vooruitgang. Bijvoorbeeld qua tactisch inzicht. “Spelers keken als voorbereiding op het duel tegen Georgië naar videobeelden en zeiden zelf: kijk, ze spelen een triangle-and-two (drie man in een zoneverdediging en twee man in een man-to-man). Ze hebben geleerd om sneller situaties te herkennen. Ook weten ze nu beter hoe ze daarop moeten reageren. De uitvoering daarvan moet beter worden.”

Had Nederland achteraf gezien meer uit het toernooi moeten halen? Goedee is reëel. Hij geeft aan dat de staf en het team sommige dingen beter hadden kunnen doen, maar dat over het hele toernooi gezien de meeste andere landen een stapje - en soms wel twee of drie - verder zijn dan Nederland. "Zeker tegen Letland en Slovenië waren er kansen. Maar als het afstandsschot dan onvoldoende is, zeker met de hogere verdedigende druk, wordt het lastig om dat soort wedstrijden te pakken. Maar het is zinvoller om daar niet over te treuren, maar vooral scherp te evalueren,en die conclusies in nieuwe acties om te zetten."

De kans om alles dat Novi Sad de jonge Lions heeft geleerd, in de praktijk te brengen, komt al heel snel. Ook voor coach Goedee zelf, die in het dagelijks leven verantwoordelijk is voor de hele opleiding bij Apollo Amsterdam (afgelopen seizoen met drie teams Nederlands kampioen bij de jeugd). Hij weet als geen ander welke beloning in het verschiet ligt, als je een jonge speler z'n basketballdromen najaagt én daar keihard voor werkt. Het kan je op prachtige toernooien als dit EK op A-niveau brengen, maar ook in je latere carrière wedstrijden opleveren tegen iconische teams en iconische spelers.

Zag Goedee daar in Novi Sad nou Vrankovic naast de bank van Kroatië zitten? De Nederlandse bondscoach twijfelt, want de mastodont van Split en de Boston Celtics heeft een inmiddels een getekend gezicht. Maar hij is het toch echt, in zijn functie als voorzitter van de Kroatische bond. Goedee: “Ik heb nog tegen hem gespeeld. Ik denk met Den Bosch. Of was het met Oranje? Hein Gerd Triemstra weet dat soort dingen altijd nog precies. We speelden tegen gasten als Vrankovic, Dino Radja, Vince Carter, Antawn Jamison bij de HBW in Haarlem. En een oefenduel tegen NBA-grootheden als Jason Kidd en Gary Payton, Die herinneringen inspireren nog steeds.”

Met dank aan Arie in 't Veld van www.ibasketball.nl.

Orange Lions MU16 winnen toernooi in Luxemburg

Maandag 13 juli 2015
De Orange Lions MU16 hebben een succesvolle stage in de Luxemburgse stad Mersch achter de rug. De ploeg van bondscoach Michael Schuurs speelde afgelopen weekend in voorbereiding op het Ek drie oefenduels en won ze alledrie. Lees meer...

Orange Lions MU16 oefenen in Luxemburg

Donderdag 9 juli 2015
Net als de Orange Angels VU16 reizen de Orange Lions MU16 dit weekend af naar Luxemburg voor oefentoernooi in Mersch. De Lions spelen in voorbereiding op het EK in de B-divisie later deze zomer tegen Tunesië, Ierland en Luxemburg. Lees meer...

Orange Lions MU16 winnen oefenduel tegen TBG Dragons

Zondag 5 juli 2015
De Orange Lions MU16 hebben op weg naar het EK in de B-divisie een oefenduel gespeeld tegen het MU18-team van TBG Dragons. Nederland won dat duel zondag met 74-38. Lees meer...

Orange Lions MU16 oefent tegen RTC Noord

Dinsdag 23 juni 2015
De Orange Lions MU16 spelen zondag 28 juni een oefenwedstrijd tegen het MU18-team van de NBB Basketball Academy Noord/RTC Noord. Dat gebeurt om 16.00 uur in het Sportcentrum van het Caland Lyceum in Amsterdam. Lees meer...

Michael Schuurs aangsteld als bondscoach van MU16

Dinsdag 7 april 2015
Ferry Steenmetz en Michael Schuurs zijn aangesteld als bondscoaches van respectievelijk Nederland MU20 en Nederland MU16. Beide jeugdteams doen komende zomer  mee aan het EK in de B-divisie. Lees meer...

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF