U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (M) » MU16 » Voorgaande jaren

Terugblik op 2018: terug naar B-divisie

FIBA U16 European Championship Division A 2018
Website:
 http://www.fiba.basketball/europe/u16/2018
Wanneer: 10 t/m 18 augustus
Waar: Novi Sad (Servië)
Aantal landen: 16
Groep B: Spanje, Letland, Servië en Nederland
Programma groepsfase
10 augustus: Letland - Nederland 77-69
11 augustus: Nederland - Spanje 52-77
12 augustus: Nederland - Servië 52-78
Kwalificatieronde (achtste finales)
14 augustus: Litouwen - Nederland 84-53
Plaatsen 9 t/m 16
15 augustus: Nederland - Italië 45-60
Plaatsen 13 t/m 16
17 augustus: Nederland - Slovenië 62-77
15e/16e plaats
18 augustus: Nederland - Georgië 92-90
Nederland eindigt als vijftiende en degradeert naar de B-divisie

EK-selectie
De selectie van de Orange Lions U16 in 2018 bestond uit: Oshean Brathwaite (Basketball Academie Limburg), Jaron Held (Apollo Amsterdam), Joryam Saizonou (Triple Threat, Haarlem), Max van den Heuvel (New Heroes Academy, Den Bosch), Milan Bosch-Fellah (SISU, Denemarken), Yannick Kraag (Triple Threat, Haarlem), Sam Vianen (Apollo Amsterdam), Benicio Leons (Apollo Amsterdam), Pieter Buijs (WBB Giants, Bergen op Zoom), Freek Wijnands (Basketball Academie Limburg), Jedy Cordillia (Basketball Academie Limburg) en Dave Verschoor (Apollo Amsterdam)

Staf
Hoofdcoach: Wierd Goedee
Assistent-coach: Hein Gerd Triemstra
Teammanager: John Groot
Fysiotherapeut: Katelijne Weijland (FysioHolland) 

Terugblik op 2017: promotie naar A-divisie

Voor de Orange Lions U18 was 2017 een mooi jaar. Bij het EK in de B-divisie dat van 10 t/m 19 augustus in Sofia (Bulgarije) werd gehouden, pakte Nederland het zilver en daarbij ook promotie naar de A-divisie. In de groepsfase wonnen de Lions alle vijf de wedstrijden, waarna België met 65-51 in de kwartfinales aan de zegekar werd gebonden. In de halve finale ging ook Georgië met 67-62 voor de bijl. Griekenland was vervolgens in de finale met 74-60 te sterk, maar dat deed aan de fraaie prestatie van deze ploeg niets meer af. 

De selectie van de Orange Lions U16 bestond in 2017 uit: Dimitri Maconda (Basketball Academie Limburg), Keye van de Vuurst de Vries (Lokomotief Rijswijk), Jamie Bergens (CBA), Joost Bijl (Lokomotief), Siem Uijtendaal (CBA/Apollo), Troy Koehler (Zorg en Zekerheid Leiden), Sander Hollanders (Basketball Academie Limburg), Tristan Enaruna (CBA)m Sam Huurman (Harlemlakers), Jonas Visser (Landstede Basketbal Zwolle), Rienk Mast (NBB Basketball Academy Noord) en Bas Leyte (CBA).

Hoofdcoach Chris van Dinten werd geassisteerd door Koen van Gerwen
en Dick van de Starre. 

Terugblik op 2016: nooit opgeven

De Orange Lions MU16 wonnen bij het EK in de B-divisie in Bulgarije drie van de vijf groepsduels. Er werd gewonnen van Portugal, Luxemburg en Denemarken, maar verloren van Rusland (!) en Bulgarije. Derhalve speelde Nederland verder voor plaats negen t/m zestien, waarbij twee (Macedonië en Georgië) van de drie duels een zege opleverden. Alleen Slowakije was met 51-56 net te sterk. Met een positieve balans van vijf zeges en drie nederlagen eindigde Oranje keurig als elfde.

Bondscoach Chris van Dinten: "De grootste les van dit toernooi is nooit opgeven, wat er ook gebeurt. Dat heb je nodig om een goede basketballer en topsporter te zijn. Ik hoop dat de jongens die mentaliteit meenemen naar hun clubs, want het gaat niet zozeer om winnen of verliezen, maar om hun ontwikkeling. We hopen toch dat jongens het tot A-international schoppen en dat dit toernooi daar aan bijdraagt.”

De EK-selectie van de Orange Lions MU16 bij het EK in de B-divisie van 11 t/m 20 augustus in Bugarije bestond uit: Roel van Overbeek, Nick Thran, Idir Bourjouane, Keye van der Vuurst de Vries, Stan van den Elzen, Miki Tadic, Ray Idio, Yarick Brussen, Rienk Mast, Jacco Fritz (in plaats van Hidde Roessink), Jerom Oude Aarninkhof en Jarno Pomstra.

Chris van Dinten, in 2015 nog bondscoach van de Orange Lions MU18, fungeerde als hoofdcoach van de MU16-selectie, bijgestaan door Koen van Gerwen.

Terugblik op 2015: een stapje omhoog

Met drie plaatsen winst ten opzichte van 2014 konden de Orange Lions MU16 terugkijken op een geslaagd EK in de B-divisie, dat van 6 t/m 16 augustus 2015 in Sofia (Bulgarije) werd gehouden. In de groepsfase won Oranje vier van de vijf duels, alleen Slovenië was in de openingswedstrijd met 50-59  te sterk. Oostenrijk (58-84), Ierland (74-32), Tsjechië (57-59) en Noorwegen (43-59) werden wel aan de zegekar gebonden. Dat lukte niet met Polen en Slowakije in de tweede ronde, zodat Nederland zich kon gaan richten op de strijd om de 5e t/m 8e plaats. Nederlagen tegen België en wederom Slovenië deden de Lions als achtste eindigen.

De selectie van de Orange Lions MU16 bestond in 2015 uit de volgende spelers: Boyd van der Vuurst de Vries, Robin van Heukelom, Jerom Oude Aarninkhof, Jacco Fritz, Rienk Mast, Maik Bouwer, Kjell de Graaf, Naigel Onuoha, Calvin Poulina, Jarno Pomstra, Sven Lemke en Yassine Raji.

De staf werd gevormd door Staf Michael Schuurs (bondscoach), Anne van Dijk (assistent-coach), Steven Teunissen (teammanager) en Philipp Purkert (fysiotherapeut).

Terugblik op 2014: twee plaatsen gezakt

Na trainingsstages in Luxemburg, Denemarken en Londen mocht Nederland MU16 het EK in de B-divisie in de Macedonische stad Strumica op 20 augustus openen tegen Ierland. Oranje won met 42-47, maar dat was ook meteen de enige zege in de groep met verder nog Tsjechië (42-43), Hongarije (70-71) en Bulgarije (64-81). Derhalve kon Oranje zich gaan richten op de strijd om negende t/m zestiende plaats. Na overwinningen op Zwitserland (63-60) en zweden (63-39) mocht de ploeg van Eric Kropf gaan spelen voor de plaatsen negen t/m twaalf. Daarin was Georgië veel te sterk (92-37), maar door revanche te nemen op Bulgarije (63-50) eindigde Nederland MU16 als elfde.

De selectie van het Nederland MU16 bij het EK in Strumica (Macedonië) bestond uit de volgende spelers: Golan Michaeli, Joshua Bruijnzeels, Okke Hoonhout, Lawrence Slim, Tim Hoeve, Naigel Onuoha, Elay Wirjo, Jasper Fokker, Kjell de Graaf, Bjorn Rosman, Sven Lemke en Jaap Mutsaers.

De staf werd gevormd door Eric Kropf (coach), Brord Brugman (assistent-coach), Anne van Dijk (assistent-coach), Wietse de Waard (fysiotherapeut) en Can Guden (teammanager).

Terugblik op 2013: dalende lijn

Nederland MU16 slaagde er bij het EK in de B-divisie in de Bosnische stad Sarajevo niet in om de neergaande lijn om te buigen. In 2010 eindigde Oranje nog als vierde, in 2011 als zevende, in 2012 als negende en dit keer twaalfde, weer drie plaatsen lager.

Voor het slotweekend van het toernooi leek er nog een hogere klassering in te zitten, maar nederlagen tegen Roemenië en (58-47) Zwitserland (65-68) deden de ploeg van André Bout in de anonimiteit belanden, die het eigenlijk niet verdiende. Oranje MU16 deed het door de bank genomen heel behoorlijk in Sarajevo, maar de 64-55 nederlaag in de cruciale wedstrijd tegen Israël in de eerste ronde haalde een streep door alle mooie plannen. In de tussenronde haalde Nederland vervolgens het maximale er nog uit door te winnen van Denemarken (69-61) en Slowakije (62-78). Dat maximale was de negende plek, maar daarna bleek de batterij leeg.

Het toernooi was begonnen met een nipte nederlaag tegen gastland Bosnië en Herzegovina. In dat duel verdienden de spelers van bondscoach Bout absoluut meer, minimaal een verlenging. Die leek er ook te komen, ware het niet dat ene Nedim Dedovic er in de zoemer een lay-up inlegde. Na ruime zeges op Denemarken (69-73) en Slowakije (68-43) kwam alles aan op die laatste groepswedstrijd tegen Israël. Tot 30-30 mocht Nederland nog geloven in iets moois, maar een 7-0 run die leidde tot een 44-36 achterstand, bleek de beslissende tik die Oranje niet meer te boven kwam.

Voor Nederland MU16 stond de zomer van 2013 ook in het teken van het European Olympic Youth Festival in Utrecht. Nederland ging het toernooi in als underdog. Het speelde bij vlagen heel aardig basketball, met de achtste (en laatste) plaats als verwacht resultaat.

De selectie van Nederland MU16 onder leiding van hoofdcoach André Bout bevatte de volgende spelers: Coen Stolk, Lars Krooshof, Menno Dijkstra, Mack Bruining, Nene Kiameso, Bart Schild, Jules Schild, Boris Egelie, Dave Borsboom, Freek Vos, Terrence Bieshaar, Chiem van Miltenburg.

Terugblik op 2012: terreinverlies

Vierde, zevende en nu negende. Het Nederlands team MU16 verliest elk jaar een klein beetje terrein in de B-divisie van Europa. Met Hugo Butter aan het roer won het jonge Oranje weliswaar zes van de negen duels bij het EK in Roemeense stad Boekarest, maar het leeuwendeel van die zeges kwam pas toen de ploeg al veroordeeld was tot strijd om negende t/m de zestiende plaats. In de groepsfase was Nederland niet opgewassen tegen Portugal (40-48), Zwitserland (66-55) en Hongarije (66-55). De zeges op Oostenrijk (48-36) en Noorwegen (41-64) brachten Oranje niet verder dan de vierde plek in de groep. In de tweede fase werd nog gewonnen van Roemenie (56-52), Finland (76-59) en Wit-Rusland (63-71), maar toen was het leed al geleden.

De negende plaats zorgde voor gemengde gevoelens bij Butter. “Met de prestaties in de tweede ronde ben ik tevreden, daarin hebben we al onze wedstrijden gewonnen. Toch heb ik een rare nasmaak, zo van: wat als je de eerste wedstrijden ook gewonnen had? Hoewel de toplanden hier wel echt sterk zijn. Maar met deze prestatie doen we onszelf iets tekort.”

De EK-selectie van Oranje MU16 bestond in 2012 uit: Steve Bleeker (Harlemlakers), Robert Boezeman (EiffelTowers), Rens Butter (Lokomotief), Menno Dijkstra (BS Weert), Boris Egelie (ZAC Landstede), Yannick Franke (Harlemlakers), Tom de Haas (EiffelTowers), Marias Hagens (UBALL), David Hahn (Almere Pioniers), Joey Liem (Black Eagles), Adeola Morren (Lokomotief), Lennart Overdevest (Lokomotief) en Derron Whitebread (UBALL).

De staf bestond uit: Hugo Butter (headcoach), Joost van Rangelrooy (assistent-coach), Mitchell Lieveld (teammanager) en
Wietse de Waard (fysiotherapeut).

Terugblik op 2011: zevende in Macedonië

Het Nederlands mannenteam U16 beleefde bij het EK in de B-divisie in Macedonië een goed begin. De Nederlandse basketballers wonnen met overtuigende cijfers (68-48) van Portugal. Bas Veenstra was de grote uitblinker. De speler van GasTerra Flames domineerde, tekende voor de eerste 12 Nederlandse punten en kwam uit op een totaal van 23, plus nog eens 8 rebounds. Ook de tweede poulewedstrijd was een prooi voor de ploeg van bondscoach Martin Scheltes. Oranje won knap met 65-76 van Finland, een van de sterkere opponenten in de groep. Pim de Vries hield de beste speler van de Finnen op 5 punten. Jaron Dijkhuizen was met 21 punten en maar liefst 14 rebounds goed voor een dikke double-double.

Door in de derde groepswedstrijd gehakt te maken van Oostenrijk (90-48 en 23 punten van Veenendaal) was Nederland zeker van een plek bij de laatste acht, maar dit tussendoortje werd gevolgd door een ‘leerzame’ 59-58 nederlaag tegen Slovenië. Vier minuten voor tijd leidde Oranje nog met 48-58. Scheltes: “Ze hebben het geduld nog niet om op cruciale momenten of als het even tegen zit goede opties te nemen en het goed uit te spelen. Er wordt dan te snel geschoten, te weinig ruimte gecreëerd voor goede opties.”

Zoals verwacht was Cyprus in de laatste poulewedstrijd geen partij voor het Nederlands team. In de 50-79 zege hadden twee spelers een double-double. Pim de Vries had in 20 minuten 12 punten en 11 rebounds, Bas Veenstra in slechts 17 minuten tot 18 punten en 10 rebounds. Engeland zette Nederland vervolgens weer met beide benen op de grond. Door de 79-58 nederlaag zat een plek bij de laatste vier er niet meer in. Pim de Vries (16 punten en 5 rebounds) was de enige die zijn vertrouwde niveau haalde.

Die klap werkte nog door tegen Armenië in de strijd om de vijfde t/m achtste plaats. Oranje verloor met 71-85. Uitendelijk werd de nummer vier van 2010 zevende door in de laatste wedstrijd van het EK met 73-57 te winnen van Roemenië, een resultaat waar bondscoach Scheltes tevreden mee was. “We zijn op de goede weg. De coach van Cyprus volgt ons al zes jaar. Hij zegt dat wij de enigen zijn die echt grote stappen vooruit zetten. Het is leuk dat dat wordt gezien door anderen. We zitten nog niet in de A-divisie, maar we komen wel steeds dichterbij.”

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF