U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (M) » MU18 » Voorgaande jaren

Terugblik op 2018: kampioen en promotie!

FIBA U18 European Championship Division B 2018
Website: http://www.fiba.basketball/europe/u18b/2018 
Wanneer: 27 juli t/m 5 augustus 2018
Waar: Skopje (Macedonië)
Aantal landen: 24
Groep C: Macedonië, Israël, IJsland, Luxemburg, Tsjechië en Nederland
Programma
Poulefase

27 juli: Nederland - Israël 75-80 (verslag)
28 juli: Macedonië - Nederland 62-84 (verslag)
29 juli: Nederland - IJsland 90-68 (verslag)
31 juli: Tsjechië - Nederland 58-74 (verslag)
1 augustus: Luxemburg - Nederland 58-104 (verslag)
Kwartfinales
3 augustus: Nederland - Zweden 93-71 (verslag)
Halve finales
4 augustus: Estland - Nederland 68-79 (verslag)
Finale
5 augustus: Slovenië - Nederland 57-86 (verslag)
(Nederland wordt kampioen en promoveert naar de A-divisie)

EK-selectie
De selectie van de Orange Lions U18 in 2018 bestond uit: Keye van der Vuurst van de Vries, Norbert Thelissen, Yarick Brussen, Rienk Mast (C), Morgan Stilma, Jarno Pomstra, Nathan Kuta, Jacco Fritz, Jerom Oude Aarninkhof, Nick Thran en Stan van den Elzen en Ids Rebergen (verving Roel van Overbeek vanwege een blessure).

Staf
Hoofdcoach: Paul Vervaeck
Assistent-coach: Jeroen van Vugt
Teammanager: Vincent Schenkeveld
Fysiotherapeut: Willemijn Pronk (FysioHolland) 

Terugblik op 2017: keurige zesde plaats

De Orange Lions U18 deden in 2017 mee aan het EK in de B-divisie dat van 28 juli t/m 6 augustus Tallinn (Estland) werd gehouden. In de groepsfase won Nederland vier van de vijf duels, alleen Groot-Brittannië was met 76-87 te sterk voor de Lions. Dat leverde een plek in de kwartfinales op. Daarin kwam Oranje net tekort tegen Kroatië 65-54, om vervolgens via een klinkende 95-59 zege op Denemarken en een 76-68 nederlaag tegen Polen op de zesde plaats te eindigen.

De EK-selectie bestond in 2017 uit de volgende twaalf spelers: Robin van Heukelom, Roel van Overbeek, Boyd van der Vuurst de Vries, Bart van Schaik, Maik Brouwer, Stan van den Elzen, Kenyuoe Ondaan, Kjell de Graaf, Cas Vos, Calvin Poulina, Jacco Fritz en Yarrick Brussen.

Hoofdcoach Wierd Goedee werd geassisteerd door Hein Gerd Triemstra en Andre Bout.

Terugblik op 2016: te laat op stoom gekomen

Bij het EK in de B-Divisie voor MU18-teams verloren de Orange Lions hun eerste vier groepsduels tegen Estland, Luxemburg, Tsjechië en Denemarken. Toen eenmaal van IJsland (66-67) was gewonnen in het laatste groepsduel, begon het te lopen. Drie zeges later ( Albanië, Roemenië en Oostenrijk) eindigde Nederland als zeventiende in het veld met 24 teams. Bondscoach Hein Gerd Triemstra: “Wat een beetje blijft hangen is: wat als? Wat als we iets eerder naar dit niveau waren gegroeid, hadden we het dan wat beter gedaan in de poule? Het is lastig om daar antwoord op te geven.”

De selectie van de Orange Lions MU18 bij het EK in de B-divisie van 29 juli t/m 7 augustus bestond uit: Boyd van der Vuurst de Vries (Lokomotief Rijswijk), Irfan Ramovic (SPM Shoeters), Dylan van Eyck (NBB Basketball Academie Limburg), Elay Wirjo (Landstede / NBB Basketball Academy Zwolle), Maik Bouwer, SF (Rotterdam Basketbal), Amer Banda (SPM Shoeters), Kevin Schutte (Landstede / NBA Basketball Academy Zwolle), Calvin Poulina, PF (Zorg en Zekerheid Leiden), Wietze Nossek (SPM Shoeters), Sake Hoogsteden (Rotterdam Basketbal), Marijn Ververs, PG (Zorg en Zekerheid Leiden) en Mees van Leeuwen, C (Lokomotief Rijswijk).

Hein Gerd Triemstra (hoofdcoach) deed samen met Anne van Dijk de coaching bij de Orange Lions MU18. Triemstra was de vervanger van Michael Schuurs, die om gezondheidsredenen moest afzeggen. Matthijs Groot was de teammanager en Elena Jobson ging mee als fysiotherapeute.

Terugblik op 2015: twee plaatsen hoger

De Orange Lions MU18 eindigden in 2015 op de elfde plek bij het EK in B-divisie, dat van 23 juli t/m 2 augustus in Oostenrijk werd gehouden. Van de vijf groepsduels won Oranje er twee (Luxemburg en Wit-Rusland), maar Hongarije, Slovenië en België waren te sterk voor de ploeg van Chris van Dinten. In de tweede ronde streden de Lions verder om de 9e t/m 16e plaats. Van die vier duels leverden er drie een zege op (tegen Zwitserland, Estland en Portugal), uiteindelijk resulterend in de elfde plaats, twee plekken hoger dan in 2014.

De selectie van de Orange Lions MU18 in 2015 bestond uit: Terrence Bieshaar, Mack Bruining, Jaouad Darib, Matt Haarms, Keime Helfrich, Ruud Lutterman, Lucas N'Guessan, Raidell de Pree, Irfan Ramovic, Coen Stolk, Daan Vianen en Freek Vos.

De staf werd gevormd door Chris van Dinten (bondscoach),
Hylke van der Zweep (assistent-coach), Koen van Gerwen (scout), Sven Voogt (teammanager), Nick Oosterwijk en Michael de Levi (ysiotherapeuten).

Terugblik op 2014: stapje terug

Na een stage in Portugal was Luxemburg de eerste tegenstander voor Nederland MU18 bij het EK in de B-divisie in Bulgarije. Oranje verloor met 58-75, gevolgd door een 62-66 nederlaag tegen Zwitserland. Het herstel in de groepsfase kwam met zeges op Roemenië (56-81) en Zweden (41-40), maar dat was te weinig voor de eerste acht. In de strijd om de negende t/m zestiende plek begon Oranje met een 57-53 verliesbeurt tegen de Denen, gevolgd door zeges op gastland Bulgarije (76-61), Oostenrijk (63-42) en wederom Bulgarije (71-37), resulterend in de dertiende plek.

De selectie van het Nederland MU18 voor het EK in Sofia bestond uit de volgende spelers: Mack Bruining, Tom de Haas, Rens Butter,
Alex van Gerrevink, Joey Liem, Steve Bleeker, Tom van Haeren, David Hahn, Coen Stolk, Luuk van Bree, Freek Vos en Menno Dijkstra.

De staf bestond uit Johan Roijakkers (bondscoach), Hylke van der Zweep (assistent-bondscoach), Nanne Klompstra (teammanager), Jordi Slagter (fysiotherapeut) en Sepehr Seyed Tarrah (video-analist).

Terugblik op 2013: meer met minder

Ook Nederland MU18 eindigde als achtste, een plaatsje hoger dan in 2012. Bondscoach Johan Roijakkers kon daar wel mee leven. Hij vond dat zijn team een geslaagd EK had gespeeld: “Het is mooi dat we sterke landen als Duitsland, Portugal en Finland achter ons laten. Ik ben echt trots op deze jongens. We zijn een echt team geworden. Vorig jaar zijn we negende geworden met een team waarin meer talent zat, nu dus achtste met een team met minder talent. Tot aan de laatste wedstrijd waren we het best verdedigende team tegen de driepunter. En dat yerwijl we weinig lengte en body hebben, dan moet je het dus echt als ploeg oplossen. Dan is dat knap en een groot compliment voor de jongens.”

In de groepsfase begon Nederland veelbelovend met vier zeges. Er werd achtereenvolgens van Oostenrijk (45-65), Georgië (71-60), Noorwegen (53-75) en Estland (76-67) gewonnen. Alleen Duitsland was met 48-65 te sterk. Helaas lukte het Nederland in de tussenronde niet om de halve finales te bereiken. Polen (66-50) en Macedonië (55-69) versperden de ploeg van Roijakkers de weg. Roijakkers: “Macedonië is het thuisland, er zat veel publiek op de tribune en het was hier live op televisie. Toch stonden we vier minuten voor tijd nog op twee posessions van Macedonië. Dat is knap en ik ben trots op de jongens. Ze zijn  er de hele wedstrijd in blijven geloven.”

In de strijd om om vijfde tot en met de achtste plaats begon Oranje MU18 met een 64-74 nederlaag tegen Zweden, waarna ook het laatste duel van het EK in de B-divisie in Macedonië verloren ging. Ondanks een fraaie double-double van Jaron Dijkhuizen (19 punten en 13 rebounds) won Estland, waar in de groepsfase nog van was gewonnen, het duel om de zevende en achtste plaats met 68-75.

De EK-selectie van Nederland MU18 in 2013 bestond uit: Mick Fleuren, Tom de Haas, Rens Butter, Joey Liem, Vincent Nguyen, Pim de Vries, Julius van Sauers, Lenno Witteveen, Robert Boezeman, Daan Rosenmuller, Jaron Dijkhuizen en Tom Aarts.

De staf werd gevormd door foofdcoach Johan Roijakkers, assistent-coach Ingmar Snabilie, teammanager Nanne Klompstra en fysiotherapeut Timo Hans.

Terugblik 2012: best of the rest

Het Nederlands team MU18 reisde af naar het EK in de B-divisie in Bosnië en Herzegovina met de opdracht de zesde plaats van 2011 te overtreffen. Met twee zeges (92-50 tegen Georgië en 79-74 tegen België) en twee nederlagen (79-85 tegen Portugal en 58-66 tegen Bosnië) in de groepsfase konden die aspiraties meteen overboord. Had Nederland in de laatste groepswedstrijd met achttien punten of meer van de Belgen gewonnen, dan was het in de race voor een podiumplek gebleven, nu resteerde slechts de strijd om negende t/m zestiende plaats.

Het werd de negende plek na zeges op achtereenvolgens IJsland (70-63), Zweden (79-76), Oostenrijk (72-48) en Portugal (74-61). Vooral die laatste overwinning was er eentje met gemengde gevoelens, want uitgerekend tegen diezelfde Portugezen hadden de jongens van bondscoach Johan Roijakkers achteraf bezien een dure nederlaag geleden. Nu was Nederland in Sarajevo ‘best of the rest’ en niet meer dan dat.

De EK-selectie van Nederland MU18 bestond in 2012 uit: Maarten Bouwknecht (GasTerra Flames), Shane Hammink (CBA, Spanje), Jito Kok (CBA, Spanje), Kevin Landman (ZAC Landstede), Julius van Sauers (BC Apollo), Mike Schilder (EiffelTowers), Boy van Vliet (Almonte), Emil van Veen (ZAC Landstede), Thomas Veenhoven (UBALL), Pim de Vries (EiffelTowers) en Leo Witteveen (ZAC Landstede).

De staf werd gevormd doorJohan Roijakkers (hoofdcoach), Ingmar Snabillie (assistent-coach), Nanne Klompstra (teammanager) en Timo Hans (fysiotherapeut)

Terugblik op 2011: zesde in Bulgarije

Ook Nederland MU18 opende het EK in de B-divisie met een nipte nederlaag. Oranje, in 2010 twaalfde, verloor in het Bulgaarse Varna met 65-66 van Roemenië, ondanks een 10-0 voorsprong na zeven minuten en een 45-31 ruststand. Mike Schilder en Paul Candiff waren gezamenlijk topscorer met ieder 17 punten.

Dat Oranje wel wat in z’n mars had, liet het zien in de tweede wedstrijd tegen Montenegro, dat knap met 62-57 aan de kant werd gezet. “Een superwedstrijd”, vond coach Johan Roijakkers. “Iedere speler die op het veld kwam, hielp de ploeg.” Mike Schilder tekende voor 13 punten en 5 assists. Doordat vervolgens ook Oostenrijk eenvoudig met 71-46 aan de kant werd geschoven, was Nederland verzekerd van een plek bij de laatste acht. Een tegenvaller was het uitvallen van Kasper Averink met een stevige blessure aan zijn ribben. Paul Candiff was goed voor 17 punten.

In de tweede fase van het toernooi kwam de ploeg van Roijakkers tekort tegen Israël (62-78), ondanks de 20 punten en 6 rebounds van Shane Hammink. Na de 43-68 nederlaag tegen het sterke Zweden wist Oranje dat het een plek in de halve finales kon vergeten. Hammink was tegen de Scandinaviërs met 13 punten opnieuw topscorer bij Nederland.

Door een 47-52 zege op Hongarije hielden de U18 basketballers wel uitzicht op de vijfde plaats, met dank aan de fraaie statline van Mike Schilder: 13 punten, 10 rebounds, 6 assists en 5 steals. Het werd uiteindelijk de zesde plaats, omdat Bulgarije in de laatste wedstrijd net iets te sterk was. Net als in het openingsduel tegen de Roemenen verloor Oranje me één punt verschil: 62-63. Shane Hammink had 23 punten en 9 rebounds.

“De zesde plaats is voor ons een goed resultaat”, sprak Roijakkers tevreden. “De eerste vier ploegen waren te goed voor ons. We hadden ook best vijfde kunnen worden, maar ik kijk met een heel positief gevoel terug.” De bondscoach was vooral te spreken over de verdediging tijdens het EK. “Die klopte en was heel strak. Het hele toernooi lang. Aanvallend kan het beter, daar gaan we het komende jaar aan werken.”

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF