U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (M) » MU20 » Voorgaande jaren

Terugblik op 2018: weer veel geleerd

FIBA U20 European Championship Division B 2018 
Website: http://www.fiba.basketball/europe/u20b/2018

Wanneer: 13 t/m 22 juli 2018
Waar: Sofia (Bulgarije)
Aantal landen: 22
Groep C: Luxemburg, Hongarije, Tsjechië, Armenië, Rusland en Nederland
Programma
13 juli: Nederland - Rusland 63-73
14 juli: Luxemburg - Nederland 47-66
15 juli: Hongarije - Nederland 42-50
17 juli: Nederland - Armenië 85-36
18 juli: Tsjechië - Nederland 64-49
9e t/m 16e plaats
20 juli: Nederland - Portugal 51-65
13e t/m 16e plaats
21 juli: Estland - Nederland 56-54
15e/16e plaats
22 juli: Albanië - Nederland 48-78
Nederland eindigt op vijftiende plaats.

EK-selectie
Maik Bouwer (Rotterdam Basketbal), Iyen Enaruna (Apollo Amsterdam), Lucas Faijdherbe (Apollo Amsterdam), Tim Hoeve (Donar), Malevy Leons (Apollo Amsterdam), Calvin Poulina (GBA Praag, Tsjechië), Kevin Schutte (Hofstra University, Boyd van der Vuurst de Vries (Den Helder Suns), Dylan van Eyck (NEO North Eastern College, USA), Sam van Oostrum (Franklin Pierce, USA), Marijn Ververs (Zorg en Zekerheid Leiden) en Elay Wirjo (Landstede Basketbal).

Staf
Hoofdcoach: Ferry Steenmetz
Assistent-coach: Paulus Verbiest
Assistent-coach: Anne van Dijk
Teammanager: Bas Broerse
Fysiotherapeut: Jarno Crijnen (FysioHolland) 

Terugblik op 2017: de verkeerde nederlaag

De Orange Lions MU20 gingen bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie in het Romeense Oradea (15 t/m 23 juli) sterk van start met 
een 65-74 zege op Groot-Brittannië. De 48-67 nederlaag tegen Rusland in de tweede groepswedstrijd zou de Lions de rest van het toernooi achtervolgen, aangezien de Britten verrassend van de Russen wonnen. Een plek bij de laatste acht zat er daarom niet meer in. Uiteindelijk won Nederland meer dan het verloor (vijf om twee), maar moest het genoegen nemen met de tiende plaats.

De EK-selectie bestond in 2017 uit de volgende twaalf spelers: Nino Gorissen (Landslake Lions), Mack Bruining (Apollo Amstrdam), Marijn Ververs (Zorg en Zekerheid Leiden), Coen Stolk (Rotterdam Basketbal), Jaouad Darib (Landstede Basketbal), Irfan Ramovic (New Heroes Basketball)
Elay Wirjo (Landstede Basketbal), Amer Banda (New Heroes Basketball), Emmanuel Nzekwesi (Oral Roberts University), Kevin Schutte (Landstede Basketbal), Terrence Bieshaar (Club Joventut Badalona) en Asante Landbrug (Apollo Amsterdam)

De technische staf bstond uit hoofdcoach Ferry Steenmetz en zijn assistenten Bert Samson, Anne van Dijk en Richard Petiet.

Terugblik op 2016: sterk begin, sterke finish

De Orange Lions gingen bij het EK in de B-divisie sterk van start met een 69-40 zege op Kosovo. Het 68-36 verlies tegen gastland Griekenland was ingecalculeerd, maar de 58-64 nederlaag na verlenging tegen de Ieren en het 40-48 verlies tegen de Britten niet, waardoor Oranje werd veroordeeld tot de strijd om de negende t/m zestiende plaats. Winst (76-46) in het slotduel tegen Slowakije betekende uiteindelijk de vijftiende plek.

De selectie van de Orange Lions MU20 bij het EK in de B-divisie van 15 t/m 24 juli in Griekenland bestond uit: Rens Butter (Cobranova), Shaquille Austin (Harlemlakers), Mack Bruining (Apollo Amsterdam), Joey Liem (Cape Breton University), Sjoerd Koopmans (Canarias Basketball Academy), Raidell de Pree (NBB Basketball Academy Limburg), Steve Bleeker (Harcum College), Coen Stolk (Challenge Sports Rottterdam), Jan Driessen (Zorg en Zekerheid Leiden), Freek Vos (Landstede Basketbal), Terence Bieshaar (Arenys Basquet/Prat Joventut) en Mark Laros (Mineral Area College).

Het team werd net als in 2015 gecoached door Ferry Steenmetz, geassisteerd door Hylke van de Zweep.

Terugblik op 2015: een plekje lager

De Orange Lions MU20 slaagden er bij het EK in de B-divisie van 9 t/m 19 juli in Szekesfehervar (Hongarije) bijna in de vijfde plek van 2014 te evenaren. Met eenmaal verlies (Finland) en twee zeges (Oostenrijk en Roemenië) in de poulefase op zak stuitte Nederland in de tweede ronde op Montenegro. De 55-68 nederlaag tegen het Balkanland werd gevolgd door een klinkende zege (61-86) op Luxemburg, waarna Oranje zich op de strijd om de 5e t/m 8e plaats kon gaan richten. Macedonië werd met 68-47 overtuigend verslagen, maar na 78-83 nederlaag tegen Wit-Rusland (2OT!) eindigde het team van Ferry Steenmetz als zesde en dus net een plek lager dan in 2014.

Foto FIBA/Ville Vuorinen

De selectie van de Orange Lions MU20 bestond uit: Vincent  Nguyen, Daan Rosenmuller, Jaron Dijkhuizen, Pim de Vries, Yannick Franke, Jan Driessen, Nick Hammink, Julius van Sauers, Frerik Adriaans, Tom  Koopman, Bas Veenstra en Menno Dijkstra.

De staf werd gevormd door Ferry Steenmetz (hoofdcoach), Jaanus Liivak (assistent-coach), Richard Petiet (scout), Omer Ben Zvi (fysiotherapeut), Mirjam de Swarte (teammanager) en Brord Brugman (coördinator).

Terugblik op 2014: fraaie vijfde plek

Nederland speelde van 10 t/m 20 juli 2014 in Bosnië en Herzegovina (Sarajevo) een sterk EK in de B-divisie. Na slechts een oefenstage in het Belgische Sint-Niklaas was van een korte voorbereiding weinig te merken in de groepsfase. Van de zes duels won Oranje er vijf, inclusief zeges op Oekraïne (57-54), Zwitserand (52-49), Georgie (51-73), Finland (68-66) en Oostenrijk (47-77). Alleen Wit-Rusland was met 89-64 te sterk. Nederland eindigde op onderling resultaat als derde in de groep, waardoor de vijfde plek het maximaal haalbare werd. Die vijfde plek werd uiteindelijk binnengehaald met zeges op Cyprus (69-45) en Portugal (65-74). Er had meer ingezeten, maar met de vijfde plaats presteerde MU20 boven verwachting.

De selectie van Nederland MU20 voor het EK in de B-divisie bestond uit de volgende spelers: Quang-Vinh Nguyen, Maarten Bouwknecht, Fener Langens, Lenno Witteveen, Julius van Sauers, Mike Schilder, Frerik Adriaans, Shane Hammink, Niels Bunschoten, Floris Versteeg, Tom Koopman en Jito Kok.

De staf werd gevormd door Hein Gerd Triemstra (hoofdcoach), Wierd Goedee (assistent-coach), Hans Besselink (teammanager) en Klaas Korf (fysiotherapeut)

Terugblik op 2013: acht plaatsen winst

In 2012 lukte het de onder 20-mannen om met een minimale voorbereiding veertiende te worden bij het EK in de B-divisie. Een jaar later had de nieuwe bondscoach Hein Gerd Triemstra wat meer tijd en dat betaalde zich uit in de achtste plaats, een verbetering van acht posities. Oranje MU20 verloor de strijd om de zevende plek met 62-71 van gastland Roemenië. Het was een duel met diverse gezichten en dat was typerend voor het hele toernooi.

In de eerste twee groepswedstrijden won de ploeg van Triemstra met overtuiging van Cyprus en Finland, maar de groepsfase werd afgesloten met drie nederlagen. Dat was wel voldoende voor een plek in de kwartfinales. Daarin was de latere verliezend finalist Groot-Brittannië, aangevoerd door de in Groningen geboren Devon van Oostrum, met 95-57 een flinke maat te groot. Nederland mocht doorspelen voor de plekken vijf t/m acht. Na verliespartijen tegen Zwitserland en Roemenië werd dat dus de achtste plaats. Zwitserland, dat in de groepsfase ook al te sterk was voor Oranje, zorgde er vervolgens voor (48-59) dat de mannen van Triemstra om de zevende plek mochten gaan spelen.

Waar Oranje in het eerste kwart hard op weg leek naar de zege (23-12), kon dat in het tweede kwart juist gezegd worden van de Roemenen. Nederland viel aanvallend stil en verloor het kwart met 6-18. Maar de wedstrijd nog lang niet, want het gastland ging rusten met slechts één puntje voorsprong. En nadat de aanval weer ging lopen, had Oranje weer de beste papieren bij het ingaan van het laatste kwart. Door twee rake driepunters van Roel Aarts werd het zelfs 52-43, met nog negen minuten te gaan. Maar ook de Roemenen beproefden hun geluk van afstand en draaiden de wedstrijd hardhandig om, waardoor Nederland MU20 genoegen moest nemen met de achtste stek.

De EK-selectie van Nederland MU20 bestond in 2013 uit: Enzo Swart (Aris Leeuwarden), Jos van der Laan (BC Apollo), Yannick van der Ark (GasTerra Flames), Maarten Bouwknecht (GasTerra Flames), Dexter Hope (Aris Leeuwarden), Kasper Averink (ZZ Leiden), Hidde Vos (Canarias Basketball Acadamy), Torben Tonnjann (Landstede), Olaf Schaftenaar (Oregon Beavers), Bernt Waalkens (Aris Leeuwarden), Kevin Bleeker (Canisius College) en Roel Aarts (EiffelTowers).

Terugblik op 2012: waardering en respect

Met een minimale voorbereiding wilde bondscoach Ferry Steenmetz toch proberen om de zestiende plaats van 2011 te verbeteren bij het Europees kampioenschap in de B-Divisie. In de Bulgaarse stad Sofia waren in de groepsfase Polen (39-97) en België (33-77) een maatje te groot, maar de duels tegen Luxemburg (56-64 na verlenging) en Macedonië (61-56) werden wel in winst omgezet, resulterend in de derde plaats in de groep. In de tweede fase van het toernooi kwamen daar tegen Oostenrijk (61-64), Slowakije (47-55) en Wit-Rusland (54-62) geen zeges meer bij en dat zorgde ervoor dat Oranje uiteindelijk op de veertiende plaats eindigde, toch twee plaatsen hoger dan een jaar eerder.

Coach Ferry Steenmetz vond het toernooi een enorme leerervaring, zowel voor de spelers als voor zichzelf. “Ons systeem is goed, verdedigend was het in orde. Aanvallend nog niet, maar daartoe moet je veel trainen en samenspelen. Door gebrek aan ervaring neem je vaak niet de juiste beslissingen en soms was het een kwestie van een paar turnovers die het verschil maakten. Mooi was de waardering en het respect dat we kregen van andere teams en ook van FIBA.”

De EK-selectie van Nederland MU20 bestond in 2012 uit: Bart Stolk (UB La Palma), Dexter Hope (Lasaulec Aris), Ivan Filipan (EiffelTowers Den Bosch)
Jesse Markusse (BC Apollo), Joel Brandt (BC Apollo), Kasper Averink (Prievidza, Slowakije), Koen Grimbergen (ZZ Leiden), Matthew van Tongeren (EiffelTowers Den Bosch), Roel Aarts (EiffelTowers Den Bosch), Sam de Haas (Rotterdam Basketball College), Tomas Breel (ZZ Leiden) en Diede Wieten (EiffelTowers Den Bosch).

De staf werd gevormd door: Ferry Steenmetz (hoofdcoach), Jaanus Liivak (assistent-coach), Matthijs Groot (teammanager), Mirjam de Swarte (teammanager) en Robi van Leersum (fysiotherapeut).

Terugblik op 2011: Steeds net niet

In 2010 deed Nederland MU20 nog mee aan het Europees kampioenschap in de A-divisie, maar het verblijf op het hoogste niveau bleef beperkt tot één EK. In 2011 hoopte Oranje het verloren terrein weer terug te winnen. Dat lukte niet, want de Nederlandse basketballers kwamen bij het EK in de B-divisie in Bosnië en Herzegovina niet verder dan de zestiende plaats.

Nederland MU20 kende een zure start, want het eerste duel werd nipt verloren. De inhaalrace tegen Slowakije stokte bij 55-57. Max van Schaik tekende met 12 punten en 11 rebounds voor een doubledouble. Het herstel kwam meteen in de tweede wedstrijd tegen Hongarije. Oranje won met 83-57 met Dimeo van der Horst (21 punten, 8 rebounds) als topscorer. Coach Burhan Alibegovic roemde de vechtlust van het team, want de omstandigheden waren niet gemakkelijk in de snikhete sporthal.

Vervolgens liet de driepunter de ploegvan Alibegovic in de steek tegen Bulgarije (68-73). Nederland noteerde 5 uit 24 achter de driepuntslijn, terwijl de Bulgaren 10 uit 20 schoten. Van der Horst was met 16 punten topscorer. De nederlaag tegen Denemarken (72- 78) zorgde ervoor dat Nederland MU20 een plek bij de eerste acht kon vergeten. Alibegovic vatte de wedstrijd en tegelijkertijd het pouleverloop kort en bondig
samen: “Net niet.” Wederom viel de driepunter niet: 2 op 18. Van der Horst
(19 punten) was opnieuw de meest productieve speler bij Nederland.
De 91-77 zege op Roemenië in de tweede fase van het toernooi betekende voor de MU20 spelers enigszins eerherstel. Dit keer werd de voorsprong, die maximaal 23 punten bedroeg, wel in veilige haven geloodst. De statline van Dimeo van der Horst (23 punten, 7 rebounds en 4 assists) mocht er weer zijn, evenals de vijf driepunters van Jeroen van Vugt.

Maar door een 75-80 nederlaag tegen IJsland in het volgende duel werd Nederland veroordeeld tot de strijd om de vijftiende plaats. En ook die ging verloren. Roemenië, waar eerder nog van werd gewonnen, was met 77-58 te sterk. Oranje verloor de wedstrijd al in het eerste kwart: 17-31. Leon Williams was in het laatste optreden van Nederland goed voor 18 punten, 6 rebounds, 4 steals en 4 assists.

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF