U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (M) » Senioren » Buscaglia: 'We staan altijd vol energie op het veld'

Terug naar overzicht

Buscaglia: 'We staan altijd vol energie op het veld'

21 augustus 2019 19:43:00

Maurizio Buscaglia is de nieuwe bondscoach van het Nederlands team. Hij is aangesteld als de opvolger van Toon van Helfteren. De komende tijd zal Buscaglia zijn taak als bondscoach van de Orange Lions combineren met zijn positie van hoofdcoach van Grissin Bon Reggio Emilia in de  Serie A, te beginnen met een oefenduel in en tegen Polen (klik hier voor beelden van de wedstrijd).

Het bestuur van de stichtings Nederland Mannen Team en de Nederlandse Basketball Bond waren voor deze nieuwe periode op zoek naar een bondscoach met veel Europese ervaring. De zoektocht werd begonnen met het maken van een ‘long list’ met potentiële namen van nationale en internationale coaches die het Nederlands team naar een nieuw niveau zou kunnen helpen. Vanuit die lijst werd er verder gekeken naar het feit of de coaches zich zouden kunnen vinden in de denkwijze van de Orange Lions, en of ze ook beschikbaar waren tijdens de FIBA windows. Uiteindelijk was Buscaglia een van de namen op de shortlist, en na meerdere gesprekken bleek de Italiaan de juiste man om het Nederlands team richting kwalificatie voor het EK 2021 te krijgen.

Deze week had Buscaglia zijn eerste kans om zijn visie toe te passen op het nationale team tijdens een trip naar het Poolse Lublin. Daar wordt woensdagavond een wedstrijd tegen het Poolse nationale team, op volle oorlogssterkte, afgewerkt. Voor Polen is de vriendschappelijke wedstrijd tegen Nederland de laatste stop voordat zij zullen afreizen naar China voor het WK.

Jouw basketbal filosofie is dat het team altijd boven het individu gaat. Hoe breng je dat bij aan je team in zo’n korte periode?

"Dat is een goed punt. Voor nu, tijdens deze vriendschappelijke wedstrijd, heb ik maar één doel. Ze moeten hier met 1 basisprincipe in hun hoofd vertrekken. Dat principe is belangrijker dan het playbook, of alleen focussen op deze wedstrijd. Ik wil dat het team weet en laat zien dat wij een team zijn dat altijd vol energie op het veld staan. Dat ons nationale team agressiviteit op het veld laat zien, en ook aanvallende rebounds pakt. Dit zijn enkele details die het team één geheel, één brand maken; veel meer dan een enkele optie, of het spel later afhangen van een speler."
"Daarbij is het ook belangrijk om een systeem te creëren, zodat alles op z’n plaats valt zodra we in februari bij een komen voor een geheel window. Natuurlijk zijn het de resultaten die tellen tijdens het window, maar we moeten voorbereid de kleedkamer uitstappen, klaar om het gevecht aan te gaan. Ik denk dat het systeem juist ook werkt door de FIBA windows. Je krijgt de spelers maar voor een week en in die week is het: “fly, practice, play, fly, practice, play, bye, see you in a few months.”

Wat kan je de spelers leren tijdens een window?

"Window coaching is natuurlijk anders dan het coaching van een club team, maar niet voor alles wat je je team wil aanleren heb je een langere periode nodig. Sommige dingen kan je ze gelijk leren en meegeven. Drie dagen, een vriendschappelijke wedstrijd, een zomer stage gedurende komende zomer, het maakt niet uit welk moment het is of hoe lang de periode is, we komen als team altijd weer terug bij dezelfde basisprincipes. En voor de windows zelf is het simpel. We hebben een gameplan voor een wedstrijd, en focussen dan ook alleen op die wedstrijd. Dus eerst kijken we alleen naar Turkije, dan naar Kroatië, en ga zo maar verder. But the most important thing is that they play like a machine, and that the system always goes over the single player.”

Hoe blijf je in contact met alle spelers door het seizoen heen?

"We hebben nu een grote lijst met spelers samengesteld die we in de maanden september, oktober, november, december en januari gaan volgen. En tijdens de periode, zullen mijn team, met daarbij mijn assistent coach Matthew Otten, en ik zelf, al die spelers volgen en ook contact met ze houden. Dit kan online zijn, maar natuurlijk zullen we ook naar de wedstrijden toevliegen om ze live te zien spelen. Ik wil zeker goed in contact blijven met al die jongens in de komende maanden, zeker omdat mijn doel is om één spirit te creëren binnen het team, om een goede band te vormen. En als dat het geval is, zullen we de resultaten daarvan al zien in de kleedkamer in februari."

Houd je ook de talenten in Amerika in de gaten?

"Ja, ik denk zeker dat dat ook erg belangrijk is. Ze zijn misschien nu niet altijd beschikbaar voor het nationale team, maar ik denk dat het voor hun belangrijk is om te weten dat we weten dat ze er zijn en dat we ze volgen en in de gaten houden. Ze moeten weten dat ze een kans hebben om het team te halen, misschien niet nu, dan wel later."

Had je Nederland al zien spelen voordat je de positie als bondscoach aannam?

"Wat ik me herinner van het Nederlands team is de geweldige spirit die ze lieten zien op het veld gedurende de laatste periode. Ik ben me bewust van hun reputatie en wat ze hebben laten zien op het veld. Ik ben van mening dat de vorige periode, onder de oude bondscoach, zeker erg belangrijk is. Het team heeft toen al laten zien wat ze waard zijn en wat ze kunnen bereiken, en natuurlijk is het nu aan mij de taak om verder te bouwen op wat daar begonnen is."
"Je kan het zien als de eerste pagina van een langer verhaal. Ze hebben goed gepresteerd de afgelopen jaren, het EK bereikt, en ik denk dat dat zeker een goed beginpunt was. Daar hebben ze goede wedstrijden gespeeld, een goede overwinning, en ze hebben veel spirit getoond op het veld. Ik denk dat ze op dat moment de lat hoger hebben gelegd, en dat iedereen er omheen ook kon zien dat het nationale team beter en beter werd.  Nu, met de nieuwe EK kwalificatie om de hoek, is het tijd voor pagina 2. Dit betekent dat we de opwaartse lijn moeten doortrekken en op die manier het team naar een nieuw niveau krijgen."

Wat is tot nu toe je beeld van de spelers?

"In de tijd die ik al heb doorgebracht met de spelers, heb ik opgemerkt dat de spelers zelf ook graag het team naar een nieuw niveau brengen, en ook zelf beter willen worden. Dat is zeker een goede mentaliteit. Dat is meer dan alleen op het veld zelf, maar ook naast het veld. Hun gedrag, maar ook hun gevoel voor het nationale team. De FIBA windows zelf zijn natuurlijk cruciaal, maar de spelers moeten zich ook in het systeem inpassen. Ik verwachtte die verandering niet zo snel te zien, maar toch heb ik dat toch al veel opgemerkt de afgelopen dagen."

Wat is jouw visie op het Nederlandse basketbal?

"Ik denk dat dit precies het juiste moment voor mij is om in te stappen, en om te helpen om op die manier het Nederlandse basketbal naar een nieuw niveau te krijgen. Aan de andere kant, dat betekent ook dat het een grote verantwoordelijkheid is om de taak als hoofdcoach op mij te nemen. De afgelopen jaren waren goed, maar ik denk dat dit het moment is dat we een echte verandering kunnen doorvoeren."
"Daarbij is het belangrijk dat we die boodschap ook uitdragen op het veld, niet alleen wanneer we spelen, maar ook als we bijeen komen, wanneer we contact hebben met andere coaches en spelers van andere landen. Nederland is dan misschien wel een voetballand, maar als we er veel werk en tijd in stoppen, zullen we ook als team meer positieve aandacht krijgen. Het zal niet makkelijk zijn, maar dat zal ons ook op het veld helpen."
"Dit kan op veel verschillende manieren. De spelers kunnen dan bijvoorbeeld ook door het jaar heen over het nationale team posten op social media, bijvoorbeeld wanneer ze tegen een Orange Lions teamgenoot spelen, hun Nederlands team shirt op straat dragen, of gewoon doordat er door het jaar heen meer updates komen over het doen en laten van de spelers van het nationale team."

Wat zijn je doelen voor het team?

"Zoals ik al eerder zei, bij mij gaat het belang van het team boven het individu. Als iemand niet lekker in de wedstrijd zit, maakt het niet uit wie het is, maar dan zal ik een andere speler voor hem in het veld zetten. Toen ik met de spelers sprak die mee zouden gaan op deze trip, werd hun enthousiasme mij al snel duidelijk. Iedereen zei gelijk: 'I’m ready, I’m ready, I’m ready'. Ik denk dat dat niet alleen hun enthousiasme laat zien, maar ook dat ze voor hun land willen spelen, en dat ze deel uit willen maken van het team."
"Daarnaast wil ik dat de spelers altijd het team een beetje beter verlaten dan wanneer ze aankomen voor een window of een vriendschappelijke wedstrijd. Natuurlijk is er maar één doel elk window, en dat is de wedstrijden winnen, en daarnaast ons kwalificeren voor het EK, maar we moeten altijd ook onze focus houden op de manier waarop we willen spelen. Het Nederlands team moet hard spelen, we moeten onze spirit laten zien, en we moeten aan iedereen bewijzen dat we onszelf naar een nieuw niveau kunnen krijgen. Het team en de spelers hebben in het verleden al bewezen dat ze deze mentaliteit hebben, nu moet het er alleen bij alle wedstrijden uitkomen."

Ga voor meer over de Orange Lions naar www.oranjebasketball.com.

Orange Guardians officieel opgericht: alle internationals verenigen

Woensdag 15 juli 2015
In Haarlem is vandaag bij notaris Adriaan Helmig de officiële oprichtingsacte gepasseerd, waarmee de vereniging 'Orange Guardians' een feit is. De Orange Guardians willen alle internationals verenigen: mannen, vrouwen, rolstoelbasketballers en rolstoelbasketballsters. Lees meer...

Kampdeelnemers trainen mee met Orange Lions

Dinsdag 14 juli 2015
De Orange Lions speelden dinsdag min of meer een thuiswedstrijd. De deelnemers aan het Marlous Nieuwveen Basketball Camp kwamen naar de Vijf Meihal om de Nederlandse internationals aan het werk te zien en daarna met mee te trainen. Lees meer..

Orange Lions oefenen op 4 augustus tegen België

Maandag 13 juli 2015
De Orange Lions doen van 5 t/m 21 september in de Kroatische stad Zagreb mee aan Eurobasket 2015. Inmiddels is de Nederlandse selectie al begonnen met de voorbereiding op het EK. Onderdeel daarvan is een aantal oefenduels op buitenlandse en Nederlandse bodem. Lees meer...

Oranje Lions bezoeken Summercamp van Mike Nahar

Woensdag 8 juli 2015
In het kader van zich zoveel mogelijk te laten zien, bezocht het Nederlands team vandaag het Mike Nahar Summercamp in Den Helder. Tot grote vreugde van de 56 deelnemers aan het Summercamp. Lees meer...

Veel zweet bij eerste zaaltraining Orange Lions

Vrijdag 3 juli 2015
Na twee ochtenden kracht- en conditietraining en twee middagen met verplichte nummers als een perslunch en fotoshoots, stapten de Orange Lions vrijdagmiddag de Vijf Meihal binnen om voor het eerst in de zaal te gaan trainen. Lees meer...

Orange Lions rijden voortaan in een Kia

Zaterdag 13 juni 2015
De Orange Lions zullen zich de komende maanden verplaatsen met hun Kia auto’s. Vandaag kregen teammanager Peter van Noord en Worthy de Jong als eersten de sleutels overhandigd van hun fonkelnieuwe Kia. Lees meer...

Dourisseau opgenomen in selectie Orange Lions

Zaterdag 13 juni 2015
De bondscoaches Toon van Helfteren en Sam Jones hebben besloten Jason Dourisseau vanaf 1 juli in de selectie van het Nederlands basketballteam op te nemen. De groep, die op weg gaat naar EuroBasket 2015 in Zagreb, bestaat nu uit 15 spelers. Lees meer...

Bondscoaches Van Helfteren en Jones selecteren 14 spelers

Donderdag 4 juni 2015
De bondscoaches Toon van Helfteren en Sam Jones hebben met het oog op de voorbereidingen op EuroBasket 2015 een selectie van 14 spelers samengesteld. In de spelersgroep van de Orange Lions - sinds kort ondersteund door TEAMKPN Sportfonds - zijn drie debutanten opgenomen. Lees meer...

Nieuwe website voor Orange Lions

Vrijdag 29 mei 2015
Gelijktijdig met de lancering van het TEAMKPN Sportfonds is ook de nieuwe website van de Orange Lions live gegaan via de URL www.oranjebasketball.com. Lees meer...

Stichting NMT dolgelukkig met steun TEAMKPN Sportfonds

Vrijdag 29 mei 2015
De Stichting Nederland Mannen Team (NMT) kan zijn geluk niet op met de steun die door TEAMKPN Sportfonds wordt geboden om het project rond de Orange Lions op gang te helpen. Lees meer...

TEAMKPN Sportfonds steunt Orange Lions

Vrijdag 29 mei 2015
Op het Museumplein in Amsterdam is donderdagmiddag (28 mei) het TEAMKPN Sportfonds gepresenteerd. Het fonds heeft meteen de Orange Lions op weg naar EuroBasket 2015 omarmd. Lees meer...

EuroBasket Trofee op 16 augustus in Leiden

Dinsdag 19 mei 2015
Om alvast in de stemming te komen, is de EuroBasket Trofee op 16 augustus in Leiden te bewonderen. Die dag oefent het Nederlans Mannen Team, beter bekend als de Orange Lions, tegen Portugal in de Vijf Meihal. De bokaal, luisterend naar de naam Nikolai Semanshko Trophy, gaat deze zomer op rondreis door Europa, in de aanloop naar EuroBasket 2015, dat vanaf 5 september wordt gehouden. Lees meer...

'Road to Zagreb' voor Orange Lions is uitgestippeld

Donderdag 7 mei 2015
Toon van Helfteren heeft voor het Nederlands mannen basketballteam de ‘Road to Zagreb’ uitgestippeld. De bondscoach kiest voor een ambitieus oefenprogramma op weg naar het Europees kampioenschap basketball in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Met een promotietour langs de basketballkampen en met thuiswedstrijden in Rotterdam en Leiden tonen de Orange Lions zich bovendien veelvuldig aan het Nederlands publiek. Lees meer...

Kaartverkoop voor Oranje al van start gegaan

Maandag 23 februari 2015
Nu het Nederlands mannenteam zich met een nieuwe hoofdsponsor heeft gepresenteerd aan de buitenwereld, is er ook meteen veel vraag naar kaarten voor EuroBasket 2015. Wie Oranje aan het werk wil zien vanaf 5 september in Zagreb, kan inmiddels al kaarten kopen. Daarbij gaat het om kaarten voor alle vijf duels van Nederland in de groepsfase. Lees meer...

Oranje dunkt zich naar zege in All Star Game

Maandag 23 februari 2015
Het Nederlands team is de campagne naar het EK in Zagreb begonnen met een overwinning op een team van toppers uit de Dutch Basketball League (DBL). Op assist van Rogier Jansen dunkte de MVP Jeroen van der List zondagmiddag in de Maaspoort de winnende treffer binnen: 127-125. Lees meer...

Oranje zet eerste stappen op weg naar Zagreb

Zondag 22 februari 2015
Het Nederlandse basketballteam heeft in de Maaspoort in Den Bosch tijdens het jaarlijkse All Star Gala de tip-off gegeven op weg naar het Europees Kampioenschap in september in de Kroatische stad Zagreb. Onder het motto ‘Door internationals, voor internationals’ staat Oranje deze zomer definitief onder aanvoering van bondscoach Toon van Helfteren en heeft in Paul Meijering Stainless Steel een belangrijke sponsor voor de komende drie jaren gevonden. Ook oud-international en voormalig NBA-speler Rik Smits steunt de campagne van het Nederlands team financieel. Lees meer...

15 spelers in selectie Oranje voor All Star Game

Woensdag 4 februari 2015
Bondscoach Toon van Helfteren en zijn assistent Sam Jones hebben een lijst vrijgegeven met 15 spelers, die Nederland zullen vertegenwoordigen tijdens de All Star Game. Het jaarlijkse feestje van de Dutch Basketball League wordt georganiseerd door SPM Shoeters en op 22 februari in de Maaspoort in Den Bosch houden. Nederland neemt het in de All Star Game op tegen een selectie van de beste spelers uit de eredivisie. Lees meer...

Samenwerking rond Nederlands basketballteam krijgt vaste vorm

Maandag 12 januari 2015
Het bestuur van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) en de stichting Nederlands Mannen Team (NMT) hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend, waarbij de stichting NMT voor de komende vijf jaar de organisatie rond het Nederlands mannen basketballteam gaat beheren. Lees meer...

Nederland bij EK o.a. ingedeeld met gastland Kroatië

Maandag 8 december 2014
Het Nederlands basketballteam neemt het bij EuroBasket 2015 in de groepsfase op tegen Kroatië, Slovenië, Griekenland, Macedonië en Georgië. Oranje gaat de groepswedstrijden in Zagreb spelen. Dat is resultaat van de loting die vandaag in Parijs is verricht. Lees meer...

NBB video

 

  -  

Meer »

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF