U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (M) » Senioren » Voorgaande jaren

Terugblik op 2015: Orange Lions brullen weer

Uitgerekend in de Kroatische stad Zagreb, de plaats waar Oranje 25 jaar geleden voor het laatst tijdens een EK in actie kwam, stond het Nederlands team van 5 t/m 10 september 2015 in de groepsfase tvan EuroBasket tegenover Georgië, Macedonië, Slowakije, Kroatië en Griekenland.

De Orange Lions zorgden met een 72-73 zege op Georgië in de openingswedstrijd meteen voor een enorme stunt. Daarna volgden kleine nederlagen tegen Macedonië (71-78), Slovenië (81-74), Kroatië (72-78) en Griekenland (68-65), waardoor de mannen van Van Helfteren en Sam Jones uitgeschakeld werden voor de achtste finales, maar wel met opgeheven hoofd het Europese basketballtoernooi konden verlaten. Eindelijk brulde de leeuw weer eens ouderwets.

EuroBasket 2015 in Zagreb
Groepsfase

5 sept: Georgië – Nederland 72-73
6 sept: Nederland – Macedonië 71-78
8 sept: Slovenië – Nederland 81-74
9 sept: Nederland – Kroatië 72-78
10 sept: Griekenland – Nederland 68-65
(Nederland overleeft de groepsfase net niet en wordt als 21e van de 24 deelnemers geklasseerd)

De selectie van de Orange Lions bestond uit: Kees Akerboom, Yannick Franke, Worthy de Jong, Nicolas de Jong, Mohammed Kherazzi, Charlon Kloof, Henk Norel, Ralf de Pagter, Arvin Slagter, Roeland Schaftenaar, Robin Smeulder en Leon Willians. De coaching was in handen van Toon van Helfteren en Sam Jones.

Terugblik op 2014: sensationele kwalificatie

De basketballers van Oranje leverden in 2014 een huzarenstukje af door zich voor het eerst in 25 jaar te kwalificeren voor het EK. Een werkelijk schitterende overwinning (68-55) op Montenegro op 27 augustus 2014 in Leiden leverde de tweede plaats in de groep op en een beter doelgemiddelde dan Roemenië, de enige overgebleven concurrent onder de nummers twee van de divierse groepen.

Het vervulde bondscoach Toon van Helfteren met trots. Volkomen terecht natuurlijk, want de ploeg zou een groot deel, misschien wel de helft de uiteindelijke selectie niet gehaald hebben, wanneer iedereen beschikbaar zou zijn geweest. Maar Van Helfteren nam de handsschoen toch op. Hij ging aan de slag met wie er waren, was natuurlijk blij met de latere aansluiting van Roeland Schaftenaar, maar zeurde niet over wie er niet waren.

Van Helfteren: “Je werkt met het materiaal dat er is. Ik had geen keuze, geen invloed op het samenstellen van de ploeg. Er waren gewoon niet meer spelers. Waarom deze jongens zó in zichzelf zijn gaan geloven? Ik heb geen idee. Voor mij is het heel gewoon. Je vertelt waar je heen wilt en je gaat aan de slag. Maar eerlijk: dat we vier van de zes wedstrijden zouden winnen, had niemand durven dromen. Of er veel druk op deze wedstrijd stond? Nee, eigenlijk niet. De druk lag bij de tegenstander. Niet wij, maar een topland als Montenegro hoort zich te plaatsen voor het EK.”

EK-kwalificatie (groep B)
10/08 (Sofia): Bulgarije - Nederland 53-62
13/08 (Groninge): Nederland - Israël 57-66
17/08 (Podgorica): Montenegro - Nederland 60-65
20/08 (Leiden): Nederland - Bulgarije 66-57
24/08 (Cyprus): Israël - Nederland 83-60
27/08 (Leiden): Nederland - Montenegro 68-55
(Nederland eindigt als tweede in groep B en kwalificeert zich voor het EK in 2015)

Terugblik op 2013: wel verdiend, niet gekregen

Het Nederlands mannenteam speelde in 2013 misschien wel zijn beste basketbal van de laatste jaren. Goed getimed door de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren, de opvolger van Gadi Kedar, want er was voor alle landen die niet aan EuroBasket 2013 in Slovenië meededen, alvast één ticket voor het volgende EK in 2015 te verdienen. Van Helfteren was vooraf duidelijk in zijn plannen. Alleen met voor de volle honderd procent gemotiveerde spelers kon dat ticket worden bemachtigd.

Het team dat in Den Bosch aan het eerste kwalificatieduel begon voldeed aan die eisen. In een wedstrijd die veel weg had van een rit in een achtbaan bleek Oranje in het goede wagentje te zitten. Nederland won met 74-71, met dank ook aan matchwinner Worthy de Jong. De man van soms wat frivoliteiten, maar ook van scores op de beslissende momenten, staat model voor het nieuwe Oranje. Soms briljant, soms wisselvallig. De Jong: “Er wordt niet zo positief over ons gesproken omdat we zo jong zijn, maar wij brengen ook energie. Dat hebben we nodig, alleen maar jongens die écht voor Oranje willen spelen.”

Toen Nederland vervolgens ook een zege (57-59) uit het vuur sleepte in Portugal begon ineens de eerste plek in de groep te lonken. De (onnodige) 63-64 nederlaag uit bij Estland kon Oranje hebben (de onderlinge score was in Nederlands voordeel), maar het bleek niet opgewassen tegen een door de Esten ingefluisterde commissaris achter de jurytafel. Deze man wees Van Helfteren er voor het duel in de met 3000 toeschouwers gevulde Saku Suurhall op dat hij met Sean Cunningham en Mohammed Kherazzi twee genaturaliseerde spelers op het sheet had staan, terwijl reglementair er maar één per land is toegestaan. Uit voorzorg hield Van Helfteren lange man Kherazzi maar aan de kant, maar beide spelers hadden in de eerste twee duels allebei meegedaan.

Het werd allemaal nog erger. FIBAEurope zette de zeges in de eerste twee duels om in 0-20 nederlagen, wat Oranje op slag kansloos maakte voor de groepswinst. Daar kon de karektervolle 71-53 thuiszege op Portugal niets meer aan veranderen. De NBB en de Federatie van Eredivisie Basketballclubs (FEB) overwogen nog wel om beroep aan te tekenen, maar zag daar uiteindelijk van af. Om het leed nog wat te verzwaren ging Estland er via het winnen van de play-offs ook nog met datene  ticket voor het EK in 2015 vandoor. Daarmee werd de mannen van Helfteren in sportief opzicht groot onrecht aangedaan. Het Nederlandse basketball had dit niet verdiend.

Uitslagen EK-kwalificatie
Nederland - Estland 74-71
Portugal - Nederland 57-59
Estland - Nederland 64-63
Nederland - Portugal 71-53

De selectie in 2013 bestond uit: Leon Williams (Landstede Zwolle), Worthy de Jong (Zorg en Zekerheid Leiden), Sean Cunningham (Zorg en Zekerheid Leiden), Mohamed Kherrazi (Zorg en Zekerheid Leiden), Stefan Mladenovic (Den Helder Kings), Robin Smeulders (Oldenburg, Duitsland), Kees Akerboom (SPM Shoeters Den Bosch), Arvin Slagter (Zorg en Zekerheid Leiden), Jeroen van der List (Den Helder Kings), Ralf de Pagter (SPM Shoeters Den Bosch), Josh Duinker (Cáceres, Spanje) en Graig Osaikhwuwuomwan (Aris Leeuwarden)

De staf bestond uit Toon van Helfteren (hoofdcoach) en Sam Jones (assistent-coach).

Terugblik op 2012: boek dicht

Door het wegvallen van de divisies op seniorenniveau lag voor Oranje de weg open om zich rechtstreeks te plaatsen voor het Europees kampioenschap in 2013, dat in Slovenië wordt gehouden. Geen route zonder hobbels en kuilen, want de Nederlandse basketballers zaten in een groep met Georgië, Bosnië en Herzegovina, Letland en Roemenië, landen waar ze ook aardig kunnen basketballen. De nummers één en twee uit de groep konden zich direct plaatsen, de nummer drie was afhankelijk van de resultaten uit de andere vijf kwalificatiegroepen.

Onder leiding van de nieuwe bondscoach Jan Willem Jansen begon de kwalificatiereeks op 15 augustus met verlies bij Roemenië (90-84), op papier de minst zware uitwedstrijd in de Oranje Fever-campagne, gevolgd door een 89-107 thuisnederlaag tegen de latere groepswinnaar Bosnië en Herzegovina. Tegen de Bosniërs deed Nederland tot de rust (50-51 met een 29-13 reboundoverwicht) goed mee, maar in de tweede helft had het geen enkel antwoord op de 3-2 zone van de aanstaande NBA-prof Mirza Teletovic (Brooklyn Nets) en zijn landgenoten. Jansen: “Deze wedstrijd was als een goed boek, dat je na de eerste helft hebt weggelegd en daarna nooit meer hebt ingekeken.”

Letland uit leverde ook een nederlaag op (85-70), waarna Oranje voor de camera’s van de Georgische tv een puike prestatie leverde door met 91-88 van het Georgië van NBA-speler Zaza Pachilia (Atlanta Hawks) te winnen. Het was de honderdste zege van het Nederlands team, dat daarmee de kansen op kwalificatie levend hield, helemaal nadat ook het volgende thuisduel tegen Roemenië in winst (80-74) was omgezet, waarbij Robin Smeulders voor een fraaie double-double (18 punten 14 rebounds) zorgde.
Helaas kon die mini-streak niet worden voortgezet in de uitwedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina. Tot 64-68 aan het einde van het derde kwart had Nederland uitzicht op de zege, daarna trok – daar is hij weer – Teletovic in hoogst eigen persoon de zege (99-83) naar zich toe. Nog altijd was de derde plaats in de groep haalbaar, maar na de 81-86 nederlaag thuis tegen Letland doofden de kansen van Nederland om voor het eerst sinds 1989 weer aan een EK mee te doen, voorgoed. Oranje verloor vervolgens ook de laatste wedstrijd (97-89 bij Georgië), die Francisco Elson niet meer meemaakte. Hij worstelde de hele campagne met knieproblemen en miste het laatste duel. Nederland eindigde uiteindelijk als vierde in groep D achter Bosnië en Herzegovina, Georgië en Letland, dat zich als nummer drie toch plaatste.

Selectie Nederlands team 2012: Kees Akerboom (EiffelTowers Den Bosch), Sean Cunningham (ZZ Leiden), Francisco Elson (Philadelphia 76ers), Nikki Hulzebos (Landstede Basketbal), Rogier Jansen (EiffelTowers Den Bosch), Worthy de Jong (ZZ Leiden), Thomas Koenis (GasTerra Flames), Henk Norel (FKV Joventut Badalona), Arvin Slagter (ZZ Leiden), Robin Smeulders (EWE Baskets Oldenburg), Ties Theeuwkens (GasTerra Flames) en Leon Williams (Rotterdam Basketball College).

De staf bestond uit: Jan Willem Jansen (hoofdcoach), Peter van Noord (assistent-coach), Ferry Steenmetz (scout), Krum Toshev (fysiotherapeut), Jolanda Heere (bondsarts), Matthijs Groot (teammanager) en Jaap de Goede (verzorger).

Uitslagen EK-kwalificatie:
Roemenië - Nederland 90-84
Nederland - Bosnië en Herzegovina 89-107
Letland - Nederland 85-70
Nederland - Georgië 91-88
Nederland - Roemenië 80-74
Bosnië en Herzegovina - Nederland 99-83
Nederland - Letland 81-86
Georgië - Nederland 97-89

Terugblik op 2011: de terugkeer van Gadzuric

De zomer van 2011 begon voor het Nederlands basketballteam met mooi nieuws. Dan Gadzuric kondigde aan voor Oranje uit te willen komen tijdens het tweede deel van de EK-kwalificatiereeks. De basketballer van NBA-club New Jersey Nets speelde voor het laatst in 1997 voor het Nederlands team. Zijn terugkeer zorgde voor een hoop publiciteit rondom de Oranje Fever-campagne van bondscoach Gadi Kedar en zijn spelers.

De intensieve voorbereiding werd afgesloten met deelname aan de eerste editie van EuroJam, een internationaal basketballevenement in Topsportcentrum Almere. Oranje opende het toernooi met een kleine nederlaag (72-77) tegen het met NBA-center Zaza Pachulia spelende Georgië, tevens deelnemer aan EuroBasket 2011. Vervolgens boekte Nederland een fraaie 75-63 overwinning op de jonge universiteitsploeg van Villanova, om het toernooi af te sluiten met een klinkende 80-70 zege op de
nationale ploeg van Israël, geleid door voormalig Amsterdam-coach Arik Shivek. In dat duel stond Gadzuric voor het eerst samen in het veld met zijn NBA-collega Francisco Elson. Het beviel hem goed. Gadzuric: “Het zijn allemaal fantastische gasten. Iedereen heeft zijn best gedaan om mij goed in te laten stromen.”

Aansluitend aan EuroJam speelde Nederland drie EK-kwalificatieduels, die door de afschaffing van de divisies alleen nog tot doel hadden een zo goed mogelijke uitgangspositie te creëren voor de loting voor EuroBasket 2013, waar 24 landen aan mee zullen doen. Maar de ploeg van Kedar had een duidelijk doel voor ogen: ongeslagen blijven.

Het begin thuis tegen Luxemburg was veelbelovend. Oranje walste met 90-54 over de tegenstander heen, waarbij Robin Smeulders met 22 punten en 20 rebounds voor een wel hele fraaie double-double zorgde. Het was tevens de vijftigste interland voor international Stefan Wessels, die daarvoor na afloop werd gehuldigd.

Het uitduel tegen Oostenrijk ontaardde in een ware nachtmerrie: 77-76. De thuisploeg mocht 39 vrije worpen nemen (tegen Nederland 22) en het hielp ook al niet dat Arvin Slagter voortijdig met vijf persoonlijke fouten naar de kant moest. Elson en Gadzuric tekenden voor respectievelijk 19 en 13 punten. Toch lag de eerste plaats in de groep nog steeds voor het oprapen. Daarvoor volstond winst in Estland. Zover kwam het niet. Het duo Gregor Arbet-Gert Dorbek geselde Nederland met negen rake driepunters, optimaal profiterend van de vele aanvallende rebounds die Estland pakte. Oranje verloor met 78-60 en eindigde daardoor als tweede achter de Esten.

Bondscoach Gadi Kedar keek desondanks met een positief gevoel terug op de kwalificatiereeks. “We zijn met iets moois bezig. We hebben een goede campagne gedraaid vorig jaar en dit jaar. De sfeer is goed in de ploeg, we worden volwassen. Het is een jong team met zes nieuwelingen. Deze ploeg kan alleen maar beter worden. Ik zeg al vier jaar lang dat we van landen als Israël, Estland en Groot-Brittannië kunnen winnen. En misschien in de toekomst ook wel van Duitsland. We groeien nog steeds, worden nog steeds beter.

Uitslagen EK-kwalificatie:
Nederland – Luxemburg 90-54
Oostenrijk – Nederland 77-76
Estland – Nederland 78-60

NBB video

 

  -  

Meer »

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF