U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (rollers) » Nieuws » Inge Huitzing onderscheiden als Lid van Verdienste

Terug naar overzicht

Inge Huitzing onderscheiden als Lid van Verdienste

7 juli 2019 14:56:00


Foto Ilse Schaffers (IQ Photo & Art)

Inge Huitzing is gehuldigd als Lid van Verdienste van de Nederlandse Basketball Bond. De voormalig international in het valide basketball en rolstoelbasketbal kreeg de bijbehorende onderscheiding zondag tijdens de rust van de finale van het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal in Rotterdam uit handen van voorzitter Francisca Ravestein. Het aanwezige publiek in het Topsportcentrum Rotterdam trakteerde haar op een staande ovatie.

De 45-jarige Huitzing zette eind 2017 noodgedwongen een punt achter haar imposante basketbalcarrière als gevolg van een slepende rugblessure. Huitzing nam destijds met ‘pijn in het hart’ afscheid van de sport die haar heel veel moois heeft gegeven, eerst als speelster in het valide basketbal, daarna als rolstoelbasketbalster. Op haar indrukwekkende erelijst staan o.a. twee bronzen Paralympische medailles, Europees goud en een uitverkiezing tot beste rolstoelbasketbalster van de wereld. Reden voor de Algemene Vergadering van de NBB om haar op 17 november j.l te benoemen tot Lid van Verdienste. Ze had al een Bondsspeld en kreeg in 2018 de Rob Verheuvel Award voor de haar verdiensten voor het rolstoelbasketbal.

Huitzing begon op haar achtste met basketbal in Den Helder. Ze speelde bijna 25 jaar lang als spelverdeelster in het valide basketbal, totdat blessures aan beide knieën haar ertoe dwongen te stoppen. Met haar club Den Helder werd ze in de eredivisie vier keer kampioen van Nederland. Daarnaast kwam ze 63 maal uit voor het Nederlands team, waarin ze in totaal 445 punten scoorde, met 21 punten als hoogste score in een wedstrijd. Huitzing debuteerde in Oranje op 8 mei 1992 onder Meindert van Veen tegen Duitsland. Haar laatste interland was op 23 mei 2006 tegen Noorwegen.

In die periode als valide basketbalster speelde Huitzing de meeste van haar wedstrijden onder Meindert van Veen, zowel bij Den Helder als het Nederlands team. Van Veen kent haar dan ook als geen ander: “Haar hele basketbalcarrière heeft in dienst van Oranje gestaan en Inge was altijd iemand van: geen woorden maar daden. Of dat nu tijdens een trip door Amerika was, of tijdens de Universiade in China, op Inge kon je altijd bouwen. Ze bleef soms tegen beter weten in door spelen, met slechte knieën of een gebroken neus. ‘Huits’, zoals we haar noemden, wist nooit van opgeven. Ze was een voorbeeld voor al haar teamgenoten en voor elke coach het soort speelster dat je graag in je team wilt hebben.”

Nadat ze door knieproblemen gedwongen was in 2006 te stoppen, vond Huitzing twee jaar later een nieuwe uitdaging in het rolstoelbasketbal. In korte tijd ontwikkelde ze zich tot een belangrijke steunpilaar van het Nederlands vrouwenteam, waarmee ze de nodige successen behaalde. In 2008 ging ze meteen al mee naar de Paralympische Spelen in Beijing, waar Oranje zesde werd. Bij de volgende twee Spelen in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) veroverde Huitzing en de Orange Angels tweemaal brons. Hoewel ze met een lach vertelt voor haar gevoel ‘wel honderdmaal zilver’ te hebben gewonnen, was ze met het Nederlands rolstoelbasketbalteam in 2013 eindelijk de beste van Europa. En in 2014 werd ze uitgeroepen tot de beste rolstoelbasketbalster van de wereld, toen Oranje brons won op het WK in Canada en Huitzing met gemiddeld 21,8 punten werd uitgeroepen tot MVP van het toernooi.

“Die uitverkiezing tot beste speelster van de wereld”, is wel een van de hoogtepunten in mijn carrière”, vertelde Huitzing destijds in een interview. “Ik weet nog dat ik in 2008 bij het team kwam en me de slechtste speelster van het team voelde. Ik kon natuurlijk wel basketballen, maar kon nog helemaal niets in die rolstoel, was net een slak. Als anderen je dan zes jaar later uitroepen tot de beste van de wereld, heb je het blijkbaar toch aardig onder de knie gekregen en is zoiets natuurlijk een geweldig compliment.”

Van Veen: “Wat ze met valide basketbal niet heeft kunnen bereiken, heeft ze met het Nederlands rolstoelbasketbalteam wel bereikt. Inge heeft een loopbaan om je petje diep voor af te nemen.”

NBB video

 

  -  

Meer »

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF