U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (rollers) » Oranje jeugd » Voorgaande jaren

Talent Sebastiao Nijman naar Londen om te leren

Maandag 20 augustus
Vanaf 2 september gaan tien paralympische toptalenten acht dagen lang naar Londen voor een Paralympische Toptalentstage. Onder hen ook rolstoelbasketballer Sebastiao Nijman. De jeugdinternational en de negen anderen gaan naar Londen om tijdens de Paralympics te leren van de sporters en krijgen workshops om kennis op te doen. De stage wordt deels gefinancierd door de Johan Cruyff Foundation.

Rolstoelbasketballers U22 zevende bij EK

Zondag 15 juli
Het Nederlands rolstoelbasketballteam U22 is als zevende geëindigd bij het Europees kampioenschap U22 in Engeland. De jonge selectie van Oranje won vandaag (zondag 15 juli) met 32-37 van Spanje, de eerste overwinning van Nederland tijdens het EK. Bondscoach Irene Sloof zei ‘beretrots’ te zijn op haar team. “Hoe deze spelers elke keer weer met verloren wedstrijden zijn omgegaan en zich altijd als groep zijn blijven gedragen op en buiten het veld, heeft voor deze overwinning gezorgd. Alsof ze nooit anders gedaan hebben konden ze op tijd hun rust pakken en zich weer samen opladen voor de volgende wedstrijd. Deze spelers bleven steeds geloven dat er meer in dit team zat. Daarom is de overwinning op Spanje een echt teamprestatie.” Klik hier voor het wedstrijdverslag.

Rolstoelbasketballteam U22 bij EK in Engeland

Donderdag 5 juli
Het Nederlands rolstoelbasketballteam U22 doet vanaf dinsdag 10 juli mee aan het Europees kampioenschap in het Engelse Stoke Mandville, een speciale plek voor het internationale rolstoelbasketball. In 1948 werden in Stoke Mandville voor het eerst rolstoelbasketballwedstrijden gespeeld door revalidanten. Deze plaats wordt dan ook beschouwd als bakermat en inspiratie voor de Paralympische Spelen, die hier in 1984 werden gehouden.

Voor elf van de twaalf spelers in de Nderlandse U22-selectie is dit het eerste EK. Het team bestaat uit vier vrouwen en acht mannen. Het team is bewust gemengd,  om de ontwikkeling van het rolstoelbasketball bij de vrouwen  te stimuleren. Ten opzichte van de andere deelnemende landen heeft Nederland een jong team met minder ervaring, en meer vrouwen in de selectie dan andere teams.

De selectie van coach Irene Sloof bestaat uit de volgende spelers: Sebastiao Nijman, Tim van Raamsdonk, Mees Hessels, Wanda Zandbergen, Amy Kaijen, Jeroen Kampschreur, Mattijs Bellers, Daphne van den Broek, Tom Houben, Len van Dort, Sylvana van Hees en Makel van Rijsinge.

De andere deelnemende landen aan het EK zijn Groot Brittannië, Italië, Zweden, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Turkije. Het Nederlands team speelt de eerste wedstrijd in poule A op dinsdag 10 juli om 12.15 (Engelse tijd) tegen Duitsland. Andere tegenstanders van Oranje in de poule zijn Italië en Groot Brittannië. De verrichtingen van het team tijdens het EK zijn te volgen via deze site, wwww.rolstoelbasketbal.nl en de site van de IWBF (www.u22-championship.eu).

Uitslagen Oranje bij EK U22 in Stoke Mandeville
Dinsdag 10 juli: Nederland Duitsland 34-77 (verslag)
Woensdag 11 juli: Groot-Brittannië - Nederland 71-22 (verslag)
Donderdag 12 juli: Nederland - Italië 35-60 (verslag)
Vrijdag 13 juli: Zweden - Nederland (kwartfinale) 69-32 (verslag)
Zaterdag 14 juli: Frankrijk - Nederland (5e t/m 8e plaats) 77-34
Zondag 15 juli: Spanje - Nederland (7e/8e plaats) 32-37 (verslag)

NBB video

 

  -  

Meer »

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF