U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (V) » Senioren » Orange Lions missen kwartfinales na verloren thriller

Terug naar overzicht

Orange Lions missen kwartfinales na verloren thriller

20 juni 2019 17:58:00


Foto's FIBA

De Orange Lions zijn er bij de FIBA 3x3 World Cup in Amsterdam in het vrouwentoernooi niet in geslaagd de kwartfinales te halen. Natalie van den Adel, Fleur Kuijt en de zussen Jill en Loyce Bettonvil sleepten er donderdagmiddag in de derde groepswedstrijd in poule A een zwaarbevochten 18-16 op Letland uit. Daarna moest er ook nog van China worden gewonnen, maar dat lukte net niet. Oranje verspeelde een 11-9 voorsprong en verloor met 13-12. Daardoor is Nederland derde geworden en alleen de eerste twee per poule gaan door. Het duel tegen China werd live uitgezonden door de NOS op NPO 3.

Nederland - Letland 18-16:
Na een gelijkopgaand begin gaf Jill Bettonvil met een tweepunter het startsein voor een sterke Nederlandse fase, die resulteerde in een comfortabele 11-3 voorsprong. Met twee raken vrije worpen van wederom Jill Bettonvil - Letland had al vlot zeven persoonlijke fouten - was het verschil bij 13-5 nog steeds acht punten.

Terwijl de Orange Lions begonnen te denken aan de maximale score van 22 punten (belangrijk bij gelijk eindigen in winstpunten met meerdere teams), ging Leva Kulite zich namens het als vijftiende geplaatste Letland ineens met het scoren bemoeien. Vanaf 15-8 knokte Letland zich terug naar 16-15 met zes punten van Kulite. Ineens moest Nederland (nummer acht op de wereldranglijst) zich weer bekommeren om de zege en tegelijkertijd blijven scoren. Fleur Kuijt gaf Nederland op de vrije worplijn lucht en via de nimmer versagende Natalie van den Adel werd het 18-15. Letland scoorde in de laatste minuut nog eenmaal, maar de zege was voor de Orange Lions.

Nederland China 12-13:
De opdracht vooraf was duidelijk: winnen van China en minimaal vijftien punten scoren. Na een flitsend begin met scores van Natalie van den Adel en Loyce Bettonvil liepen de Orange Angels tegen de personificatie van de Chinese Muur aan: Zhiting Zhang. De 1.95 meter lange Chinese werd keer op keer met succes inside gezocht en mede door vijf scores van haar werd het van 2-0 halverwege 4-8 voor China.

Jill Bettonvil zette Nederland met een tweepunter op het juiste spoor (6-8) en omdat Zhang gaandeweg vernoeid begon te raken en de Lions consequent met twee speelsters op haar doken als ze de bal in de buurt van de ring kreeg, draaide de wedstrijd om. Van 7-9 achter kwam het Nederlandse viertal door vier punten op rij van Van den Adel (ze miste in die fase wel een bonus vrije worp) met 11-9 voor en nog minder dan twee minuten op de klok.

Een tweepunter van Yingyun Li betekende 11-11, maar Jill Bettonvil zette Nederland weer op een 12-11 voorsprong. Een harde fout op de scorende Jiayin Jiang leverde de Chinese ook nog een bonus op. Nadat ze die had benut kreeg Nederland bij 12-13 achter nog kansen het tij te keren, maar eerst miste Van den Adel een drive, waarna uit de laatste aanval niet meer dan een hele moelijke tweepuntspoging werd gehaald. De bal stuiterde van de ring en bezorgde de Orange Lions een forse kater.

Bondscoach Hakim Salem en zijn speelsters zaten kapot na afloop. "Er heerst een grafstemming. We doen onszelf tekort. Je komt met 11-9 met kansen om uit te lopen naar meer en de benodigde vijftien punten om Hongarije achter ons te laten. Maar door te missen op de vrije worplijn en open lay-ups niet te verzilveren geven we het alsnog weg. Daar hadden we het kunnen wegzetten. Ik ga de speelsters niets verwijten, ze hebben gevochten als leeuwen. En de steun van het publiek was geweldig. Iedereen stond en ging tekeer. De sfeer op het Museumplein was fantastisch. Jammer dat het net niet is gelukt."

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF