U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (V) » Senioren » Voorgaande jaren

Terugblik op 2014: pech met de loting

Het jaar 2014 stond voor de Orange Angels in het teken van het tweede kwalificatiemoment voor EuroBasket 2015. Oranje had de pech dat het in een groep terecht kwam met Rusland en Zweden, twee Europese toplanden. Het lukte Nederland dan ook niet om een van de vier duels te winnen, al maakten de Angels in hun thuisduel tegen Rusland ondanks de 60-68 nederlaag absoluut reclame voor zichzelf in de bomvolle Sporthallen Zuid, de nieuwe thuishaven van alle Oranje-selecties. Geen kwalificatie derhalve en dus de blik nu richten op het EK in 2017.

De selectie van de Orange Angels bestond in 2014 uit Karin Kuijt, Loyce Bettonvil, Tanya Broring, Kourtney Treffers, Jill Bettonvil, Marlou de Kleijn, Maaike Klein, Chatilla van Grinsven, Fieke Ligthart, Rianne de Roos, Natalie van den Adel en Lisanne de Jonge.
Hoofdcoach was Meindert van Veen. Hij werd geassisteerd door Remy de Wit. Patrick Kathmann was de teammanager.

Terugblik op 2013: gemiste kans

De kortste route naar het EuroBasket 2015 was het kwalificatietoernooi voor de veertien landen die zich niet voor het EK in 2013 hadden geplaatst en samen alvast om één ticket voor het volgende EK gingen strijden. Om daar een kans op te maken moesten de Angels om te beginnen in Luxemburg in een poule met Griekenland, Estland en het gastland als eerste eindigen. Dat lukte helaas niet. In de openingswedstrijd verloor Oranje met 61-59 van Griekenland en dat verlies dreunde nog na in de volgende wedstrijd tegen Estland. Na de eerste helft stond Oranje nog met 34-30 voor, om vervolgens de grip op het duel kwijt te raken. Vanaf 36-44 glipten de EK-aspiraties langzaam door de vingers van de Angels. Een 0-8 run van Estland aan het begin van het vierde kwart was het laatste zetje naar een 54-77 nederlaag en kon het vizier op 2014 worden gericht. De 77-53 in het slotduel was niet meer dan een schrale troost.

De selectie van de Dutch Angels in 2013 bestond uit de volgende speelsters: Natalie van den Adel (De Wit-Grasshoppers), Tanya Bröring (Recreativo Conquero Huelva, Spanje), Francis Donders (Girolive Panthers Osnabruck, Duitsland), Chatilla van Grinsven (St. Josephs University, USA/Bourges, Frankrijk), Eline Kasius (Challenge Sports/Binnenland.Rotterdam), Richelle van der Keijl (CTO Amsterdam Vrouwenbasketball), Maaike Klein (Dozy Den Helder)
Marlou de Kleijn (Cadi ICG Software, Spanje), Leonie Kooij (Challenge Sports/Binnenland.Rotterdam), Karin Kuijt (Lekdetec.nl), Fieke Ligthart (SV Halle Lions, Duitsland) en Rianne de Roos (Belfius Namur Capitale, België).
Staf: Meindert van Veen (bondscoach), Erik Braal (assistent-coach),
Robert Tinga (scout) en Daniël Ponsen (teammanager).

Terugblik op 2012: minder ontzag

Het plan was dapper na een intensieve oefencampagne, waarin ook afscheid was genomen van 77-voudig international Laura Kooij: beginnen met drie uitwedstrijden, er eentje proberen te winnen, en daarna in vier thuiswedstrijden op rij definitief kwalificatie voor het EK in 2013 afdwingen door bij de eerste twee in groep C te eindigen. Tot zover de theorie. In de praktijk kwam daar weinig van terecht, omdat de Nederlandse vrouwenploeg in die eerste drie uitwedstrijden tegen Litouwen (88-47), Slovenië (68-52) en Slowakije (70-48) nooit in de buurt van de overwinning was. De knieblessures van Leonie Kooij en Anouk Biesters speelden daarbij geen onbelangrijke rol.

Maar in de eerste van de vier thuiswedstrijden in Almere liet Oranje zich meteen van z’n beste kant zien. Nadat Tanya Bröring (105 caps), Anouk Biesters (58) en Myrthe Beld (55) waren gehuldigd voor het passeren van de grens van 100 en 50 interlands, was de ploeg van bondscoach Meindert van Veen de baas over België. Aangevoerd door Naomi Halman, die goed was voor een double-double (17 punten en 14 rebounds) won Nederland met 74-59.

Helaas kon die lijn tegen Litouwen niet worden doorgetrokken. Na een gelijkopgaande eerste helft zakte Oranje in het derde kwart (2 op 17 schot) diep weg, met een 43-62 nederlaag als gevolg. Des te knapper was de 73-64 zege op de latere groepswinnaar Slovenië een week later, ook al omdat Nederland op dat moment al was uitgeschakeld. “We wilden laten zien dat we tegen grote landen zoals Litouwen en Slovenië kunnen spelen”, glunderde Naomi Halman na afloop.

De resterende twee groepswedstrijden tegen Slowakije thuis (51-66) en België uit (72-61) gingen vervolgens weer verloren, zodat het Nederlands vrouwenteam de kwalificatiereeks afsloot op de vierde plaats in de groep. Het duel tegen Slowakije was voor Meindert van Veen zijn 250ste wedstrijd als bondscoach van de nationale vrouwenploeg en daarvoor werd hij na afloop onderscheiden met de bondsspeld en kreeg hij uit handen van captain Tanya Bröring een polo met alle handtekeningen van zijn speelsters. De felicitaties na afloop nam de bondscoach op zijn Van Veens in ontvangst met de opmerking: “Bedankt, maar ik had liever gewonnen.”

Over de kwalificatiecampagne zei Van Veen: “Ik denk we aan het begin staan van iets moois. We hebben in deze reeks beter gespeeld dan twee jaar geleden en ook beter dan tijdens het Additional Qualifying Tournament in 2011. We zitten er veel dichterbij, maar ze moeten allemaal tegelijk goed zijn, nu was het steeds net niet. Er komt nu een lichting aan met jonge speelsters die al veel in de A-divisie hebben gespeeld in hun leeftijdscategorie. Die hebben gewonnen van toplanden en die tonen dus geen ontzag voor zulke tegenstanders. Dat speelt wel mee bij deze ploeg. Ze hebben minder ontzag voor landen als Litouwen en Slowakije dan twee jaar geleden, maar toch is het er nog steeds en doen ze zich zelf tekort. Wij zijn beter dan we laten zien.”

De selectie van het Nederlands team in 2012 bestond uit: Myrthe Beld
(Saarlouis Royals, Duitsland), Francis Donders (UBBC, Oostenrijk), Leonie Kooij (Real Basket Celta Vigo, Spanje), Tanya Bröring (Burgos, Spanje), Karin Kuijt (STOL-Grasshoppers), Anouk Biesters (Lekdetec.nl), Marianne van der Hoek (Eurosped Twente), Kirsten Daamen (Central Connecticut State, USA), Fieke Ligthart (Lekdetec.nl), Rianne de Roos (Dexia Namur, België), Naomi Halman (Faenza, Italië), Natalie van den Adel (Challenge Sports), Maaike Klein (Carmelitas, Spanje) en Richelle van der Keijl (CTO Amsterdam)

Staf: Meindert van Veen (bondscoach), Erik Braal (assistent-coach), Robin Hollander (assistent-coach) en Marlous Nieuwveen (teammanager).

Terugblik op 2011: nu nog het laatste stapje

Het Nederlands vrouwenteam wist op voorhand dat het geen eenvoudige klus zou worden om deelname aan EuroBasket Women af te dwingen. Toch reisden bondscoach Meindert van Veen en zijn speelsters begin juni vol goede moed af naar Hongarije voor vier duels in groep B van het Additional Qualifying Tournament (AQT). Alleen de groepswinnaar zou uitzicht houden op het EK in Polen (play-offs tegen de andere groepswinnaar).

Jammer genoeg startte Oranje meteen tegen het gastland, dat volgens Van Veen ‘op dit moment beter en verder is’ dan zijn eigen ploeg. Hongarije won met 68-39, maar de bondscoach was positief. “Ik ben tevreden dat de meiden de hele wedstrijd zijn blijven knokken. De koppies gingen niet naar beneden.”

Het herstel kwam al in het tweede duel. Oranje boekte een fraaie 83-80 zege op Finland, maar omdat Hongarije inmiddels al drie keer had gewonnen, was de eerste plaats voor Nederland niet meer haalbaar. Van Veen: “Desondanks was dit een goede zege. We hebben ons laten zien.”

Vervolgens zorgde het Nederlands vrouwenteam voor een sensatie door met 51-52 te winnen van Oekraïne. Myrthe Beld was met haar score acht seconden voor tijd matchwinner. Bij winst in het slotduel tegen Bulgarije zou Oranje beslag leggen op de tweede plaats achter Hongarije. Zover kwam het niet. Bulgarije was met 62-70 te sterk, waardoor Nederland uiteindelijk als derde van de vijf deelnemende landen eindigde.

Het jonge team van bondscoach Van Veen kreeg van diverse kanten lof
toegezwaaid voor het goede spel in Hongarije. Van Veen zelf was ook tevreden: “Ze hebben het gewoon goed gedaan. Je kon goed zien dat de meesten er in de laatste wedstrijd doorheen zaten. Tanya Bröring en Naomi Halman moesten door het wegvallen van LeonieKooij met een blessure, vlak voor het toernooi, dertig minuten per wedstrijd spelen. En voor een jonge speelster als Marlou de Kleijn is vier duels in zes dagen gewoon nog erg zwaar. Maar we hebben ons visitekaartje afgegeven. De coaches van de andere landen herkennen de potentie van dit jonge team en dat is mooi om te horen.”

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF