U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (V) » VU16 » Orange Angels U16 degraderen na nederlaag tegen Kroatië

Terug naar overzicht

Orange Angels U16 degraderen na nederlaag tegen Kroatië

24 augustus 2018 15:44:00


Foto fiba.com

Het doek is gevallen voor de Orange Angels U16. Nederland slaagde er vrijdag niet in om te winnen van Kroatië bij het Europees Kampioenschap in de A-divisie in Litouwen. Het werd in Kaunas in een spannende wedstrijd 54-58 voor Kroatië. Door deze nederlaag degraderen de Angels naar de B-divisie.

KWARTSTANDEN: 16-12,11-15, 17-14, 10-17

Game flow
Nederland sloot het eerste kwart af met een 16-12 voorsprong. Dat kleine verschil werd weggepoetst door Kroatië in het tweede kwart, waardoor bij rust de stand weer in evenwicht was: 27-27. In het derde kwart bouwden de Angels weer een kleine voorsprong op (34-31 na drie kwarten), maar het laatste woord was aan Kroatië, al toonde Oranje veerkracht in het slotkwart. Met een score van Alissa van der Plas boog Nederland een 44-49 achterstand om in een 54-53 voorsprong 2:17 voor het einde. Maar dat bleken ook meteen de laatste twee Nederlandse punten.

Top performer
Elles van der Maas was bij Nederland de enige die in de dubbele cijfers scoorde. Ze kwam uit op 16 punten, 5 rebounds, 4 assists en 3 steals. 

Opvallend.
Kroatië nam over de hele wedstrijd maar twee vrije worpen en miste die allebei (Nederland was 11 uit 15). Het Balkanland leed bovendien 24 keer balverlies (Nederland 20). De Angels worstelen al het hele EK met hun schot. Ook nu weer, getuige het fieldgoalpercentage van 26,8 (19/ op 71) en 5 uit 28 achter de driepuntslijn.

Bondscoach Brian Hirman: "Teleurstellend. We hebben gefaald als team en staf, en onze doelstelling - handhaving - niet gehaald. Het verhaal van dit toernooi is dat we elke wedstrijd fases hebben waarin we fout op fout stapelen. En we mikken de bal er veel te veel naast. Nu ook weer. We kwamen met 20-12 voor. Dan denk je: nu drukken we door, maar in plaats daarvan zijn we het ineens twee tot drie minuten helemaal kwijt. Wat ook pijn doet, is dat zij tegen ons 28 punten uit fastbreaks scoren. Dan kom je wel op veertig procent schot, waar wij op 26 procent blijven steken. En het hielp ook niet mee dat onze captain Floor Toonders in de eerste helft uitviel met een enkelblessure. Zij zorgt voor balans in het team. Maar goed, we zijn er met zijn allen niet in geslaagd een winnende mentaliteit erin te krijgen bij deze ploeg. Dat zag je in de slotfase ook weer. Als het moet scoren zij wel en wij niet."

Stats: klik hier.

Beelden: klik hier.

Volgende wedstrijd (15e/16e plaats): Nederland-winnaar Servië-België op zaterdag 25 augustus om 12.00 uur.

Live stream: klik hier.

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF