U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (V) » VU16 » Voorgaande jaren

Terugblik op 2018: degradatie naar B-divisie

FIBA U16 Women’s European Championship 2018 Division A
Wanneer: 17 t/m 25 augustus
Waar: Kaunas, Litouwen
Aantal landen: 16
Groep B: Spanje, Servië, Letland en Nederland
Programma groepsfase
17 augustus: Servië - Nederland 54-48
18 augustus: Nederland - Spanje 47-79
19 augustus: Nederland - Letland 58-67
Kwalificatieronde
21 augustus: Tsjechië - Nederland 64-54
9e t/m 16e plaats
22 augustus:
Nederland - Litouwen 63-59
13e t/m 16e plaats
24 augustus:
 Nederland-Kroatië 58-54
15e/16e plaats
25 augustus: Nederland-Servië 65-79
Nederland eindigt als zestiende en degradeert naar de B-divisie
Website: http://www.fiba.basketball/europe/u16women/2018.

EK-selectie
Anouschka Meijer (CTO Amsterdam Vrouwenbasketball), Loes Rozing (Dozy BV Den Helder), Ellen Meeringa (CTO Amsterdam), Erica Romkes (Landstede Basketbal), Alina Sendar (CTO Amsterdam), Elles van der Maas (Manly Warringah Sea Eagles, Australië), Alissa van der Plas (Solar-systemen Grasshoppers), Floor Toonders (CTO Amsterdam), Liselot Kulk (Solar-systemen Grasshoppers), Sofie Bruintjes (CTO Amsterdam), Maud Huijbens (Landslake Lions) en Lea Romkes (Landstede Basketba)

Staf
Hoofdcoach: Brian Hirman
Assistent-coach: Daan de Heus
Assistent-coach: Bea Hermse
Teammanager: Ivy Critchlow
 Fysiotherapeut: Manual Fysion

Terugblik op 2017: degradatie net voorkomen

De Orange Angels U16 slaagden er in 2017 net in om degradatie uit de A-divisie te voorkomen. Bij het EK van 4 t/m 13 augustus in het Franse Bourges won Nederland in de groepsfase alleen van Kroatië, waarna in de achtste finales Spanje met 68-30 veel te sterk was voor de selectie van Brian Hirman. In de strijd om de plaatsen negen t/m zestien verloor Oranje eerst van Turkije, om daarna met zeges op Roemenië en Litouwen de dertiende plek te bemachtigen, goed voor lijfsbehoud.

De EK-selectie van de Orange Angels U16 bestond in 2017 uit de volgende speelsters: Shelaney Kopra (Dozy Den Helder), Chermensa van la Parra (CBV Binnenland), Anouschka Meijer (CTO Amsterdam Vrouwenbasketball), Emy Hayford (Liège Panthers/ CTO Amsterdam Vrouwenbasketball), Tessa Dubois (CBV Binnenland/Barons), Josefien Cornelissen (Landslake Lions), Lotte Sant (CBV Binnenland), Maaike van Zeijl (CTO Amsterdam Vrouwenbasketball), Jade Blagrove (CBV Binnenland), Celine Dupont (CBV Binnenland/Royal Eagles), Maud Huijbens (Landslake Lions/Dunckers) en Vita Stam (CTO Amsterdam Vrouwenbasketball).

Hoofdcoach Brian Hirman werd geassisteerd door Daan de Heus, Bea Vennema en Wouter Hoogeveen.

Terugblik op 2016: terug naar A-divisie

De Orange Angels VU16 keerden in 2016 terug naar de A-divisie. In een bloedstellend gevecht om het brons bij het EK in de B-divisie in het Roemeense Oradea won Nederland met 50-44 van Israël. Ruim twee minuten voor tijd stond het nog 44-44, maar Mia Hordijk (15 punten) en Robyn Bouwer (11 punten) bleken in de hectische slotfase de meest stressbestendige speelsters op het veld. Bondscoach Meindert van Veen was blij met de promotie. "We hadden echt een goede en leuke ploeg die het verdiende om in de finale te staan. Tegen Israël moest de spanning alles vergoeden, want we speelden meer tegen ons zelf dan tegen de tegenstander. We hebben met de staf en de selectie ruim twee maanden hard gewerkt en zijn terecht beloond met de promotie.''

De EK-selectie die van 5 t/m 14 augustus 2016 aan het EK meedeed, bestond uit: Robyn Bouwer (Rotterdam Basketball), Kiki Fleuren (FSA Yellow Blizzards / CTO Amsterdam), Mia Hordijk (Solar systemen-Grasshoppers), Meike Koelman (Jolly Jumpers), Amber Lewakabessy (Dozy BV Den Helder), Evelien Lutje Schipholt (DAS Delft), Lotte Sant (Lokomotief Rijswijk), Linda van Schaik (Rotterdam Basketball), Zoë Slagter (FSA Yellow Blizzards / CTO Amsterdam), Lisa Stauffer (Landslake Lions), Lies van Straaten (Landslake Lions) en Nanneke Vissers (Almonte),

Meindert van Veen was hoofdcoach van deze selectie, geassisteerd door Daan de Heus, Faizal Pasaribu en Annelies Bussink. Teammanager was Faye Vas. Manual Fysion, vaste partner van CTO Amsterdam Vrouwenbasketball en de NBB, zorgde voor de fysiortherapie.

Terugblik op 2015: te licht bevonden

Dat de Orange Angels VU16 na de fraaie promotie naar de A-divisie in 2014 er een jaar later alweer uit zou vliegen, was niet ingecalculeerd. Alleen van Groot-Brittannië werd bij het EK in Portugal twee keer gewonnen, in de groepsfase en in de strijd om de vijftiende plek, maar toen was de degradatie naar de B-divisie al een feit. Slowakije bezegelde het lot van de jonge Angels door de cruciale wedstrijd om lijfsbehoud op het hoogste Europese niveau met 66-59 in overtime te winnen. Gewogen en voor nu even te licht bevonden.

De selectie van de Orange Angels VU16 bij het EK in Portugal bestond uit de volgende speelsters: Rosalie Aandewiel (De Wit-Grasshoppers), Robyn Bouwer (Rotterdam Basketball), Noor Driessen (De Wit-Grasshoppers), Noëlle Droste (Jolly Jumpers), Kiki Fleuren (NBB Basketball Academy Limburg), Simone Hoppe (CTO Amsterdam & Landstede Basketbal)
Katoo Koenen (Batouwe), Ilse Kuijt (De Wit-Grasshoppers), Marleen Peek (CTO & Landstede Basketbal), Lindsay Pengel (Landslake Lions), Zoë Slagter (Lokomotief en RTC Leiden), Anne van Vlijmen ((CTO & Landstede Basketbal)

De staf werd gevormd door: Thijs Volmer (bondscoach), Ramon Kuipers (assistent-coach), Molly McDowell (assistent-coach), Meindert van Veen (assistent-coach), Sanne Smid (fysiotherapeute) en Bas Hokke (teammanager).

Terugblik op 2014: terug naar de A-divisie

Het doel van de Orange Angels VU16 bij het EK in de B-divisie in Tallinn (Estland) was simpel: zorgen dat je zo snel mogelijk weer terugkeert naar de A-divisie. Aan die opdracht werd voldaan. In de groepsfase waren Noorwegen (85-33) en Israël (74-52) geen enkel probleem en gold de 55-60 nederlaag tegen Engeland als wake-up call. Met een knappe zege op Polen (71-74) en een dikke overwinning op Finland (82-56) in de kwalificatieronde verdiende Nederland een plek bij de laatste vier. Duitsland zette de Angels de voet dwars naar de finale (57-38), maar na de 54-44 zege op Slovenië was het brons voor de Orange Angels en de promotie naar de  A-divisie een feit.

De selectie van de Orange Angels VU16 bestond uit de volgende speelsters: Denise Bloemkolk (Loon Lions), Evi Dekker (BV Hoofddorp), Noortje Driessen (De Wit-Grasshoppers), Noëlle Droste (Jolly Jumpers),
Yfke Hoek (NBB Basketball Academy Noord), Ilse Kuijt (De Wit-Grasshoppers), Marleen Peek (Rent a Professional), Tessa Schellekens (Almonte), Femke Slim (CTO Amsterdam en Dozy BV Den Helder), Lynn Tamis Dozy BV Den Helder), Anne van Vlijmen (Lekdetec.nl), Mardi Westenberg (CTO Amsterdam en Dozy BV Den Helder) en Laura Westerik (Lekdetec.nl).

Hoofdcoach was Bart Sengers met als assistent-coaches Ramon Kuipers en Bea Vennema. Puck van Hasselt was mee als teammanager.

Terugblik op 2013: een hard gelach

Voor de Dutch Angels VU16 duurde de zomer van 2013 precies één kwart te lang. Een voorsprong van dertien punten na drie kwarten in de beslissende wedstrijd tegen België kon niet in veilige haven worden geloodst. Oranje verloor bij het slotduel bij het EK in de A-divisie met 48-47, werd veertiende (twee plaatsen lager dan in 2012) en keert daardoor terug naar de B-divisie.

Terwijl de ploeg het toernooi in het Bulgaarse Varna nog zo goed was begonnen met een klinkende 86-54 zege op Litouwen. De 60-56 nederlaag tegen Italië baarde de staf geen zorgen, maar het 46-41 verlies tegen België in de laatste groepswedstrijd wel, aangezien de zuiderburen met ruime cijfers van Litouwen had verloren.

Zodoende namen de Angels als nummer twee in de groep geen punten mee naar de tweede ronde. Een zwakke eerste helft tegen EYOF-winnaar Tsjechië kwam de ploeg van Bart Sengers niet meer te boven, waarna ook meteen een plek bij de laatste acht uit het vizier verdween. Ondanks nederlagen tegen Hongarije (45-54) en Frankrijk (44-46) liet Oranje daarna een stijgende lijn zien, maar om niet in de degradatiestrijd verwikkeld te raken diende Nederland van Zweden te winnen. Dat gebeurde niet (het werd 46-62 voor het Scandinavische land) en dus moesten de laatste twee duels van het EK worden gewonnen. Litouwen was andermaal geen probleem (84-52), maar België wel. De laatste aanval in de hectische slotfase was voor Nederland. Coach Bart Sengers: “Zes seconden voor het einde pakte Laura Westerik de verdedigingsrebound en stormde naar voren. Alleen doorgaan in een één-tegen-drie situatie was geen goede optie. Misschien krijg je dan twee vrije worpen, maar daar was de hele wedstrijd nog niet gefloten in dergelijke situaties. Laura zag Anne van Vlijmen vrij staan en passte de bal terecht naar haar toe. Het was een vrij schot en dat gaat er dan niet in. Gebeurt dat wel, dan is alles precies omgekeerd.”

Voor het EK deden de Dutch Angels VU16 al mee aan het European Youth Olympic Festival in Utrecht. Oranje, in 2011 nog vijfde bij het EYOF in Turkije, ging voor een hoge klassering, maar sloot het toernooi af met de zesde plaats. Janis Ndiba zorgde voor individueel succes. De speelster van de Dutch Angels VU16 was de beste rebounder van het toernooi met gemiddeld 12.8 rebounds per wedstrijd.

De selectie van Nederland VU16 voor het EYOF en het EK bestond uit de volgende speelsters: Janis Ndiba, Eveline Kallenberg, Christy Buderman, Laura Steggink, Anne van Vlijmen, Ella Bouman, Femke Slim, Danielle Pruys, Marieke van Schie, Mirte Scheper, Laura Westerik en Asa Kantebeen.

De staf werd gevormd door hoofdcoach Bart Sengers, assistent-coach: Jeanine Tjin a Sioe, fysiotherapeute Mariya Stancheva en teammanager: Puck van Hasselt.

Terugblik op 2012: niet tevreden

Door zeges op Duitsland (38-64) en Italië (49-47) was Nederland VU16 bij het EK in Hongarije na de groepsfase al zeker van handhaving in de A-divisie. Helaas moest de ploeg toen ook afscheid nemen van de geblesseerde Emese Hof en zonder de talentvolle center lukte het Oranje de rest van het toernooi niet meer om nog een wedstrijd te winnen. Nederlagen tegen Tsjechië, Frankrijk, Kroatië, Griekenland en Zweden deden de selectie van bondscoach Bart Sengers op twaalfde plaats belanden, een verlies van drie plekken ten opzichte van 2011.

Dat stemde niet tot tevredenheid bij Sengers. “We begonnen het toernooi fantastisch tegen Duitsland. Vervolgens verliezen we de eerste drie wedstrijden in de tweede ronde en dat was behalve tegen Frankrijk niet nodig. Het volgende doel was de negende plek, waar we met drie teams om streden waar we normaal gesproken van moeten winnen. Spanje-Italië was de finale en dat is toch zuur, want Spanje hebben we het moeilijk gemaakt en van Italië hebben we zelfs gewonnen.”

De EK-selectie van Oranje VU16 bestond in 2012 uit:  Janis Ndiba, Emese Hof, Beau Baars, Esther Fokke, Fleur Kuijt, Asa Kantebeen, Deborah Vos, Eveline Kallenberg, Fenne van der Wielen, Charlotte van Kleef, Laura Steggink en Iris Zwart.

Headcoach was Bart Sengers, geassisteerd door Jeanine Tjin-a-Sioe en Rene van der Wielen.

Terugblik op 2011: eervol negende

De vrouwen U16 eindigden op het EK in de A-divisie op een eervolle negende plaats. Na eerst knap vijfde te zijn geworden bij het Europees Jeugd Olympisch Festival in Turkije startte Oranje in Italië met een 68- 61 op Servië, hetgeen de hoop voedde om de mooie zevende plaats van het vorige EK te verbeteren. Nederlagen tegen Turkije (46-57) en Frankrijk (43-66) in de resterende twee pouleduels maakten het er niet gemakkelijker op, aangezien die twee resultaten mee werden genomen naar de volgende ronde. Bovendien raakte bondscoach René van der Wielen zijn topscorer Isabella Slim al vroeg in het toernooi kwijt door een handblessure.

De nederlaag tegen Spanje (46-77) in de tussenfase was ingecalculeerd.
Vervolgens won Nederland VU16 dik van Hongarije (60-37) en ook van Italië
(62-57), maar door de uitslagen in andere duels haalde Oranje toch de laatste acht niet. Van der Wielen: “We zaten in de verkeerde groep in de tussenfase. In die andere groep zaten allemaal landen waar wij in de voorbereiding van hebben gewonnen. Maar ja, dat is toernooibasketball. En het resultaat van jaren niet uitkomen op dit niveau. In de toekomt zal de loting gunstiger zijn.”

Zeges op Slowakije (52-48) en Tsjechië (56-49) deden Nederland op de negende plaats eindigen. “We hebben de laatste vier wedstrijden gewonnen. Dat vind ik knap”, aldus de bondscoach. “We hebben dit toernooi laten zien een echt A-land te zijn. We kunnen met bijna iedereen meespelen. Vergeet ook niet dat we Isabella Slim al vroeg kwijtraakten. We hebben goed teambasketball gespeeld en een goede mentaliteit getoond.”

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF