U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (V) » VU18 » Voorgaande jaren

Terugblik op 2018: opnieuw geen promotie

FIBA U18 Women’s European Championship 2018 Division B
Wanneer: 3 t/m 12 augustus
Waar: Oberwart, Oostenrijk
Aantal landen: 24
Groep C: Oostenrijk, Montenegro, Denemarken, Turkije, Groot-Brittannië en Nederland
Programma groepsfase
3 augustus: Nederland - Montenegro 39-52
4 augustus: Oostenijk - Nederland 53-73
5 augustus: Denemarken - Nederland 60-62
7 augustus: Nederland - Groot-Brittannië 73-67
8 augustus: Turkije - Nederland 68-62
Kwartfinales
10 augustus: Wit-Rusland - Nederland 77-64
5e t/m 8e plaats
11 augustus: Finland - Nederland 70-75
5e/6e plaats
12 augustus: Nederland - Portugal 44-71
(Nederland eindigt als zesde).
Website: www.fiba.basketball/europe/u18bwomen/2018

EK-selectie
Jade Blagrove, Robyn Bouwer, Celine Dupont, Kiki Fleuren, Mia Hordijk, Meike Koelman, Evelien Lutje Schipholt, Lotte Sant, Linda van Schaik, Vita Stam, Benthe Versteeg en Maaike van Zeijl.

Staf
Hoofdcoach: Meindert van Veen
Assistent-coach: Chris van Kampen
Assistent-coach: Jorrick Creyghton
Teammanagers: Lia Fioole en Lisanne Fioole
Fysiotherapeut: Manual Fysion  

Terublik op 2017: tegenvallende elfde plek

De Orange Angels reisden in 2017 af naar Dublin om bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie (4 t/m 13 augustus) promotie naar de A-divisie af te dwingen. Dat zat er bij lange na niet in. Twee van de vijf duels in de groepsfase gingen verloren, zodat de Orange Angels werden veroordeeld tot het spelen om de plaatsen negen t/m zestien. Door twee van de laatste drie wedstrijden te winnen, eindigde Nederland op de elfde plek en daar waren de Angels niet voor gekomen.

De EK-selectie van de Orange Angels VU18 bestond in 2017 uit de volgende speelsters: Cheryl Donk,  Noëlle Droste, Epiphany Etienne, Julia Jorritsma, Katoo Koenen, Lindsay Pengel, Anne van Vlijmen, Robyn Bouwer, Evelien Lutje Schipholt, Zoë Slagter, Linda van Schaik en Benthe Versteeg.

Hoofdcoach Molly McDowell werd geassisteerd door Chris van Kampen, Faizal Pasaribu en leercoach Linda Appers. 3x3 coach bij de Orange Angels U18 was Jeanine Tjin-A-Sioe. 

Terugblik op 2016: terug naar de B-divisie

De Orange Angels VU18 worstelden bij het EK in de A-divisie in Hongarije een toernooi lang met zichzelf. "Er zit te veel onzekerheid in dit team en daar hebben de meiden het lastig mee", constateerde bondscoach Joost van Rangelrooy na afloop. Ook in de cruciale wedstrijd tegen Tsjechië was het net niet (73-74), met degradatie naar de B-divisie als gevolg.

De selectie in het Hongaarse Sopron bestond uit de volgende speelsters: Evi Dekker (CTO Amsterdam / FSA Yellow Blizzards), Noor  Driessen (Solar systemen-Grasshoppers), Noëlle Droste (Jolly Jumpers), Epiphany Etienne (Landslake Lions), Famke Hermans (Almonte), Yfke Hoek (NBB Basketball Academy Noord / RTC Noord), Julia Jorritsma, (FSA Yellow Blizzards / CTO Amsterdam), Katoo Koenen (FSA Yellow Blizzards / CTO Amsterdam), Ilse Kuijt (Solar systemen-Grasshoppers), Lindsay Pengel (Landslake Lions), Zoe Slagter (CTO Amsterdam), Lynn Tamis (FSA Yellow Blizzards / CTO Amsterdam), Milou Vennema (NBB Basketball Academy Noord / RTC Noord) en Anne van Vlijmen (CTO Amsterdam / FSA Yellow Blizzards).

De staf bestond uit bondscoach Joost van Rangelrooy, die werd geassisteerd door Thijs Volmer, Chris van Kampen en Mitchell Lieveld. Bart Schuurman was de teammanager.

Terugblik op 2015: twee plaatsen lager

Na de zesde plaats in 2014 eindigden de Orange Angels VU18 bij het EK in de Sloveense stad Celje in 2015 twee plaatsen lager, als achtste. Twee zeges en een nederlaag (tegen Tsjechië) in de groepsfase, werden gevolgd door één zege en twee verliespartijen in de tweede fase van het toernooi. Daardoor kwam Oranje in de kwartfinales tegen grootmacht Frankrijk te staan. Dat duel leverde eeen kansloze 89-32 nederlaag op. Ook de resterende twee duels tegen gastland Slovenië en rivaal België gingen verloren, maar coach Bart Sengers was toch tevreden. "De achtste plek is qua resultaat prima. We verloren dan wel de laatste drie wedstrijden, maar er is tegen Slovenië en België wel beter gespeeld dan in eerdere duels en dat was goed om te zien."

De selectie van de Orange Angels VU18 bij het EK in Slovenië bestond uit de volgende speelsters: Denise Bloemkolk (Loon Lions), Ella Bouman (CTO Amsterdam Vrouwenbasketball), Evi Dekker (CTO), Myrthe den Heeten (CTO), Asa Kantebeen (CTO), Ilse Kuijt (De Wit-Grasshoppers), Janis Ndiba (CTO), Mirte Scheper (CTO), Marieke van Schie (De Wit-Grasshoppers/RTC Leiden), Femke Slim (CTO), Anne van Vlijmen (CTO) en  Laura Westerik (CTO).

De staf werd gevormd door Bart Sengers (bondscoach), Chris van Kampen (assistent-coach), Daan de Heus (assistent-coach), Meindert van Veen (assistent-coaches), Saskia Volders (fysiotherapeute) en Bart Schuurman teammaneger).

Terugblik op 2014: WK-ticket verdiend

Met de zesde plek bij het EK in de A-divisie in Portugal (Matosinhos) lieten de Orange Angels VU18 zien dat Nederland inmiddels een vaste waarde is in de top van het vrouwenbasketball bij de jeugd. Met toplanden als Polen (66-50) en Kroatië (58-72) had Oranje in de groepsfase geen problemen, alleen Spanje was een maatje te groot: 46-68.

In de tweede ronde wonnen de Angels van Tsjechië (70-57) en Portugal (64-50), maar een kleine 50-61 nederlaag tegen Italië 59-61 koppelde Oranje aan Frankrijk in de kwartfinales. De Angels schoten daarin te kort (70-57 verlies), waarna de strijd om de plaatsen vijf t/m acht resteerde. De ploeg van Remy de Wit nam daarin revanche op Italië (59-54), gevolgd door een 55-63 nederlaag tegen België in de strijd om de zesde plaats, goed voor deelname aan het WK VU19 in 2015.

“De doelstelling was bereikt, dan begin je toch met een ander gevoel aan de wedstrijd”, zei De Wit. “Dat was aan beide kanten te merken. Uiteindelijk werd het toch een echte wedstrijd en België was net een stapje beter.” Natuurlijk keek De Wit wel met een goed gevoel terug op anderhalve week Portugal. “We hebben veel ups en downs gekend en op de belangrijke momenten gepiekt. Mentaal waren we heel sterk, ik ben er trots op dat de meiden het elke keer weer konden opbrengen.”

De Selectie van de Orange Angels VU18 in 2014 bestond uit: Fleur Kuijt (De Wit-Grasshoppers), Asa Kantebeen (CTO Amsterdam), Nina Burgert (Loon Lions), Myrthe den Heeten (CTO Amsterdam & BV Hoofddorp), Deborah Vos (CTO Amsterdam), Esther Fokke (CTO Amsterdam), Janis Ndiba (CTO Amsterdam), Charlotte van Kleef (CTO Amsterdam & Rent a Professional), Anne van Vlijmen (Lekdetec.nl), Kim Keijzer (RTC Noord), Emese Hof (CTO Amsterdam), Mirte Scheper (CTO Amsterdam & BV Hoofddorp)

De staf werd gevormd door Remy de Wit (hoofdcoach), Joost van Rangelrooij (assistent-coach), Thijs Sloot (leercoach) en teammanager Bart Schuurman.


EK in de A-divisie in Portugal (Matosinhos)
Groepsfase
17 juli: Nederland - Polen 66-50 (verslag) (video)
18 juli: Nederland - Spanje 46-68 (verslag)
19 juli: Kroatië - Nederland 58-72 (verslag)
Tweede ronde
21 juli: Nederland - Tsjechië 70-57 (verslag)
22 juli: Nederland - Italië 59-61 (verslag)
23 juli: Nederland - Portugal 64-50 (verslag)
Kwartfinales
25 juli: Frankrijk - Nederland 70-57 (verslag)
5e t/m 8e plaats
26 juli: Nederland - Italië 59-54 (verslag)
5e/6e plaats
27 juli: Nederland - België 55-63 (verslag)
(Nederland eindigt het EK op de zesde plaats)

Terugblik 2013: vechtlust onopgemerkt

Als je vierde wordt van Europa, heb je het natuurlijk geweldig gedaan, maar dat wilden de Dutch Angels VU18 even niet horen na de met één punt verschil (56-57) verloren strijd om het brons. Na de misser van Isabella Slim in schotklokzoemer had Servië nog acht seconden om de winnende punten te scoren en op een of andere wonderbaarlijke manier lukte dat. Nederland dus net als in 2012 weer vierde en daar waren de meiden van Remy de Wit niet voor gekomen.

De Angels begonnen erg sterk aan het EK in Kroatië door vier duels op rij te winnen. Na overtuigende poulezeges op Wit-Rusland (59-71), Turkije (68-41) en Tsjechië (72-59) volgde in de tweede fase een cruciale 34-59 overwinning op thuisland Kroatië, waarmee een plek in de kwartfinales al zeker was. Na de nederlagen tegen Rusland (40-60) en Spanje (70-54) wachtte Italië in de kwartfinale. De Angels wonnen onder aanvoering van spelverdeelster Laura Cornelius (26 punten) met 55-68 en verzekerden zich zo van een plek bij de laatste vier.

In de halve finale was de latere kampioen Spanje (80-41) een maatje te groot. Bondscoach Remy de Wit: Remy de Wit: "Eigenlijk was het al na vier minuten bekeken. Wij gooien er geen bal in en zij schieten honderd procent. We speelden gewoon niet goed. Er zijn geen excuses aan te voeren, maar ik baal er wel heel erg van."

En dus kwam het aan op de laatste wedstrijd tegen Servië, dat Oranje een jaar eerder ook al het brons had ontfutseld. Nederland VU18 leek bij 32-21 de eerste Nederlandse jeugdploeg ooit te gaan worden met een medaille op een EK, maar het lot besliste anders. In de allerlaatste seconde maakte Dragana Stankovic de Angels een illusie armer. Een schrale troost was de uitverkiezing van Laura Cornelius in het All Tournament Team. Ze werd geprezen om haar leiderschap en volwassen spel tijdens het EK.

De selectie van Nederland VU18 tijdens het EK in 2013 bestond uit: Laura Cornelius, Esther Fokke, Janine Guyt, Emese Hof, Lisanne de Jonge
,Charlotte van Kleef, Janis Ndiba, Isabella Slim, Janiek van Veen, Deborah, Vos, Fenne van der Wielen en Britt Zappeij.

Hoofdcoach Remy de Wit vormde samen met zijn assistenten Quintin J. Hillsman en Rob Nieboer de staf.

Terugblik op 2012: trots overheerst

Ook Oranje VU18 liet met de vierde plaats bij het EK in de A-divisie zien dat Nederland bij de jeugd een Europese topper aan het worden is. “We wilden bij de eerste vijf eindigen om ons te plaatsen voor het WK onder 19”, stelde bondscoach Remy de Wit. “In mijn beleving was het niveau op het EK veel hoger dan vorig jaar, toen we vijfde werden. In de voorbereiding hebben we twee keer van België verloren en zij degradeerden gewoon. Dat zegt genoeg.”

Met zeges op Kroatie (51-43), Slowakije (63-47) en Tsjechie (61-51) bereikte VU18 in het Roemeense Boekarest ongeslagen de tweede ronde, waarna een cruciale 68-66 zege op Servië de ploeg in de kwartfinales bracht tegen Turkije. Op karakter (een 77-79 zege na dubbele overtime) bereikte Oranje de laatste vier, maar medailles zaten er niet. In de halve finale was Frankrijk met 60-47 te sterk en in de strijd om het brons werd met 46-59 verloren van Servië.

De Wit: “Dit is wat erin zat en we hebben er alles aan gedaan. Op ons tandvlees hebben we na twee verlengingen tegen Turkije het WK-ticket veiliggesteld. We mogen trots zijn, want we speelden met een van de jongste, misschien zelfs wel het jongste team op dit EK.”

De selectie van Nederland VU20 bij het EK in 2012 bestond uit: Britt Zappeij, Elske Heerschop, Emese Hof, Isabella Slim, Jacobine Klerx , Janiek van Veen, Janine Guyt, Kourtney Treffers, Lanette Kempers, Laura Cornelius, Lisa Schoen, Lisanne de Jonge, Renee Hoveling en Yordi Kathmann.

De staf werd gevormd door Remy de Wit (hoofdcoach), Rob Nieboer (assistent-coach), Bart Schuurman (teammanager) en Mascha Hoogeland (fysiotherapie).

Terugblik op 2011: knappe vijfde plaats

In 2009 speelde Oranje VU18 nog in de B-divisie. Twee jaar later is het Nederlands team in deze leeftijdscategorie de nummer vijf van Europa, een prestatie om met recht trots op te zijn. De selectie van coach Remy de Wit werd dan ook na terugkeer uit Roemenië met bloemen en mooie woorden van het NBB-bestuur onthaald op Schiphol.

De Wit kon op weg naar het EK in Roemenië pas laat over een voltallige selectie beschikken, omdat een aantal speelsters met Nederland VU20 actief was. Toch startte Oranje sterk met zeges op Tsjechië (81-69) en Slowakije (49-42), gevolgd door een 60-67 nederlaag tegen grootmacht Frankrijk. Na twee verliespartijen tegen Servië (51-60) en België (71-54) zorgde een cruciale zege op Italië (55-48) ervoor dat de VU18 ploeg toch de laatste acht haalde. Maar tegen latere finalist Spanje had Nederland vervolgens in de kwartfinale weinig te vertellen: 88-50. Door aansprekende overwinningen op Turkije (81-73) en Polen (80-62) legde het team toch nog beslag op de vijfde plaats.

“Alles bij elkaar opgeteld, was dit het maximale resultaat voor ons”, vond bondscoach Remy de Wit. “Op die vijfde plaats moeten wij enorm trots zijn. Twee gebeurtenissen waren bepalend. Dat was de wedstrijd tegen Frankrijk, waar we bij 48-48 drie kansen krijgen om voor te komen, maar die niet pakken. En het verlies tegen Servië was totaal onnodig. Daardoor kwamen we aan de verkeerde kant van het schema en moesten we al in de kwartfinale tegen Spanje. Ik vind het knap van de groep hoe ze altijd zijn blijven knokken. Dat heb ik niet bij alle andere landen gezien. Daar ben ik trots op.”

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF