U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions (V) » VU20 » Voorgaande jaren

Trugblik op 2018: voor de tweede maal brons 

FIBA U20 Women’s European Championship 2018 Division A
Wanneer: 7 t/m 15 juli
Waar: Sopron (Hongarije)
Aantal landen: 16
Groep D: België, Spanje, Portugal en Nederland
Programma groepsfase
7 juli: België - Nederland 59-83
8 juli: Nederland - Portugal 57-65
9 juli: Spanje - Nederland 79-59
Kruiswedstrijden
11 juli: Letland - Nederland 73-77
Kwartfinales
12 juli: Zweden - Nederland 66-74
Halve finale
14 juli: Nederland - Spanje 52-64
3e/4e plaats
15 juli: Nederland - Italië 65-60 (verslag)
(Nederland eindigt als derde en wint voor de tweede maal in de historie brons)
Website: www.fiba.basketball/europe/u20women/2018 

Selectie
Rosalie Aandewiel (Solar-systemen Grasshoppers)
Noor Driessen (Solar-systemen Grasshoppers)
Noëlle Droste (Jolly Jumpers)
Famke Hermans (Almonte)
Yfke Hoek (KEUS/Royal Eagles)
Mia Hordijk (Solar-systemen Grasshoppers)
Julia Jorritsma (CTO Amsterdam)
Katoo Koenen (Lekdetec.nl / CTO Amsterdam)
Ilse Kuijt (Solar-systemen Grasshoppers)
Lynn Tamis (Dozy BV Den Helder / CTO Amsterdam)
Milou Vennema (Landslake Lions)
Laura Westerik (KEUS/Royal Eagles)

Staf
Hoofdcoach: Laki Lakner
Assistent-coach: Molly McDowell
Assistent-coach: Thijs Volmer
Teammanager: Leszek Rutkowski
Fysiotherapeut: Manual Fysion 

Terugblik op 2017: ternauwernood handhaving

De Orange Angels U20 slaagden er in 2017 in om hun plek in de A-divisie te behouden, al ging dat niet van een leien dakje. Bij het Europees Kampioenschap in het Portugese Matosinhos (8 t/m 16 juli) won Nederland nog het openingsduel in de groepsfase tegen Turkije, maar daarna volgden vier nederlagen, waardoor de Angels werden veroordeeld tot de strijd om de plaatsen dertien t/m zestien. Door opnieuw van Turkije te winnen (72-80 na verlenging) en daarna van Litouwen (56-74) redde Oranje het vege lijf. Nederland eindigde uiteindelijk op de dertien de plek.

De EK-selectie bestond in 2017 uit de volgende 12 speelsters: Ilse Kuijt, Mia Hordijk, Noor Driessen, Myrthe den Heeten, Yfke Hoek, Femke Slim, Janis Ndiba Boonstra, Laura Westerik, Marieke van Schie, Katoo Koenen, Marleen Peek en Laura Steggink.

De Orange Angels U20 werden in 2017 gecoacht door Meindert van Veen. Hij werd geassisteerd door Thijs Volmer, Mart Kieftenbeld en Jorrick Creyghton.

Terugblik 2016: geen herhaling van het succes

Na de historische derde plek in 2015 waren de verwachtingen hooggespannen bij het EK in het Portugese Matosinhos.  De nederlaag tegen Griekenland in de groepsfase was niet ingecalculeerd, zodat de Orange Angels VU20 in de cruciale kruisingswedstrijd in het nieuwe EK-format op Rusland stuitten. In 2015 won Oranje nog van het Europese topland in de strijd om het brons, nu de ging de zege met 81-70 naar Rusland. De Angels moesten door spelen voor de plaatsen negen t/m zestien en het sierde Nederland dat het de inspiratie vond om de resterende drie duels te winnen en negende te worden . Maar daar waren de Orange Angels niet voor gekomen.

De selectie van de Orange Angels VU20 bij het EK in de A-divisie, dar van 9 t/m 17 juli in het Portugese Matosinhos werd gehouden, bestond uit: Fleur Kuijt (Solar systemen-Grasshoppers), Laura Cornelius (Miami University, USA), Asa Kantebeen (CTO Amsterdam, Myrthe den Heeten (CTO Amsterdam), Deborah Vos (CTO Amsterdam), Esther Fokke (Lintex-Binnenland / CTO Amsterdam), Janis Ndiba Boonstra (Dozy BV Den Helder / CTO Amsterdam), Charlotte van Kleef (CTO Amsterdam), Melissa de Raat (Dozy BV Den Helder / CTO Amsterdam), Anne van Vlijmen (CTO Amsterdam/FSA Yellow Blizzards), Emese Hof (Miami University, USA) en Laura Steggink (Jolly Jumpers).

De Orange Angels VU20 werden gecoacht door bondscoach Remy de Wit, Hij werd geassisteerd door Quentin Hillsman (Syracuse University), Thijs Sloot (Lekdetec.nl) en Ramon Kuipers (Cangeroes). Puck van Hasselt was de teammanager.

Terugblik 2015: geschiedenis geschrevn

De allereerste medaille ooit voor een (valide) nationale selectie van de NBB. Daarmee keerden de Orange Angels VU20 terug van het EK op het Canarische eiland Lanzarote. De kleur was brons. In de groepsfase werd alleen van België verloren en in de tweede fase van het toernooi was alleen de latere Europees kampioen Spanje te sterk voor de Angels. In de kwartfinale moest Slowakije eraan geloven, maar in de halve finale kwam Nederland net iets tekort tegen Frankrijk. Dus kwam alles aan op die strijd om het brons. Niet nog eens, dachten de Orange Angels, niet weer vierde. Tot op het bot gemotiveeerd werd Rusland aan de kant gezet met 63-51 en kreeg al het harde opleidingswerk van de voorbije jaren een tastbare beloning.

De selectie van de Orange Angels VU20 bij het EK op Lanzarote bestond uit de volgende speelsters: Fleur Kuijt (De Wit-Grasshoppers), Laura Cornelius (CTO Am), Janiek van Veen (CTO Amsterdam Vrouwenbasketball), Janine Guyt (De Wit-Grasshoppers), Charlotte van Kleef (CTO), Esther Fokke (CTO), Lisanne de Jonge (Lekdetec.nl), Isabella Slim (Syracuse University, USA), Britt Zappeij (Fordham University, USA), Elske Heerschop (Dozy Den Helder), Emese Hof (CTO), Janis Ndiba (CTO) en Mirte Scheper (CTO).

De staf werd gevormd door: René van der Wielen (hoofdcoach), Thijs Sloot (assistent-coach), Bea Vennema (assistent-coach), Meindert van Veen (assistent-coach), Femke van Dis (fysiotherapeute) en Puck van Hasselt (teammanager).

Terugblik 2014: teleurstelling overheerst

Een evenaring van de tiende plek van 2013, daar moesten de Orange Angels VU20 het bij het EK in de A-divisie in 2014 (Udine, Italië) mee doen. En dat na een veelbelovend begin met zeges op Italië (65-3) en Wit-Rusland (60-82) en een kleine nederlaag tegen Polen (50-55) in de groepsfase. Maar omdat in de tweede ronde alleen nog van Slowakije (64-46) werd gewonnen, werd Oranje door nederlagen tegen Oekraine (59-50) en Servië (52-63) veroordeeld tot het spelen om de negende t/m zestiende plaats. Door moeizaam te winnen van Wit-Rusland (64-61) bleef Nederland gevrijwaard van van de degradatieduels, maar na revanche te hebben genomen op Oekraine (59-84) was tegen Turkije in de strijd om de negende plek de tank leeg: 60-45. Dus weer tiende en daar doen de jonge Angels het inmiddels niet meer voor.

De selectie van de Orange Angels VU20 voor EK 2014 bestond uit Renee Hoveling (De Wit-Grasshoppers), Janiek van Veen (CTO Amsterdam), Elske Heerschop (Dozy BV Den Helder), Janine Guyt (Regina University, Canada), Jacobine Klerx (Lekdetec.nl), Lisa Schoen (Dozy BV Den Helder), Lisanne de Jonge (St. Joseph's University, USA), Isabella Slim (Syracuse University, USA), Kourtney Treffers (Minibasket Battipaglia, Italië), Sanne Vonk (Cangeroes), Britt Zappeij (CTO Amsterdam) en Merel Kannegieter (Cangeroes)

De hoofdcoach was Joyce Siderius-Bolman, met als assistenten
Thijs Volmer en Meindert van Veen. Puck van Hasselt was mee als teammanager.

Terugblik op 2013: stapje terug

In 2012 baarden de Dutch Angels VU20 opzien door vierde van Europa te worden. Dat het lastig zou worden om die prestatie in 2013 te evenaren of verbeteren, stond bij voorbaat al vast voor bondscoach Meindert van Veen. Ten opzichte van het vorige EK had de VU20-selectie de nodige ervaring ingeleverd. “Deze ploeg is met Marlou de Kleijn, Zera Butter en de aan haar knie geopereerde Sharon Lammerink drie belangrijke speelsters kwijt geraakt. We hebben er voor gekozen om een aantal jonge speelsters, die ook voor dit team hadden kunnen uitkomen, het WK voor onder 19-teams te laten spelen. De redenering daarbij is dat je niet zo vaak een WK kunt spelen en dat dat voor die meiden een goede en belangrijke ervaring is. Maar speelsters als Isabella Slim, Laura Cornelius, Britt Zappeij en Emese Hof hadden in deze selectie niet misstaan.”

Van Veen hoopte op een vliegende start in de groepsfase om meteen een goed gevoel te krijgen. Dat gebeurde met zeges op Servië (75-43) en Oekraïne (68-52) in de eerste twee duels, maar die lijn kon de ploeg de rest van het toernooi niet doortrekken. De 63-55 nederlaag tegen Wit-Rusland namen de Angels mee naar de tweede ronde, waarin tegen Griekenland (50-56), Slowakije (47-62) en Spanje (60-39) geen enkele wedstrijd werd gewonnen. Daardoor plaatste Nederland zich niet voor de kwartfinales en moest het de plaatsingswedstrijd tegen Litouwen winnen, om te voorkomen dat het werd veroordeeld tot de strijd om degradatie naar de B-divisie. Dat lukt. Na de benauwde 58-56 zege op Litouwen volgde een al even moeizame overwinning op Polen (50-49), waarna de spreekwoordelijk pijp leeg was bij de Angels. In de strijd om de negende plek verloor de ploeg van Van Veen opnieuw van Griekenland (52-56) en zo eindigde Nederland uiteindelijk op de tiende plek.

“Meer zat er niet in”, was de conclusie van Van Veen. “Mits allemaal fit, kunnen onze eerste vijf, zes speelsters tegen iedereen spelen. Er had meer ingezeten en dat is een beetje het verhaal van het hele toernooi. Net niet. Twee jaar geleden werd dit team nog vijfde van Europa als VU18, dus we hadden er meer van verwacht. Het is wel positief dat we in de A-divisie blijven. Dat is goed voor de volgende lichting.”

De selectie van Nederland VU20 voor EK 2013 bestond uit: Jamailah Adams, Gabriëlle van den Bosch, Loyce Bettonvil, Maxime Essenstam, Renee Hoveling, Rowie Jongeling, Yordi Kathmann, Merel Kannegieter, Jacobine Klerx, Richelle van der Keijl, Sonja Kuyt en Eline Kraaijenoord.

De staf werd gevormd door Meindert van Veen (hoofdcoach), Joyce Bolman-Siderius (assistent-coach) en Ramon Kuipers (assistent-coach).

Terugblik op 2012: net geen brons

Het Nederlands vrouwenteam U20 miste maar net het podium bij het EK in de A-divisie. In de strijd om de derde plaats verloor Oranje in het Hongaarse Debrecen met 56-58 van Turkije, maar ook de vierde plaats was en formidabele prestatie van de ploeg van bondscoach René Spandauw. In 2011 was Nederland nog tiende van Europa.

De ploeg, die te laat kwam bij het openingsbanket en daardoor gevrijwaard bleef van een voedselvergiftiging, begon het toernooi goed met zeges op Italië (72-67) en Zweden (52-54) in de voorronde. In de tweede fase werd wel dik verloren van grootmacht Spanje (41-70), maar overwinningen op Litouwen (66-54) en Wit-Rusland (59-84) bezorgden Oranje een plek in de kwartfinales. Vervolgens bereikte Nederland door een 61-73 op Oekraïne zelfs de laatste vier, maar de bondscoach wilde zichzelf nog niet rijk rekenen. Spandauw: “We hebben nog niets, alleen een paar drinkflessen van de FIBA. Pas als we winnen, zijn we zeker van en plak.”

Zijn woorden bleken profetisch. Rusland verwees de meiden van Oranje (73-55) naar de strijd om het brons. Tegen Turkije kreeg Nederland in de laatste dertig seconden van het duel drie kansen om te winnen of er een verlenging uit te slepen, maar de bal wilde er niet in. En dus vloeiden er trainen. Spandauw: “Je speelt toch voor een medaille en daar ben je dan zó verschrikkelijk dicht bij...”

De selectie van Nederland VU20 tijdens het EK in 2012 bestond uit: Jamailah Adams, Jill Bettonvil, Loyce Bettonvil, Zera Butter, Marlou de Kleijn,
Eline Kraaijenoord, Richelle van der Keijl,  Sharon Lammerink, Maxime Essenstam,  Liesbeth Visser,  Sonja Kuijt en Eline Kasius.

De staf werd gevormd door René Spandauw (hoofdcoach), Wim van Ek (assistent-coach), Anne Visser (fysiotherapeut) en Joyce Siderius-Bolman (teammanager).

Terugblik op 2011: zonnige toekomst

Het team van bondscoach Frans Griffioen ging met hooggespannen verwachtingen naar het Europees kampioenschap in de A-divisie dat van 7 t/m 17 juli in Servië werd gehouden. Oranje kende een bliksemstart door het eerste duel met 42-75 te winnen van Wit-Rusland, de nummer elf van het vorige EK. Chatilla van Grinsven tekende met 14 punten en 17 rebounds voor een dikke double-double. In de tweede poulewedstrijd leed Oranje een 44-58 nederlaag tegen Italië, gevolgd door 66-58 verlies tegen Frankrijk, de nummer drie van het EK in 2010.

In de tussenronde slaagde Nederland VU20 er niet in om een plek bij de laatste acht af te dwingen. Nederlagen tegen Spanje (73-36) en Letland (67-58) veroordeelden Oranje tot de strijd om de negende t/m twaalfde plaats, daar kon de 66-70 zege op Groot-Brittannië -niets meer aan veranderen. Winst tegen Letland (68-56) en verlies tegen Turkije
(58-75) zorgden ervoor dat de Nederlandse U20 basketballsters hun
prestatie van het vorige EK evenaarden: tiende. Reden voor bondscoach
Frans Griffioen om tevreden te zijn. “We hebben met een jong team gespeeld en daarmee doen we mee met de Europese subtop. Dat is voor nu het maximale, maar we kunnen nog stappen maken. De toekomst ziet er dus goed uit.”

Zijn woorden werden geïllustreerd door het driejarige contract dat VU20 speelster Kourtney Treffers na het EK tekende bij Rivas Ecopolis in de Spaanse stad Madrid. De 16-jarige Treffers kreeg aanbiedingen uit Duitsland en van vele Amerikaanse collegeteams, maar koos voor een avontuur bij de Madrileense topclub. Rivas Ecopolis had haar in 2010 al gescout bij het EK voor U16 meisjes in Griekenland waar ze topscorer was en als beste power forward in het All Star Team werd gekozen

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF