U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Road To Tokyo » 3x3 basketball

Nog nooit vertoond: Nederlandse basketballers op de Olympische Spelen. Toch bestaat er een goede kans dat ze er in 2020 wel bij zijn. In Tokyo maakt 3x3 basketball voor het eerst onderdeel uit van de Olympische Spelen. Nederland hoort al jaren tot de internationale top in deze snelgroeiende vorm van basketball. Maar de ‘Road to Tokyo’ voor de nationale 3x3 selecties is bepaald geen gladde asfaltweg, wel eentje waarbij elk behaald punt telt dat een Nederlandse speler of speelster behaalt bij een WK, een EK, de Streetball Masters en in de 3x3 Pro League. 

Landen kunnen zich op drie manieren voor Tokyo plaatsen. De landen die per 1 november in de top drie van de zogeheten ‘federation ranking’ staan, zijn direct geplaatst. De ranking van Nederland is gebaseerd op de opgetelde punten van de beste honderd Nederlandse spelers. Op elk officieel door de internationale basketbalbond FIBA erkend toernooi kunnen punten worden gehaald voor deze ranking. Het bijzondere van dit systeem is dat elke speler of speelster direct bij kan dragen aan de olympische 3x3 droom van Nederland. 

Nationale Teams 
De nationale 3x3 teams bij de mannen en vrouwen zijn onderdeel van TeamNL en worden door sportkoepel NOC*NSF zowel financieel als materieel ondersteund in de olympische ambitie. Voorwaarde is wel dat de prestaties van de teams op niveau blijven. Hoge klasseringen op het EK en WK in de zomer van 2019 zijn dus van groot belang.  

Team Amsterdam en Team Den Haag maken onderdeel uit van het nationale teamprogramma aan de mannenkant en zullen deze zomer in de Challengers en de World Tour gaan proberen om de goede prestaties van vorig seizoen minimaal te evenaren. Bij de vrouwen wordt naast het EK en WK ook voor het eerst een Women’s World League georganiseerd, waarbij internationale landenteams zullen strijden voor de vele punten die daar te verdienen zijn. Zowel bij de mannen als de vrouwen wordt ook de nationale 3x3 ploeg U23 een belangrijke factor in het behalen van de punten. Om zo optimaal mogelijk aan de titeltoernooien te kunnen beginnen, trainen alle nationale 3x3 selecties vanaf nu in het Frans Otten Stadion in Amsterdam, een trainingsfaciliteit die mogelijk is gemaakt door de inspanningen van partner Topsport Amsterdam.

Streetball Masters Tour  
De Nederlandse Basketball Bond heeft vanaf het eerste uur de kracht en mogelijkheden van 3x3 basketball herkend. Tien jaar geleden werd de Streetball Masters Tour gelanceerd, die inmiddels is uitgegroeid tot de grootste 3x3 tour van Europa. Niet voor niets kreeg de NBB in 2015 een FIBA award voor de meeste actieve federatie ter wereld op het gebied van 3x3 basketball. 

Het succes van Streetball Masters is een van de belangrijkste pijlers onder de kansen van onze nationale 3x3 selecties om in 2020 mee te doen in Tokyo. Daar halen de meeste spelers en speelsters uit de Nederlandse top honderd hun punten. Hoe meer spelers aan de Tour meedoen, hoe meer punten als land worden verdiend. De Mannen Elite categorie van Streetball Masters heeft daarbij ook nog eens de hoogste status binnen het FIBA systeem voor nationale toernooien.   

Daarnaast levert de organisatie van de Streetball Masters Tour een belangrijke bijdrage in de toegang tot het FIBA 3x3 Pro Circuit (Challengers en World Tours), waar goede prestaties nog meer punten voor Nederland opleveren.  

Bij de vrouwen is de Streetball Masters Tour nog bepalender voor de Nederlandse kansen om in Tokyo mee te doen in het 3x3 toernooi. Omdat er internationaal veel minder voor vrouwen wordt georganiseerd, ligt het zwaartepunt voor het verzamelen van punten met name in Nederland. 
De categorieën binnen de Tour die het meest relevant zijn voor de Road to Tokyo zijn dan ook in 2019 ‘gerestyled’ om het zo interessant mogelijk te maken voor deelnemers.   

Professionele 3x3 Leagues  
Dit jaar wordt voor de tweede keer de 3x3 Pro League voor mannen gehouden. De organisatie is weer in handen van de stichting 3X3 Unites, in samenwerking met de NBB. Vorig jaar was Nederland het eerste land in Europa met een professionele 3x3 competitie. Aan de Pro League, waarbij twaalf teams in juni in negen ronden verdeeld over drie locaties de strijd met elkaar aan gaan, deden in 2018 ook internationals uit het 5-tegen-5 basketball mee. Topspelers als Worthy de Jong, Jessey Voorn, Mohammed Kherazzi en Maarten Bouwknecht toonden hun belangstelling voor 3x3 basketball. Daarnaast streden ook de 3x3 internationals, die Nederland in 2018 het tweede WK zilver bezorgden, mee om het prijzengeld.  

Ook de punten die worden behaald bij de 3x3 Pro League tellen mee voor de ranking. Dit jaar is het prijzengeld verhoogd naar in totaal vijftigduizend dollar. Alle teams die aan de Pro League deelnemen, winnen gegarandeerd een geldprijs. De beste teams maken ook nog eens kans op deelname aan Challengers en de World Tour van het FIBA 3x3 Pro Circuit. De Pro League start na de play offs in de Dutch Basketball League, de 5-tegen-5 eredivisie bij de mannen, en eindigt tijdens de FIBA 3x3 World Cup op het Museumplein in Amsterdam. 
Ook voor de vrouwen komt er in 2019 een mogelijkheid voor de allerbeste speelsters van Nederland om in een aparte league tegen elkaar om prijzengeld te spelen, in de Women’s 3x3 League. Deze toernooien worden tijdens de Streetball Masters voorronden georganiseerd.  In deze League maakt een aantal nationale topspeelsters hun opwachting, zoals Natalie van den Adel, Loyce en Jill Bettonvil, maar ook Emese Hof en Laura Cornelius die afgelopen vier jaar in het Amerikaanse collegebasketball actief waren. Van den Adel en Loyce Bettonvil veroverden bij het laatste EK 3x3 zilver, Hof is zelfs dicht bij een plek in de WNBA. 

Olympische Kwalificatie Toernooien 
Het is in alle opzichten van belang om als land zo hoog mogelijk op de federation ranking te eindigen. In eerste instantie voor rechtstreekse plaatsing. En als dat niet lukt, speelt de positie op de ranking een rol bij de tweede manier om olympische kwalificatie af te dwingen.  Dat kan dan ook nog bij een van de twee Olympische Kwalificatie Toernooien (OKT’s) die in de zomer van 2020 worden georganiseerd. Aan het de tweede OKT mogen alleen landen deelnemen die – zoals Nederland –  in 2012 en 2016 niet hebben meegedaan aan de Olympische Spelen in het traditionele 5-tegen-5 toernooi. Maar bovenal: elk punt telt.

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF