!
22 EK 3x3 LIT NED brons.jpg

Mannen

3X3 Basketball

Mannen

De Nederlandse 3x3 mannen hebben de voorbije jaren al voor een aantal mooie internationale successen gezorgd. De Orange Lions veroverden in 2016 bij het Europees Kampioenschap een historische medaille. Het zilver van de Nederlandse mannen was de eerste (valide) basketbalmedaille bij de mannen op een groot internationaal toernooi.

Toen dat schaap eenmaal over de dam was, volgden nog twee zilveren medailles bij de mondiale titelstrijd in 2017 en 2018. Het eerste WK-zilver was ook historisch. Nog nooit wist een Nederlands (valide) mannenteam zo hoog te eindigen op een WK.

Het volgende doel was deelname aan de Olympische Spelen in 2020, waar 3x3 als sport debuteert. Onder leiding van bondscoach Brian Benjamin hebben de Nederlandse mannen zich op kwalificatie voor de Spelen in Tokyo gericht. Om zoveel mogelijk te kunnen spelen en beter te worden, doet de nationale 3x3 selectie door het jaar heen mee aan de FIBA 3x3 World Tour, een profcircuit met prijzengeld. In 2021 behaalden de Nederlandse mannen als Team Amsterdam de eerste plaats bij de World Tour in Doha, gevolgd door kwalificatie voor de naar 2021 uitgestelde Spelen in Tokyo (waar Nederland vijfde werd) en derde plaats bij de World Tour Final in Jeddah.

In 2022 werd er door de mannen met de derde plek bij de FIBA 3x3 Europe Cup in het Oostenrijkse Graz weer een mooie prijs aan het groeiende 3x3 oeuvre toegevoegd. Bij de FIBA 3x3 World Cup 2023 legde Nederland beslag op de vijfde plaats.

Voor het meest actuele programma van de 3x3 selecties, inclusief toernooien, oefenwedstrijden, trainingsstages en alle trainingen, kun je het online schema raadplegen.

23 WK 3x3 M De Jong en Van der Horst

Selectie

23 WK 3x3 M NED Worthy lacht

Programma

3x3 Orange Lions Brons op het EK 206.jpg

Historie