!
3X3WC2019_day4_Vaclav Mudra_11.jpg
26 juli 2020

3x3 basketballers weer buiten aan de slag in Bielefeld en Nantes

Door Ronald van Dam

Na maanden zonder toernooien en wedstrijden mogen de nationale 3x3 basketballers zondag 26 juli weer aan de slag. Dimeo van der Horst, Arvin Slagter, Ross Bekkering en Julian Jaring vormen samen TeamNL 1 bij een Sattelite in het Duitse Bielefeld. Het andere team, TeamNL 2, bestaat uit Jesse Markusse, Jessey Voorn, Mack Bruining en Raidell de Pree. Het doel volgens bondscoach Brian Benjamin is vooral wedstrijdritme opdoen voor het naderende EK, en dat geldt ook voor de Open de France in Nantes volgend weekeinde.

Benjamin: “Een aantal spelers is nog op vakantie, maar wilde de mogelijkheid om weer te kunnen spelen niet voorbij laten gaan. Deze toernooien geven ons de mogelijkheid om wat nieuwe spelers te zien en in andere samenstellingen te spelen. Half augustus begint de voorbereiding op het EK en de toernooien in Bielefeld en Nantes helpen een beeld te vormen van wat we nog moeten doen.”

In Nantes komen op vrijdag 31 juli dezelfde twee Nederlandse teams in actie in de groepsfase, de finales staan op zaterdag 1 augustus gepland. Volgens Benjamin is het niveau in Frankijk ‘een tandje zwaarder’. “De Open de France is een pittig toernooi met onbekende tegenstanders, maar wel hele goede basketballers die je verder niet tegenkomt in het 3x3 pro circuit. Ook dat helpt ons in aanloop naar het EK. Daarnaast is het ook goed om ervaring op te doen met coronaprotocollen. Maar het belangrijkste van alles is dat we na vier maanden heel erg veel zin hebben om voor het eerst weer te kunnen spelen.”

De internationale basketbalbond FIBA heeft voor eind augustus en de maand september ook drie World Tour-toernooien gepland. Op 29 en 30 augustus in het Hongaarse Debrecen en daarna in de weekenden van 5 en 6 september en van 11 en 12 september in de Roemeense stad Boekarest. Bij minimaal een van die drie toernooien is een Nederlands ploeg van de partij. Normaal gesproken kan een team zich kwalificeren voor een World Tour event door een Challenger te winnen, maar nu die er niet zijn, vindt plaatsing plaats op basis van de FIBA-ranking. Team Amsterdam neemt op die lijst de negende plek in, goed voor één ticket. Maar dat kunnen er meer worden als en of meerdere teams boven Team Amsterdam op de ranking niet naar Hongarije of Roemenië kunnen reizen.

De FIBA 3x3 Europe Cup voor seniorenteams staat nog steeds voor 24 t/m 26 september in Antwerpen gepland, al is het nog even afwachten wat er gaat gebeuren met het EK nu de coronamaatregelen in België mogelijk weer worden aangescherpt. Zeker is in elk geval al wel dat de FIBA 3x3 U23 World Cup in China niet eind september in Lanzhou zal worden gehouden. FIBA beraadt zich nu of het toernooi later op dezelfde plek zal plaatsvinden, dan wel naar een andere locatie.

Gerelateerde artikelen