!
EK 3x3 2021 ESP NED Schot Boonstra.jpg
12 september 2021

3x3 basketbalsters blijven ongelukkig steken in de groepsfase in Parijs

Door Ronald van Dam

De Nederlandse vrouwen zijn er niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken bij de FIBA 3x3 Europe Cup in Parijs. De Orange Lions bleven op ongelukkig wijze steken in de groepsfase. Zaterdag werd aan de voet van de Eifeltoren eerst met 21-14 verloren van Spanje, maar daarna met 21-19 van Litouwen gewonnen. Omdat vervolgens Litouwen verraste met een 21-19 zege op de Spaanse vrouwen, eindigde Nederland op basis van het aantal gescoorde punten als derde in groep D. En dus zat het toernooi er al na één dag op voor de ploeg van de nieuwe bondscoach Laki Lakner.

Hij had het al voorspeld in zijn voorbeschouwing op het EK in Parijs. Lakner, opvolger van Hakim Salem, heeft al snel geleerd dat 3x3 veel onvoorspelbaarder is dan het traditionele 5-5 basketball, waarmee de geboren Kroaat is opgegroeid. Helaas kwam zijn voorspelling uit in Frankrijk, in het nadeel van de Orange Lions.

Nederland-Spanje 14-21

Spanje, de eerste tegenstander van Nederland, is een ervaren team dat al heel erg lang met elkaar speelt en al twee keer zilver veroverde op het EK, in 2017 en 2019. De Orange Lions, die op Noor Driessen na met een een nieuwe ploeg aantraden ten op zicht van het team dat geen olympische kwalificatie wist af te dwingen, begonnen goed aan het duel. Er werden door Driessen, Natalie van de Adel, Janis Boonstra en Esther Fokke kansen genoeg gecreëerd, maar ook flink wat makkelijke ballen gemist, zag Lakner. "En dan soms echt makkelijke lay-ups". Vervolgens kantelde het beeld van de wedstrijd. Nederland maakte te veel persoonlijke fouten, kwam zo te snel in de bonussituatie terecht en daar wist Spanje wel raad mee door 9 van de 10 vrije worpen raak te schieten. Dat resulteerde in een 21-14 nederlaag voor de Lions.

Scores Nederland: Fokke 5 punten, Van den Adel 5, Boonstra 3 en Driessen 1.

EK 3x3 2021 LIT NED Van den Adel drive.jpg

Nederland-Litouwen 21-19

De opdracht tegen Litouwen was duidelijk: Nederland moest hoe dan ook winnen om zicht te houden op de kwartfinales. Lakner: "We speelden een goede wedstrijd die we met 21-19 winnen. Ja, en dan zit je in de wachtkamer. Bij winst van Spanje of een overwinning van Litouwen met 17 punten of minder zouden we naar de laatste acht gaan. Het gebeurt eigenlijk nooit, maar dit keer wint Litouwen van Spanje en nog wel met 21-19. Zij dus allebei naar de kwartfinales en wij naar huis. Teleurstellend."

Scores Nederland: Van den Adel 8 punten, Boonstra 7, Fokke 4 en Driessen 2.

Gerelateerde artikelen