!
Joey van zegeren.jpeg
28 januari 2020

Bondscoach Buscaglia maakt selectie Orange Lions bekend

Door Luuk von Burg

Bondscoach Maurizio Buscaglia heeft de selectie van de Orange Lions voor de eerste twee EK-kwalificatiewedstrijden bekendgemaakt. De Nederlandse basketballers beginnen op 17 februari aan de voorbereiding op de wedstrijden tegen Turkije en Kroatië.

De selectie van Buscaglia en assistent-bondscoach Matthew Otten bestaat uit:

Bryan Alberts (Djurgardens IF, Zweden)
Worthy de Jong (Zorg en Zekerheid Leiden)
Yannick Franke (Hamburg Towers, Duitsland)
Shane Hammink (Donar)
Mohamed Kherrazi (Landstede Hammers)
Charlon Kloof (Ormanspor, Turkije)
Jito Kok (Kangoeroes Mechelen, België)
Nathan Kuta (Limburg United, België)
Olaf Schaftenaar (ZTE Real Canoe, Spanje)
Roeland Schaftenaar (Ionikos Nikaias, Griekenland)
Thomas van der Mars (Heroes Den Bosch)
Leon Williams (Donar)
Keye van der Vuurst de Vries (Filou Oostende, België)
Joey van Zegeren (Tau Castello, Spanje)

Staf:

Hoofdcoach: Maurizio Buscaglia
Assistent-coaches: Matthew Otten en Raoul Straathof
Teammanager: Peter de Bos

Nieuw gezicht

De in Hoogeveen opgegroeide Joey van Zegeren is een nieuwe naam in de selectie van de Orange Lions. Van Zegeren (29) werd geboren in Zimbabwe als zoon van een Nederlandse bioloog en Zimbabwaanse moeder. Op zijn achtste verhuisde hij naar het Drentse platteland, waar hij begon met basketballen in clubverband. Via Zwolle, Rotterdam en nog een tussenstop op het Spaanse eiland Las Palmas bij de Canarias Basketball Academy, ging hij uiteindelijk bij Virginia Tech spelen, een grote naam in het Amerikaanse college basketball.

In zijn laatste jaar in Amerika maakte hij de overstap naar Northwestern University in Chicago, waar hij zijn collegeloopbaan afmaakte.

De 2.08 meter lange Van Zegeren begon zijn profcarrière in 2015 in Duitsland bij de Gladiators Trier. De Gladiators speelden op dat moment op het tweede Duitse niveau. Het jaar erop maakte hij de overstap naar de Leuven Bears, waar hij goed was voor gemiddeld negen punten per wedstrijd. Het seizoen daarna vertrok hij voor de tweede keer in zijn carrière naar Spanje. Hij tekende bij Oviedo Club Baloncesto, een team in de tweede Spaanse competitie. Vanaf 2019 staat Van Zegeren onder contract bij TAU Castello, een ploeg die eveneens acteert op het tweede Spaanse niveau.

EK-kwalificatie

De Orange Lions spelen op vrijdag 21 februari de eerste wedstrijd van de kwalificatie voor EuroBasket 2021. In het Ankara is basketbalgrootmacht Turkije de tegenstander. Drie dagen later nemen de Lions het in Almere op tegen Kroatië.

Het volgende kwalificatiewindow is in november 2020. Dan nemen de Orange Lions het thuis op tegen Zweden en Turkije. In februari 2021 worden de laatste twee kwalificatiewedstrijden gespeeld. Als het Nederlands team bij de beste drie landen in de poule van vier hoort, plaatst het zich voor het EuroBasket 2021.

Kaarten voor de wedstrijd in Almere tegen de Kroaten zijn nog beschikbaar via basketball.nl/tickets. Wees er snel bij, want op is op.

Gerelateerde artikelen