!
2019_huldiging_Klein_Ligthart
15 november 2019

Bondsspeld voor Maaike Klein en Fieke Ligthart

Door Ronald van Dam

De door Nederland gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd donderdagavond tegen Hongarije stond ook in het teken van bedanken en huldigen. Zo werden in Sporthallen Zuid in Amsterdam voormalig internationals Maaike Klein en Fieke Ligthart onderscheiden met de bondsspeld van de Nederlandse Basketball Bond voor hun verdiensten voor het Nederlandse vrouwenbasketball.

Het duo speelde jarenlang met Nederland op de borst in de nationale vrouwenploeg. De 29-jarige Klein, nu nog actief in de Women's Basketball League voor Dozy BV Den Helder, en de eveneens 29-jarige Ligthart, nog steeds speelster van Loon Lions in de WBL, kwamen ieder tot meer dan zestig interlands. Beiden speelden hun laatste wedstrijd voor de nationale ploeg in 2016 tijdens de kwalificatiecyclus voor EuroBasket 2017.

Verder werden de Orange Lions gehuldigd die afgelopen zomer bij het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal voor vrouwen in Rotterdam hun Europese titel prolongeerden. In 2018 werd een groot deel van deze ploeg onder leiding van bondscoach Gertjan van der Linden ook al wereldkampioen. De gehele selectie en coach kregen van de aanwezigen in Amsterdam een staande ovatie.

Dat eerbetoon was ook weggelegd voor de Orange Lions die Nederland dit jaar een medaille in het 3x3 basketball bezorgden. Charlotte van Kleef, Myrthe den Heeten, Esther Fokke en Fleur Kuijt veroverden vorige maand bij de World Beach Games zilver. Ze deden in Qatar, waar de eerste editie van dit evenement werd gehouden. Voor Fleur Kuijt was het helemaal een bijzondere avond, want met de Orange Lions 5-5 won ze met de Nederlandse vrouwen ook nog het eerste kwalificatieduel voor EuroBasket 2021 tegen Hongarije.

Gerelateerde artikelen