!
Bolden Brace voor analyse.jpg
5 februari 2021

Braal analyseert Den Helder Suns

Door Erik Braal

GROU - Den Helder Suns is de nieuwe competitie geweldig begonnen. Vier gespeeld, vier gewonnen. Maar deze vier overwinningen zijn in de pocket. Thuis werd zowel tegen Heroes Den Bosch als Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Rotterdam gewonnen. Dat zijn directe concurrenten voor een plaats bij de bovenste zes en daarmee duidelijke statements! In oktober werd ook al van Leiden in eigen hal gewonnen. Er is daar dus iets aan de hand. Erik Braal heeft voor deze site een analyse gemaakt van de Suns.

Algemeen

Het schema van de eerste ronde met 11 wedstrijden is niet voor elk team even zwaar. Den Helder profiteert aan het begin van de competitie een beetje van het schema van deze eerste ronde. Twee zwaardere tegenstanders thuis en twee lager ingeschatte tegenstanders uit, is wat betreft ‘strength of schedule’ een voordeel. In die zin heeft bijvoorbeeld Aris Leeuwarden het lastiger (drie uitwedstrijden waarvan twee tegen de Top-5). Met een volledig schema (uit en thuis tegen elke tegenstander) zou dat niet veel uitmaken. Maar in dit schema is een goede start belangrijk. Maar los van het aantal gewonnen wedstrijden zijn er een aantal andere opvallende zaken.

Aanval

Als eerste valt op dat Den Helder, na Zorg en Zekerheid Leiden, de beste aanvallende ‘rating’ heeft. Met een aanvallende efficiëntie van 114 houdt Den Helder daarmee Heroes Den Bosch (108) en Donar Groningen (109) op afstand. De aanvallende en verdedigende rating waarmee hier wordt gerekend wordt gebaseerd op het aantal punten per 100 keer balbezit. Op deze manier worden teams eerlijk met elkaar vergeleken en heeft het tempo waarin het team speelt geen invloed. Het feit dat Den Helder makkelijk scoort, was gezien hun gemiddelde van 91 punten per wedstrijd wel duidelijk, maar vooral waarom ze zo makkelijk scoren is een nadere studie waard.

Den Helder schiet relatief weinig driepunters, hoewel ze er 37% van raak schieten. Alleen Den Bosch en The Hague Royals schieten er minder per 100x balbezit. De basis van hun goede efficiëntie in de aanval wordt gelegd doordat van die 91 punten gemiddeld er 52 punten komen van 2-punters. Die worden tegen een hoog percentage – van 57% – gemaakt. Ook tegen Rotterdam dat op dit moment de beste verdedigende rating heeft van de DBL. Laten we eens verder kijken hoe ze tot die 2-punters komen.

Paint points

Den Helder is de absolute nummer 1 in de DBL wat betreft punten gescoord dichtbij de basket. De zogenaamde ‘paint points’. Het gebied waar de ‘no-charge’ zone is geschilderd. Per wedstrijd scoren ze in dit gebied 48 punten, op de voet gevolgd door Leiden met 45 en Rotterdam met 39 punten. Dichtbij de basket is de kans op scoren over het algemeen groter, maar meestal houdt de tegenstander daar ook rekening mee. Den Helder schiet vanaf deze afstand bijna 200 keer in 4 wedstrijden, Leiden dat tweede staat in deze categorie schiet er ruim 140, maar doet dat wel tegen een beter schotpercentage. Rotterdam, dat op de derde plaats in deze categorie ‘paint points’ staat, schiet er 137 keer. Dat is een groot verschil. Minder driepunters schieten en die inwisselen tegen hoge percentages tweepunters klinkt als een winnend plan!

Een van de opvallendste zaken in de scores dichtbij de basket is dat ze komen van diverse spelers. Er zitten veel fastbreak baskets bij (ongeveer 25% van het aantal pogingen), maar vooral ook veel ‘cuts’. De edele kunst van het spelen zonder bal. In het volgende filmpje een paar voorbeelden hoe Den Helder spelers ook zonder dat ze de bal zelf hebben, actief blijven.

Ook in het filmpje is te zien dat Den Helder een paar fijne passers heeft. Ze hebben een hoog aantal van 26 assists per wedstrijd. 75% van de scores die worden gemaakt, zijn gecreëerd door een pass. Daarmee is Den Helder op dit moment het best passende team in de DBL. Je ziet het ook als je een wedstrijd bekijkt. De bal wordt bewogen en het dribbelen van de bal is functioneel. Het onderstaande filmpje (met scores uit P&R) is vooral om dit nog eens te onderstrepen. De guards hebben oog voor de anderen en spelen efficiënt.

Verdediging

Den Helder moet het wat verdedigende efficiëntie afleggen tegen het Atletico Madrid van de DBL, Rotterdam. Maar ook hier dus een fijne tweede plaats met een verdedigende rating van 91 (Gemiddeld heeft een team tussen de 50 en 60 schoten per wedstrijd. Tel nog wat vrije worpen erbij, en dan kom je (niet wetenschappelijk) aan 30-40 punten). Den Helder speelt zowel man-to-man als een zone verdediging (een 2-3 zone). Wat opvalt in de cijfers is dat ze vooral een heel laag 3FG% tegen krijgen. Tegenstanders op 25% 3FG houden is erg laag. Wat hierin wel een rol speelt, is dat er nog maar vier wedstrijden zijn gespeeld. In de wedstrijden tegen Den Helder schoten Rotterdam en Den Haag met 15% en 12% wel heel erg mager. Ook bij de schoten waarbij de tegenstander vrij kon aanleggen (zogenaamde uncontested shots), werd maar 25% raak geschoten (en dat is niet de verdienste van Den Helder…hoewel…misschien werden ze expres vrijgelaten?).

Pick & Roll verdediging

Wat in de goede verdedigende rating zeker een rol speelt, is de verdediging van de Pick & Roll. Coach Peter van Noord laat zijn team compact in de bucket staan, waardoor er weinig ruimte is voor een pass naar de ‘Roll’-man en hiermee wordt een lay-up voorkomen. Een veel gebruikte oplossing van de tegenstanders van Den Helder is dan om de ballhandler het schot te laten nemen. Alleen dat is een heel moeilijk schot! Dat bewijzen de statistieken ook wel: van de bijna 40 schoten die Den Helder tegen krijgt in dit soort P&R situaties scoort de ballhandler er maar 10. Dat is een halve punt per schot (vrijwel allemaal midrange jumpers uit een dribbel) en daarmee kan coach Van Noord prima leven. Om dit nog eens te onderstrepen: als elk schot op deze manier verdedigd kan worden, dan scoort een tegenstander tussen de 30 en 40 punten in een wedstrijd. Gemiddeld heeft een team tussen de 50 en 60 schoten per wedstrijd. Tel nog wat vrije worpen erbij, en dan kom je (niet wetenschappelijk) aan 30-40 punten.

In onderstaande filmpje een aantal Den Helder verdedigingen op een rij van de Pick&Roll.

Conclusie

Den Helder heeft een heel leuk team, dat goed basketbal speelt. Coach Peter van Noord is al een paar jaar aan het bouwen aan het team en dat betaalt zich uit in de steeds meer volwassen manier van spelen. De Nederlandse jongens spelen met bravoure en zijn niet bang. Zo’n omgeving bouwen waarin spelers durven spelen, plezier hebben in het spel, is leuk om naar te kijken. En goed voor het Nederlandse basketbal! Tot slot is het ook te hopen dat de sprong naar de Top-6 wordt gemaakt. Daarmee zullen wellicht wat meer wedstrijden worden verloren, maar het zal bijdragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse spelers. Komende zaterdag de wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Waarom zou het niet nog een keer kunnen?

Dit artikel is tot stand gekomen door gebruik te maken van Instat Sports om statistieken en videobeelden te selecteren. De beelden zijn bewerkt in NAC Sports om er filmpjes van te maken.

Gerelateerde artikelen