!
2020_CL_Oostende_Keye van der Vuurst de Vries_geel.jpg
18 maart 2020

De kampioen die zich nog geen kampioen voelt

Door Ronald van Dam

Hij is kampioen, maar zo voelt Keye van der Vuurst de Vries zich niet. Het 18-jarige basketbaltalent uit Nederland veroverde 'op papier' de Belgische landstitel, maar dat geeft geen enkele voldoening. "Je bent het, maar ik voel nog geen blijdschap."

Waar in Nederland nog de hoop bestaat dat de Dutch Basketball League begin mei wellicht nog hervat zou kunnen worden, werd in België afgelopen zaterdag besloten de competitie te beëindigen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Daardoor volgt Filou Oostende, de club van Van der Vuurst de Vries, zichzelf op als kampioen van de EuroMillions Basketball League, omdat het eerste staat op de ranglijst. Het is de negende Belgische titel op rij voor Oostende, een aanscherping van het eigen record.

En dus zat de jonge spelverdeler zaterdag ineens in de auto naar Nederland, op weg naar het ouderlijk huis in Rijswijk. Later op de dag wandelde hij door Den Haag, om te constateren dat het leven in Nederland toen nog niet tot stilstand was gekomen zoals in België. "Daar waren de winkels, restaurants en cafés al dicht. Wat dat betreft zijn Belgen toch anders dan Nederlanders, strenger in dit soort soort situaties. Zij gooiden daar meteen de boel op slot, lijken paniekeriger te reageren dan wij, al weet ik niet of dat het goede woord is."

Omdat er door de maatregelen van de Belgische overheid vrijwel nergens meer kon worden getraind en gespeeld, nam de Belgische Pro Basketball League het besluit het seizoen te beëindigen, een beslissing waar Van der Vuurst de Vries alle begrip voor heeft. "Je moet wel kunnen trainen en voor iedereen moet de situatie hetzelfde zijn. In Nederland houden ze nog wel de deur open om de competitie te hervatten, wij zijn nu klaar. Ook de Champions League is stil gelegd, dus ik beschouw mijn seizoen als voorbij. We zijn kampioen, maar zo voelt het voor mezelf nog niet."

2020_CL_Oostende_Keye van der Vuurst de Vries_close.jpg

Zijn buitenlandse teamgenoten bij Filou Oostende zijn tot dinsdag in België gebleven, maar inmiddels allemaal naar hun vaderland afgereisd. "Sommigen wilden wel eerder weg, maar je bent prof, het is je baan, je wilt het liefste spelen. Zelf ben ik maandag nog een keer terug naar Oostende geweest om het seizoen te evalueren. Wat daar uit kwam? Dat de club en ik tevreden zijn over het afgelopen seizoen. Ik heb kansen gekregen en die met beide handen aangepakt. Ik heb veel mogen spelen en ben weer een stapje verder. Voor mij is er geen enkele reden om naar een andere club te gaan. Ik heb een doorlopend contract. Een jonge speler wil spelen en hier kan ik dat."

De laatste keer dat we hier Keye van der Vuurst de Vries in actie zagen, was ruim drie weken geleden met de Orange Lions tegen Kroatië in Almere. Daarna speelde hij nog twee competitieduels in België thuis tegen Brussels en Aalst, en uit en thuis tegen Tenerife in de knock-out fase van de Champions League. "We wonnen allebei thuis, dus was er een derde wedstrijd op Tenerife noodzakelijk om te bepalen wie naar de kwartfinales zou gaan. Die gaat er niet komen."

Mocht er op termijn weer gebasketbald gaan worden, dan kan het vizier van de jonge guard op het Europees Kampioenschap Mannen U20 van 10 t/m 19 juli in Georgië. "Als ze in Nederland de competitie ook niet meer hervatten, is het zaak dat we snel mogelijk bij elkaar komen en aan de voorbereiding beginnen. Ik hoop dat iedereen zich beschikbaar stelt, want dan hebben we een goede groep die wel eens iets mooi zou kunnen gaan doen. Maar goed, eerst maar hopen dat we binnenkort weer de zaal in kunnen. Voorlopig doe ik het even een paar dagen rustig aan, dat is ook wel eens lekker. Maar niet te lang. Zolang de zalen dicht zijn, ga ik voor mezelf trainen. Je kunt van alles doen. Hardlopen, traplopen, je moet creatief zijn. Er is geen enkel excuus om stil te gaan zitten."

Gerelateerde artikelen