!
2021 BELARUS Alexandria Bentley.jpg
13 november 2021

Dit moet je weten over Wit-Rusland, de volgende tegenstander van de Orange Lions

Door Ronald van Dam

Na de relatief eenvoudige overwinning op Ierland afgelopen donderdag, wacht de Orange Lions zondag een veel lastiger karwei in het eerste kwalificatiewindow voor EuroBasket 2023. Dan spelen de Nederlandse basketbalsters om 13.00 uur in Minsk tegen Wit-Rusland, dat vierde werd bij EuroBasket 2021. Met assistent-coach Molly McDowell kijken we naar de komende tegenstander, die op papier de favoriet is voor de winst in groep I. De wedstrijd tegen de nummer 11 van de wereldranglijst is live te volgen via het YouTube-kanaal van FIBA.

Algemeen

De voormalige Sovjet-republiek, onafhankeijk geworden in 1991, is in het internationale vrouwenbasketball sinds 2007 een vaste deelnemer aan EuroBasket. Bij hun eerste deelname pakten ze meteen brons, de vier edities daarna werden de Wit-Russische basketbalsters vierde, negende, vijfde en weer vierde. Na tegenvallende resultaten in 2015 (15e) en 2017 (13e) baarde de ploeg van bondscoach Nataliya Trafimava in 2021 weer opzien met de vierde plek. Daarnaast deed Wit-Rusland ook twee keer mee aan de Olympische Spelen (6e in 2008 en 9e in 2016) en twee keer aan het Wereldkampioenschap (4e in 2010 en 10e in 2014). Blikvanger is de 31-jarige genaturaliseerde Amerikaanse guard en voormalige WNBA All Star Alexandra 'Alex' Bentley die samen met haar teamgenote Maryia Papova in Rusland bij regerend EuroLeague-kampioen Ekaterinaburg speelt. Wit-Rusland begon de kwalificatiereeks met een 66-60 uitzege bij Tsjechië afgelopen donderdag. Papova was topscorer met 25 punten en 4 op 4 driepunters.

Speelstijl

Molly McDowell: “Wit-Rusland speelt georganiseerd basketball in de half court met veel set plays en gaat zorgvuldig om met balbezit, want gemiddeld hebben ze maar twaalf turnovers per duel. Ze hebben speelsters die inside en van buiten kunnen scoren en dat maakt ze lastig te verdedigen. Wit-Rusland begint met veel zelfvertrouwen aan dit window nadat ze afgelopen zomer vierde zijn geworden bij het Europees Kampioenschap. Het is een team met drie belangrijke scorers, de rest is vooral rolspeler, maar die brengen wel heel veel energie op het veld en vechten zich kapot.”

Key players

McDowell: “De belangrijkste speelster bij Wit-Rusland is Alexandria Bentley. Aanvallend kan ze alles, al is de midrange game haar belangrijkste wapen. Bentley is erg goed in 1-tegen-1 en bij ball screen situaties, ze komt altijd makkelijk in scoringspositie. Ze leest het spelletje ontzettend goed en draagt niet alleen scorend bij, want ze is een hele goede passer. Daarnaast heeft Wit-Rusland ook nog twee goede ‘bigs’ in Maryia Papova en Anastasiya Verameyenka, die allebei heel sterk zijn onder de ring. Popova is meer het type dat graag met drives naar de basket gaat en gevaarlijk is achter de driepunslijn. Verameyenka is op haar best met de rug naar de basket en daarnaast een geweldige rebounder.”

Gerelateerde artikelen