!
16042021 EuroLeague Women blijdschap.jpg
17 april 2021

Emese Hof met Avenida naar finale van EuroLeague Women

Door Ronald van Dam

Emese Hof staat zondag in de finale van de EuroLeague Women, de belangrijkste clubcompetitie voor vrouwenteams in Europa. De Nederlandse center versloeg vrijdagavond in Istanbul met haar Spaanse club Perfumerias Avenida in de tweede halve finale van de Final Four het Hongaarse Sopron Basket met 72-61. Tegenstander in de finale is de Russische grootmacht UMMC Ekaterinaburg, dat eerder op de dag al Fenerbahce Oznur Kablo uit Turkije met 88-84 naar de strijd om de derde plaats had verwezen. De finale begint om 18.00 uur en is live te volgen via het YouTube-kanaal van FIBA.

Perfumerias Avenida - Sopron Basket 72-61

Het eerste kwart was met 16-10 voor Avenida, maar na drie minuten spelen in het tweede kwart kwam Sopron bij 18-18 langszij. Tot 28-28 ging het vervolgens gelijk op, waarna de 13-voudig kampioen van Hongarije (en verliezend EuroLeague-finalist in 2018) vanaf de vrije worplijn met een kleine 30-32 voorsprong de rust in ging. Halverwege het derde kwart leidde Sopron nog met 38-39. Vervolgens was het de Brits-Amerikaanse Katie Lou Samuelson die die beslissende 10-3 run van de gedeelde nummer één (29-1) in de Spaanse Liga Femenina inluidde met acht punten op rij, waaronder een driepunter. Avenida liep zo uit naar een voorsprong van acht punten (50-42) aan het einde van het derde kwart en gaf die daarna niet meer uit handen. Topscorer bij de Spaanse club was Tiffany Hayes met 27 punten (8/11), gevolgd door Samuelson met 16. Avenida werkte af tegen 55 procent, maar bleef achter de driepuntslijn steken op 4 uit 13. De club van Emese Hof staat nu voor de derde keer in de clubhistorie in de finale. In 2009 was het verliezend finalist, in 2011 won het de EuroLeague door in de eindstrijd van Spartak Moskou te verslaan.

16042021 EuroLeague Women defense.jpg

Hof startte en kwam in ruim 19 minuten speeltijd tot 8 punten (4/7) en 5 rebounds. Na afloop was de 24-jarige Utrechtse zeer opgetogen over het bereiken van de finale. "Wat vet! Ik heb zelf lekker gespeeld, al had ik wel wat foutenlast, maar zij hadden ook flinke post-speelsters, dus dat hoorde er een beetje bij, denk ik. Tiffany en Katie Lou waren scorend sterk bij ons, maar verder stonden we er als team, in de defense en de rebound, wat het heerlijk maakt om mee te mogen spelen in deze ploeg. Ik kan het soms nog niet allemaal geloven. Nu eerst even bijkomen en dan ons klaar maken om tegen powerhouse Ekaterinaburg te spelen. Daar hebben we heel veel zin in. We hebben niets te verliezen en gaan er volle bak in met een goed game plan."

De finale wordt een lastige opgave, want Ekaterinaburg is de regerend EuroLeague-kampioen. De Russische club, veertien keer kampioen in eigen land, won de de Europese topcompetitie al vijf keer, waarvan drie keer keer in de laatste vier edities. Ekaterinaburg beschikt o.a. over de diensten van de Belgische WNBA-speelster Emma Meesseman, de Amerikaanse WNBA-toppers Breanna Stewart en Brittney Griner, plus de Spaanse Alba Torrens, oud-speelster van Avenida en al vijf keer winnares van de EuroLeague.

Foto's: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen