!
Bo KRamer Paralympische spelen.jpeg
20 oktober 2021

Groepsindelingen EK rolstoelbasketbal bekend voor Orange Lions

Door Ronald van Dam

De groepsindeling van het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal, dat van 4 t/m 12 december in de Spaanse stad Madrid wordt gehouden, is bekend. De Nederlandse vrouwen nemen het op tegen Spanje, Frankrijk, Turkije, Groot-Brittannië en Duitsland. De mannen zitten in een groep met Groot-Brittannië, Turkije, Italië, Oostenrijk en Israël.

Paralympisch kampioen Nederland speelt in het vrouwentoernooi, waar zes landen aan meedoen, een halve competitie. Een plek bij de eerste vier volstaat om zich te plaatsen voor de halve finales. De vier halve finalisten plaatsen zich voor het WK dat november 2022 in Dubai wordt gehouden.

"Na onze unieke prestatie op de Spelen komt het Europees Kampioenschap wel snel", vindt bondscoach Gertjan van der Linden. "Na amper vakantie te hebben gehad en met de competities die alweer zijn begonnen, hebben we maar weinig voorbereidingstijd. Het wordt voor ons belangrijk om in het toernooi te groeien en wedstrijd voor wedstrijd te bekijken. Als regerend Europees, wereld- en Paralympisch kampioen zijn we voor de buitenwacht misschien dan wel de grote favoriet voor de titel, maar we staan allemaal weer op nul in de nieuwe cyclus op weg naar de Spelen in Parijs in 2024."

Cees van Rootselaar, bondscoach bij de mannen, spreekt van 'een mooie, maar pittige loting' voor de Orange Lions. Zijn mannen, die ontbraken bij de Spelen in Tokyo, moeten bij de eerste vier in de groep eindigen voor een plek in de kwartfinales (aan het mannentoernooi doen twaalf landen mee). "Op papier zijn Oostenrijk en Israël de twee mindere teams in onze poule. Als we de eerste vier halen, kruisen we normaal gesproken met Spanje, Duitsland, Frankrijk of Polen. We zijn blij dat we weer mogen. Ons laatste grote toernooi was het EK in Polen twee jaar geleden, nog voor de coronapandemie. Als we bij de eerste vijf eindigen, plaatsen we ons voor het WK."

Gerelateerde artikelen