!
17 april 2021

Heroes heeft het nummer van ZZ Leiden

Door Martin Hoekstra

LEIDEN - Voor de derde keer heeft Heroes Den Bosch zich de meerdere getoond van koploper Zorg en Zekerheid Leiden. Waren de eerste twee 'klassiekers' in Den Bosch, zaterdagavond was de strijd in de Vijf Meihal gepland. Heroes Den Bosch kwam het beste uit de startblokken, maar de Leidse ploeg kwam in het derde kwart zes punten voor te staan. Heroes raakte niet in paniek, gooide er een 8-0 run tegenaan. In het vierde kwart stelden de Bosschenaren de zege veilig: 78-86.

Beide ploegen traden in de Vijf Meihal niet compleet aan. Zorg en Zekerheid Leiden miste Nick King, die juist tegen Heroes Den Bosch zijn twee beste wedstrijden had gespeeld. Heroes Den Bosch moest het stellen zonder topschutter Miha Lapornik.

Heroes Den Bosch opende sterk aan de wedstrijd. De Leidse ploeg had geen antwoord op de pick & roll, waardoor Thomas van der Mars als een vogeltje zo vrij onder de ring kon scoren. De Bossche center nam 8 van de eerste 10 punten voor zijn ploeg voor zijn rekening. Een ruime voorsprong was al snel het gevolg, aangezien Zorg en Zekerheid Leiden aanvallend ook de nodige moeite had om tot goede schoten te komen.

Verdedigend wist de Leidse ploeg in het eerste kwart de zaken niet op te lossen. Heroes Den Bosch kon 27 punten noteren. Normaliter zou je dan toch wat ruimer voorstaan dan zes punten, maar een ploeg als Zorg en Zekerheid Leiden is in staat om in korte tijd veel punten aan te laten tekenen. Die fases deden zich in het eerste kwart ook voor, waardoor het na 10 minuten 21-27 stond.

Nadat een sterk spelende Jonathon Williams (goed voor 26 punten tegen 75%) er in het tweede kwart 23-32 van had gemaakt, sloeg Zorg en Zekerheid Leiden terug. Via drietjes van Luuk van Bree en Riley LaChance en een dunk van Worthy de Jong werd de achterstand teruggebracht tot één punt. Doordrukken kon de Leidse ploeg niet, want Heroes Den Bosch boog niet en liep gewoon weer uit. Een mooi voorbeeld was het antwoord op een verwoestende dunk van Emmanuel Nzekwesi. Aan de andere kant haalde Van der Mars in de aanval daarop meteen uit voor een dunk. Via wat scores van DeMario Mayfield en Dominic Gilbert aan Bossche zijde en scores van LaChance en De Jong voor de thuisploeg bleef het verschil rond de vier punten schommelen. Dat was ook de marge bij rust: 43-47.

Vlak na rust zette Van der Mars de stand op 46-49. Het spelbeeld was rommelig en af en toe even inhouden was er aan beide kanten niet bij. Zorg en Zekerheid Leiden was als eerste weer bij de les. Een driepunter van Michael Finke was de opmaat voor een 9-0 run. De Jong leverde daarin een and-1 en een driepunter af voor 55-49.

Jean-Marc Jaumin, de coach van Heroes Den Bosch, nam een time-out en bracht Williams in. De Amerikaan stelde hem niet teleur, want via twee driepunters bracht hij beide ploegen weer op gelijke hoogte. Met nog 2’29 te gaan in het derde kwart zette Marijn Ververs de Leidse ploeg nog één keer op voorsprong: 60-59. Daarna bleef de Leidse ploeg in de rest van dit kwart zonder scores, al voegde Heroes Den Bosch er ook niet veel meer aan toe.

Met een stand van 60-63 begonnen beide ploegen aan het slotkwart. Heroes Den Bosch kende in dit kwart een goede start. Binnen drie minuten keek Zorg en Zekerheid Leiden tegen een 62-71 achterstand aan. Wat De Jong (22 punten) in deze fase namens de Leidse ploeg deed, werd aan de andere kant genivelleerd door een opgeleefde Mayfield. Drie minuten voor tijd schoot Finke nog een driepunter raak voor 73-78. Jaumin reageerde attent door meteen de time-out te pakken. Na die minuut overleg antwoordde Williams met een dunk, waarna de wedstrijd wel gespeeld was. Bij 78-86 kwam er een einde aan deze klassieker, eentje die de ploeg uit Den Bosch voor het eerst in zes jaar tijd wist te winnen. “Het is fijn om in Leiden te winnen, want dat is best lastig”, stelde Jaumin na afloop. Het was overigens al de zevende winstpartij op rij voor de formatie van de Belgische oefenmeester

Heroes Den Bosch staat door deze zege nog maar twee punten achter de Leidse ploeg. De Bosschenaren spelen donderdag thuis tegen Den Helder Suns, maar zullen zeer geïnteresseerd zijn in wat Zorg en Zekerheid Leiden in Zwolle doet. Als Landstede Hammers van de Leidse ploeg wint en Heroes Den Bosch blijft Den Helder Suns voor, dan sluiten de Bosschenaren de Elite A als eerste af. Wie had dat een maand geleden gedacht?