!
31052021 OKT 3x3 Qualified.jpeg
2 juni 2021

'Het lijkt erop alsof jullie de toverformule hebben gevonden'

Door Ronald van Dam

Niets fijners dan nog even nagenieten van een heroïsche sportprestatie. De Nederlandse 3x3 mannen schreven afgelopen weekeinde bij de FIBA 3x3 Olympic Qualifier basketbalgeschiedenis. We vroegen een aantal betrokkenen hoe zij de plaatsing voor de Olympische Spelen in Tokyo hebben beleefd en plaatsen. Van de moeder van Julian Jaring tot '3x3 Voice' Kyle Montgomery, iedereen is onder de indruk van de prestatie van de Orange Lions.

Joop Brakenhoff

Voorzitter Nederlandse Basketball Bond

"Hebben we te vroeg gepiekt? Die vraag spookte door mijn hoofd na de eerste twee nederlagen. Maar toen ik zondagavond tijdens de barbecue met mijn gezin naar de 3x3 mannen keek, kwam de bevestiging dat na al die jaren bloed, zweet en tranen het doel is gehaald: een Nederlands basketbalteam mag voor het eerst in de historie meedoen aan de Olympische Spelen. We waren pioniers in 3x3. Jaren geleden zijn we gestart met de professionalisering van 3x3 binnen het Nederlandse basketball. Alle lof daarvoor gaat naar mijn voorgangers in het bestuur, bondscoach Brian Benjamin, de huidige spelers die het hebben waargemaakt, maar vooral ook naar Jesper Jobse, een van de eerste gangmakers die mede met zijn stichting 3X3 Unites deze sportieve reis is gestart.”

Mieke Jaring

Moeder van Julian Jaring

“Ik zou het wel aan iedereen op straat willen vertellen, zo blij ben ik. Het was zo bijzonder om dit van dichtbij mee te mogen maken. Op de tribune ben ik duizend doden gestorven, zo intens leef je mee. Als ouders van een basketballende zoon hebben we vroeger elke sporthal in Nederland wel een keer van binnen gezien. Jessey, Dimeo en Julian zaten als kids met z’n drieën op onze achterbank als er weer eens ergens gespeeld moest worden. Ik ben een halve moeder voor die andere twee. Als je dan op de tribune getuige bent hoe die mannen samen met een geweldige vent als Arvin zich plaatsen voor Tokyo, dat gevoel is met geen pen te beschrijven. Nee, ik heb Julian tijdens het toernooi niet gesproken. Alleen wat appcontact om ze succes te wensen, ook toen het even niet goed ging. Wat je dan appt? Dat ik trots op hem en die andere drie ben, wat er ook zou gebeuren.”

27052021 3x3 OKT Orange Lions fans.jpg

Jesper Jobse

3x3 pionier en voormalig international

“Het is voor mij een week vol hoogtepunten. De 3x3 mannen naar Tokyo en ik ben weer vader geworden, van een meisje, Luna. Ik heb thuis zitten kijken, met mijn vrouw Sharon en de vrouw van bondscoach Brian Benjamin. De ontlading was groot. Nee, daar zijn geen beelden van. Er komt zoveel los. Het was een proces van zoveel jaren en dan valt ineens alles op zijn plek. Toen ik zelf nog speelde heb ik vaak gedacht: proberen we niet het onmogelijke te bereiken!? Maar eigenlijk is het logisch dat het gebeurt, als je ziet hoe we er allemaal mee bezig zijn geweest. We zijn ondernemers in de sport geworden en als je onderneemt met passie, bereik je altijd resultaat, al weet je natuurlijk niet of dat resultaat het halen van de Spelen is. Toen wij in 2016 brons wonnen op het EK, werd er gezegd: dat is toeval. Toen we daarna twee keer zilver pakten op het WK, was het van: leuk, een incident. Als de andere landen zich er serieus mee gaan bemoeien, dan haal je Tokyo niet. Deze ploeg is in potentie in staat om goud te winnen. We zijn nu wereldtop in 3x3, dat is hiermee bevestigd. Dit is wie we zijn, dit is onze identiteit. Nederland is in 3x3 van olympisch niveau. We doen het al heel lang op onze manier en moeten dat blijven doen. Onze basis is zo krachtig. We hebben loon naar werken gekregen. Nu is het zaak om dat met gedrag en cultuur te waarborgen."

Maksim Kovacevic

Speler van Team Amsterdam en Servisch 3x3 international

“Het was waanzinnig om te zien hoe de jongens met de druk omgingen. Al die geïnvesteerde jaren in jullie 3x3 programma kwamen samen in dit toernooi. Dé kans om de Spelen te halen, want je weet dat het bij het tweede OKT in Debrecen heel lastig gaat worden. De manier waarop ze terugkwamen na de twee pittige nederlagen. Hoe ze hun spel veranderden. Hoe iedere speler zich realiseerde welke fouten er waren gemaakt in de eerste twee duels. Ineens begonnen ze met vertrouwen te spelen, scherp en gestructureerd. Ik ben ongelooflijk trots op de jongens. Het is een teamprestatie, van de spelers, de staf, het management. Iedereen heeft er zoveel positieve energie in gestopt, met het maximale resultaat: ze hebben hun doel bereikt. Dit is iets heel speciaals voor het basketball in Nederland en 3x3 in het bijzonder. Veel meer dan alleen een droom die uitkomt.”

3x3 WK 2019 AMS Orange Lions Sjoerd en Jobse_edited.jpg

Kyle Montgomery aka 'The Voice'

Vaste commentator voor FIBA bij de 3x3 toernooien

“Ik heb jullie team zien veranderen van een traditioneel pick-and-roll team in een ploeg met een schot en verdediging in hun arsenaal. Big Bas Rozendaal, Joey Schelvis, The Flying Dutchman, The Job… dat team vocht zich kapot en was altijd tussen al die elite teams heel dicht bij de winst, maar kon net de laatste hobbel niet nemen. Ik zag ze brons winnen bij het EK in 2016. Zilver bij het WK in 2017. En nog een keer in 2018 in Manilla. Ik heb Dimes en Aron Royé erbij zien komen, waardoor het team sneller werd. Ik heb gezien hoe de coaches lastige spelerskeuzes hebben moeten maken, om beter te worden. En als je nu hun schot ziet, hun lock down defense, met Arvin, Julian, Jessey en Dimeo. Het lijkt erop alsof jullie de toverformule hebben gevonden. Wat ze in Oostenrijk hebben gedaan, is inspirerend. Ik zag de metamorfose voor mijn ogen. 2-0 down na de eerste dag, rain delays, duels verschoven. Maar ze zochten geen excuses en gingen aan de slag. Kippenvel. Powerhouses als Amerika en Frankrijk verslaan. Waanzinnig. Ik ben trots op deze jongens, maar vooral op Dimeo. Zijn zelfvertrouwen liet nog wel eens te wensen over, maar dat zal nooit meer een issue zijn. Hij is geen Simba meer, hij is nu de Lion King. Ik kan niet wachten om ze in Tokyo aan het werk te zien.”

Joop Brakenhoff (2)

"Het is goed om te weten dat de internationale bond FIBA zeer positief is over ons kleine landje, zeker met betrekking tot 3x3 en wat we daarmee al hebben bereikt. Samen met onze sponsoren, met sportmarketingbureaus TIG sport en House of Sports, en de grote betrokkenheid en hulp van de gemeente Amsterdam zijn het EK in 2017 en de WK in 2019 op het Museumplein georganiseerd. Destijds een grote stap voorwaarts in onze 3x3 ontwikkeling. Toen ik aantrad, zeiden we: 'We punch above our weight'. Vrij vertaald: we presteren meer dan van een klein land als Nederland kan worden verwacht."

3X3WC2019_day4_Vaclav Mudra_11.jpg

Mieke Jaring (2)

“Als moeder is het mooi te zien hoe Julian in 3x3 zijn ‘second wind’ heeft gevonden en er vol voor is gegaan. Jard Schuit heeft hem erin getrokken en met 3x3 heeft hij iets gevonden dat helemaal gegoten zit. Julian is altijd al een sportieve jongen geweest, dan is het geweldig als je iets vindt dat zo bij jou past als sportman. Ik kijk natuurlijk door de bril van een ouder, maar ik vind het heel knap hoe Julian zijn rol heeft gevonden. Jessey en Arvin kunnen goed schieten, ze moeten alleen wel in de gelegenheid daartoe komen. Hoe Julian reboundt en voor elke bal vecht, dwingt respect af. Dat maakt een moeder trots. Hij is hier helemaal op zijn, plek, samen met die andere drie.”

Jessey Voorn

3x3 international

“Als jonge Nederlandse basketballer heb ik nooit mogen dromen over de Olympische Spelen. Nu is met 3x3 die onwerkelijke droom werkelijkheid geworden. Ik voel me enorm vereerd dat ik een van de vier basketballers ben die op de Spelen zal staan. Wetende dat dit perspectief biedt voor alle generaties basketballers na ons. We staan er en dat kan nooit meer iemand van ons afnemen.”

Joop Brakenhoff (3)

"Binnen onze Nederlandse community zijn er basketballiefhebbers die niet heel enthousiast worden over 3x3, omdat het zo’n ander spelletje is vergeleken met het bekende 5-5. Aan hen zou ik willen vragen om toch vooral te kijken en te genieten van de beleving, de spanning en het enthousiasme bij 3x3 en de kansen die het geeft om nieuwe liefhebbers aan ons te binden. 3x3 is laagdrempelig, voor iedereen, jong of oud, valide of minder valide. Of het nu rolstoelbasketbal, 5-5 of 3x3 is, het is de liefde voor basketball die ons bindt. Alle aandacht voor onze mooie sport is zeer gewenst. De olympische kwalificatie heeft tot veel positieve reacties geleid in sportprogramma’s, het NOS journaal en andere media. De Orange Lions 3x3 hebben op het juiste moment gepiekt. Ik ben benieuwd hoe ze ons gaan verrassen tijdens de Olympische Spelen. Maar eerst nog de vrouwen 3x3 komend weekend. Gaan zij het ook halen. Kijk je mee?"

30052021 OKT 3x3 Men ticket binnen.jpg

Gerelateerde artikelen