!
Lege Groenplaats.jpg
26 augustus 2020

‘Het verbaast me dat het nog zo lang heeft geduurd’

Door Ronald van Dam

Helaas geen FIBA 3x3 Europe Cup in België dus. Ze vinden het jammer, maar bij de Nederlandse 3x3 selecties hadden ze er voorzichtig al rekening mee gehouden dat het evenement op de Groenplaats in Antwerpen van 24 t/m 26 september niet door zou gaan. ‘Zie met al die restricties nog maar eens een financieel gezond evenement te houden’.

“Of ik teleurgesteld ben?”, herhaalt Brian Benjamin de vraag hardop. “Ach, het is net als bij een bokser die de een na de andere klap krijgt. Op een gegeven moment voel je ze niet meer.” Het verbaast de bondscoach van de 3x3 mannen dat het nog zo lang heeft geduurd voordat ‘de stekker er werd uitgetrokken’. “Antwerpen is een al een tijdje code oranje. Er zijn twee partijen bij betrokken. De internationale basketbalbond FIBA wilde misschien nog wel, maar het Lokaal Organisatie Comité uiteindelijk niet meer. Elk team had twee extra spelers moeten meenemen, dan heb je dertig procent meer hotelcapaciteit nodig. Al die coronatesten moeten ook betaald worden. En dat nog los van alle restricties. Hoeveel mensen kun je uiteindelijk toelaten? Ook op de kaartverkoop ga je heel veel inleveren. Zie dan nog maar eens een financieel gezond evenement te houden. Ik denk dat als het EK in Nederland zou zijn gehouden, deze beslissing ook zou zijn genomen.”

“Je zag het aankomen”, zegt 3x3 international Jesper Jobse, die komend weekeinde met de Nederlandse mannen wel weer aan de bak mag bij de World Tour in het Hongaarse Debrecen. “Als je kijkt hoe de situatie in Antwerpen is… Maar ook in andere Europese landen. Het is allemaal heel tricky. Ik denk dat ze bij FIBA alle pijlen op de World Tour willen richten, omdat dat het profcircuit is waar geld in omgaat. En die profspelers willen ze zoveel mogelijk aan het werk houden. Een Europees Kampioenschap met landenploegen is leuk, op zich een prachtig evenement, maar de World Tour heeft voor de FIBA meer prioriteit.”

Ook voor de Nederlandse 3x3 vrouwen gaat er een streep door het Europees Kampioenschap. “Vervelend”, zegt bondscoach Hakim Salem. “We hebben lang gehoopt dat het toch door kon gaan, maar helaas. Ons eerstvolgende speelmoment is nu het eerste Olympisch Kwalificatie Toernooi in mei 2021. Dat is nog ver weg. Ik ben benieuwd hoe de FIBA daar mee omgaat. Hopelijk lukt het om iets van een Women’s Tour op te tuigen.”

De tien speelsters in het full time 3x3 programma bij de vrouwen kunnen hun blik nu gaan richten op het tweede (5-5) window van de kwalificatie voor EuroBasket 2021. Alle tien maken ze ook deel uit van de voorselectie voor de twee uitwedstrijden eind november tegen Slowakije en Hongarije. Salem: “Het is ontzettend jammer voor onze dames, zo’n EK spelen is toch het mooiste dat er is. Het wordt bij de vrouwen qua 3x3 even heel stil. Gelukkig hebben we nog dat 5-5 window in november.”

Morgen (donderdag): preview op de World Tour in Debrecen.

Gerelateerde artikelen