!
21012021 Keye van der Vuurst de Vries Oostende.jpg
10 september 2021

Jeugdrivalen Ververs en Van der Vuurst de Vries tegenover elkaar in BNXT Supercup

Door Luuk von Burg

Op de vooravond van de BNXT League Super Cup bespreken Marijn Ververs (ZZ Leiden) en Keye van der Vuurst de Vries (Filou Oostende) hun verwachtingen. Ververs legt op dat moment de laatste hand een verhuizing. Hij betrekt samen met twee teamgenoten een appartement in Leiden. Van der Vuurst de Vries (grote foto ) belt vanuit Litouwen, waar hij met Oostende een trainingskamp belegt en zojuist Zorg en Zekerheid Leiden heeft geanalyseerd.

VdVdV: “Voor mij was de video-analyse een bekend verhaal. Ik ken Worthy (de Jong, red), Maarten (Bouwknecht, red), Luuk (van Bree, red) natuurlijk heel goed. Ik heb uiteraard wel de coach verteld wat ik van iedereen weet, zodat mijn ploeg hen ook kan afstoppen.”

Ververs: “Nu gaan we echt beginnen. Gelijk een wedstrijd om een prijs. Ik ben heel benieuwd hoe we ervoor staan en of we mee kunnen komen met Oostende. Zij zijn tien keer op rij kampioen van België geworden. We hebben een goede selectie en op training ziet het er goed uit. Met Arunas Mikalauskas die overkomt van Feyenoord en Jhonathan Dunn van Zwolle hebben we aardig wat spelers met ervaring in de Dutch Basketball League.”

VdVdV: “We hebben best wel een zware voorbereiding gehad, maar we zijn er nu wel echt klaar voor. Ik heb ook zin om weer in Nederland te spelen en weer alle zalen te zien waar ik vroeger speelde. Ik denk ook dat het goed gaat zijn voor het niveau, want dat ligt in België nog net iets hoger. Mijn broer (Boyd van der Vuurst de Vries, speler van Okapi Aalst, red) heeft dat ook gelijk gemerkt. Ook voor hem was dit de goede stap, ik ben benieuwd hoe het voor hem gaat uitpakken.”
Lachend: “Maar als het Oostende tegen Aalst is, dan is hij veertig minuten lang even mijn broer niet meer.”

Ververs: “In Den Bosch, waar de Super Cup gespeeld gaat worden, maken ze er altijd wel een showtje van. Daarnaast is het ook de start van iets nieuws. Nu is het aan ons om er een mooie wedstrijd van te maken. Je moet altijd van jezelf uitgaan, dus natuurlijk geef ik ons een kans om te winnen. We hebben ook goed gespeeld tegen Charleroi en als wij goed verdedigen en een beetje gaan rennen, dan kunnen wij ze prima verslaan. Oostende heeft veel kwaliteit, maar ook zij kunnen gewoon een slechte dag hebben.”

VdVdV: “Zij hebben een aantal echt goede spelers, maar ik denk dat wij kwalitatief wel beter zijn. Het is maar één wedstrijd en als je dan precies die wedstrijd er lekker in zit, dan win je de Supercup. Het is ook aan het begin van het seizoen, dus we gaan kijken hoe we ervoor staan."

Ververs, lachend: “Ik moet me wel nog een beetje gaan verdiepen in de competitieopzet van de BNXT League.”

VdVdV: “Het is sowieso goed voor het niveau in beide landen. Zowel het niveau van de competitie als van de nationale ploegen. De aankomende generaties in Nederland zijn sowieso heel talentvol. Kijk naar een Marijn, bijvoorbeeld. Hij komt uit de jeugd van Leiden en heeft zich opgewerkt tot een vaste kracht. Hij bewijst zich wekelijks tegen de grote mannen. Het is ook terecht dat hij deze zomer een uitnodiging kreeg voor het Nederlands team."

Ververs: “Deze zomer meetrainen en spelen met de nationale ploeg was echt heel gaaf. Er werd hard getraind en ik heb daar nu van kunnen proeven. Geselecteerd worden voor het aanstaande window wordt lastig. Omdat Keye er deze zomer niet bij was, was er een plekje voor mij. Maar deel uitmaken van de nationale selectie is wel iets waar ik de aankomende jaren naartoe wil groeien.”

VdVdV: “Ik kijk al uit naar het aanstaande window. Ik zat live de loting te kijken en denk dat het mooie tegenstanders zijn. Rusland en Italië zijn echte basketballanden, maar zij moeten het doen zonder NBA- en Euroleaguespelers. Ik denk dat wel wat leuke matches neer kunnen gaan zetten.”

20200201 Marijn Ververs.jpg

Ververs in actie voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Ververs: “Het is gaaf om nu weer tegenover Keye te staan. We hebben heel vaak tegenover elkaar gestaan in de jeugd. Vroeger was hij altijd het talentje, maar wel een paar jaar jonger. Hij heeft hele grote stappen gemaakt en zijn spel is heel volwassen geworden. Het motiveert mij alleen maar extra om tegen hem te gaan knallen.”

VdVdV: “Het was vroeger altijd de derby; Lokomotief tegen Leiden. Dus om nu opnieuw tegen mijn jeugdrivaal te spelen is heel speciaal. Hij heeft zich de afgelopen jaren heel erg goed ontwikkeld en had een belangrijk aandeel in het kampioenschap van Leiden.”

Ververs: “Ik moet nog wat meer scorend vermogen krijgen, maar ik ben blij dat ik nu een vaste startende rol heb gekregen bij Leiden, na veel jaren op de bank te hebben gezeten. Dan zat je je zo erg op te vreten. Dat is nu voorbij, ik weet waar ik aan toe ben en dat is een startende rol. Het zou leuk zijn als Keye en ik allebei starten morgen.”

VdVdV: “Ik weet niet of ik ga starten, maar eerlijkgezegd maakt dat me ook niet heel veel uit. Ik krijg mijn minuten wel en sta liever in het veld aan het einde wedstrijd als het erom draait. Ik ga sowieso tegenover Marijn staan, dus dat komt wel goed.”

Gerelateerde artikelen