!
29052021 OKT 3x3 MEN Jaring schreeuwt.jpg
30 mei 2021

Mannen vechten zich naar kwartfinales, vrouwen naar herkansing in Debrecen

Door Ronald van Dam

De Nederlandse basketballers zijn bij de FIBA 3x3 Olympic Qualifier in Oostenrijk nog in de race voor een ticket voor Tokyo. De vrouwen zullen van 4 t/m 6 juni in de herkansing moeten bij het tweede olympisch kwalificatietoernooi in Hongarije. Na de eerste twee duels verloren te hebben, knokten de mannen zich zaterdag met zeges op Oostenrijk en Kroatië alsnog naar de kwartfinales. Ook de vrouwen wonnen hun laatste twee groepswedstrijden, maar kwamen drie punten tekort om de laatste acht te bereiken.

Oostenrijk - Nederland (m) 15-17

De Orange Lions moesten hun laatste twee groepsduels winnen, om nog kansen te houden op de kwarfinales. En hopen dat de andere uitslagen in de poule gunstig zouden uitpakken. Oostenrijk toonde zich voor eigen publiek (448 fans verdeeld over 56 loges) een taaie opponent die de hele wedstrijd bleef aanhaken. Na de 5-8 van Julian Jaring, kwam het thuisland via een tweepunter van Filip Krämer weer langszij (8-8) en datzelfde gebeurde bij een 11-13 voorsprong van Nederland door scores van Moritz Lanegger en Matthias Linorter. Vanaf 13-13 werd het nog spannender dan het al was. Lanniger maakte 15-15, waarna Dimeo van der Horst en Jaring in de slotfase de eerste Nederlandse zege veilig stelden.

Scores Nederland: Dimeo van der Horst 6 punten; Jessey Voorn 5; Arvin Slagter 4; Julian Jaring 2.

Nederland - Kroatië (m) 22-16

Na de 19-16 zege van Oostenrijk op Canada wist Nederland dat het met het 18 punten of meer van Kroatië moest winnen, anders zou Canada zich voor de kwartfinale plaatsen. Bij een Nederlandse nederlaag gingen de Oostenrijkers door. Logisch dus dat hun fans de Kroaten luidkeels aanmoedigden. Toch bracht dat de Orange Lions niet van hun stuk. Jessey Voorn begon met twee goede drives en kreeg daarna ook eindelijk zijn tweepunter los. Nederland kwam zo met 11-5 voor, maar zag de Kroaten weer terug komen tot 15-15. Voorn hield het hoofd koel en zette de Lions met een score inside weer voor op 16-15, gevolgd door een belangrijke charge van de betonnen Kroaat Luka Petrasic op geweldig verdedigende Jaring, waardoor Nederland weer balbezit kreeg. De tiende Kroatische fout leverde Arvin Slagter twee rake vrije worpen en de benodigde 18 punten op. Met tweepunters velden Van der Horst en Slagter vervolgens het vonnis over Canada en Oostenrijk: 22-16. Nederland kan zich nu gaan opmaken voor de kwartfinale tegen regerend wereldkampioen Amerika zondag om 15.40 uur, live te zien via het Youtube-kanaal van FIBA.

Scores Nederland: Jessey Voorn 7 punten; Dimeo van der Horst 6; Arvin Slagter 5; Julian Jaring 4.

29052021 OKT 3x3 MEN Voorn jumper.jpg

Bondscoach Brian Benjamin: "Er was spanning en veel druk. Tegelijkertijd wisten we dat we maar één probleem hadden: onze aanval. Dat was het doel vandaag. Terug naar onze executie en ook blijven schieten. Je gaat twijfelen als je mist, maar als we onze schoten niet nemen, loopt de aanval vast. Misschien was het belangrijkste wel dat we ons niet hebben laten afleiden door onze eerste twee duels en wat de andere landen eventueel gingen doen. Dat zag je terug tegen Oostenrijk, een duel dat we van het begin tot het einde hebben gecontroleerd. Daarna moesten de Oostenrijkers van Canada winnen. Het leek erop alsof ze een tik hadden gekregen van ons, want ze kwamen met 8-4 achter, maar pakken toch nog de zege. Dus kwam de focus bij ons weer terug. We moesten winnen en 18 punten scoren. Als je 'm er dan onder druk uitsleept, heb je het goed gedaan. We hebben twee goede duels gespeeld en onszelf beloond. Nu Amerika."

29052021 OKT 3x3 MEN Slagter vecht.jpg

Wit-Rusland - Nederland (v) 14-16

Ook voor de vrouwen gold dat ze de laatste twee groepswedstrijden moesten winnen om nog in aanmerking te komen voor een van de drie olympische tickets in Graz. En dan moest ook nog de concurrentie meewerken. Tegen Wit-Rusland speelde Nederland veel agressiever dan in de eerste twee groepsduels en dat betaalde zich uit in een 4-9 voorsprong na een drive van de wederom goed spelende Noor Driessen, een absolute aanwinst voor het 3x3 basketball. Toch knokte Wit-Rusland zich terug en kwam het zelfs via een tweepunter van Hanna Lapo met 12-10 voor. Ilse Kuijt antwoordde met een tweepunter namens Nederland en bij 14-12 voor Wit-Rusland was het Driessen die met twee rake vrije worpen weer gelijk maakte. Twee goede verdedigende acties van Driessen en een koele Kuijt met twee rake vrije worpen bezorgden Nederland met 14-16 de zo verlangde eerste groepszege.

Scores Nederland: Ilse Kuijt 7 punten; Noor Driessen 5; Loyce Bettonvil 4.

Nederland - Sri Lanka (v) 22-3

In het geval van een situatie met drie teams met twee zeges en twee nederlagen achter groepswinnaar Hongarije, diende Nederland tegen Sri Lanka zoveel mogelijk te scoren. Na een stroeve start walsten de Orange Lions over hun Aziatische tegenstander heen. Keer op keer kreeg Sri Lanka tegen de felle Nederlandse defense geen fatsoenlijk schot weg. Bij 3-17 knalde Jill Bettonvil er een tweepunter in en datzelfde deed ze op 3-20, zodat inderdaad die 22 punten op het bord kwamen. Maar omdat Wit-Rusland daarna met 21-13 van Estland won, viel in Graz alsnog het doek voor de Nederlandse vrouwen. Van de drie landen die op twee zeges en twee nederlagen eindigden in groep C, scoorde Wit-Rusland drie punten meer dan Nederland en Estland (68 om 65), goed voor een plek in de kwartfinales. De Orange Lions moeten zich nu gaan richten op het Universality Olympic Qualifying Tournament in Honagije, waar het laatste startbewijs voor de Spelen op het spel staat.

Scores Nederland: Noor Driessen 7 punten; Loyce Bettonvil 6; Jill Bettonvil 5; Ilse Kuijt 4.

29052021 OKT 3x3 WOM Kuijt schiet.jpg

Bondscoach Hakim Salem: "We schieten onszelf in de voet door de eerste twee wedstrijden te verliezen. Een slechte start kost ons het toernooi. Op karakter slepen we er vandaag een overwinning uit op Wit-Rusland en dat laat zien dat we met de juiste energie van iedereen kunnen winnen. Maar als de scherpte ontbreek, zijn we kansloos. Op naar het tweede olympisch kwalificatietoernooi, meer zit er voor nu even niet in."

Ziggo Sport zendt zondag 30 mei om 22.00 uur nog samenvattingen van de kwartfinale van de Nederlandse mannen en de ticketgames uit.

Foto's: fiba.basketball

29052021 OKT 3x3 WOM Loyce Bettonvil.jpg

Gerelateerde artikelen