!
matt-haarms-byu-basketball.png
15 november 2021

Matt Haarms kan 'eindelijk' uitkomen voor Nederland

Door Luuk von Burg

Een nieuwe naam binnen de veertien geselecteerde spelers voor het aanstaande kwalificatiewindow is Matt Haarms. Na twee jaar te hebben gespeeld in Spanje en vijf jaar collegebasketbal is hij nu bezig aan zijn eerste seizoen als prof in Europa, bij de Fraport Skyliners uit Frankfurt.

Hij vindt zichzelf ondertussen een halve Amerikaan, maar Amsterdam noemt hij nog wel zijn thuis. Erg fijn is het dan ook dat zijn ouders veel makkelijker een wedstrijd kunnen bezoeken of een weekend langs kunnen gaan in Frankfurt. “Het is toch een beetje een culture shock om full time terug te zijn in Europa”, vertelt Haarms. “De afgelopen zeven jaar ben ik nooit langer dan een maand thuis geweest. Maar het bevalt goed. Frankfurt is een gave stad en de organisatie hier is ook fijn. Ik ontwikkel me iedere week en zit hier nog wel even goed op mijn plek.”

De Fraport Skyliners bezetten op het moment de laatste plek in de Duitse Bundesliga. “We zijn inderdaad niet goed aan het seizoen begonnen als team”, licht Haarms toe. “Voor mij persoonlijk gaat het wel aardig. Het is anders dan op college waar je soms tegen 18-jarigen speelde. Nu zijn je tegenstanders volwassen mannen die al tien jaar prof zijn. Elke week moet ik keihard werken om mee te komen.”

Een keer eerder kwam Haarms eerder uit in het oranje shirt. Voor het Nederlands team onder de 18. “Daarvoor was ik niet goed genoeg en daarna paste het niet meer in mijn zomer in combinatie met het spelen van college basketball in Amerika”, legt Haarms uit. Destijds was Hylke van der Zweep de assistent-bondscoach, iemand die de 2.21 meter lange Haarms dit seizoen tegenkomt in de Duitse competitie. “Afgelopen week speelden we tegen Bamberg en toen hebben we even een praatje gemaakt. Ik heb natuurlijk ongelooflijk veel respect voor wat Johan Roijkakkers en Hylke (van der Zweep, red.) neerzetten daar.”

Volgende week mag Haarms zich melden in het Topsportcentrum Almere als de Orange Lions beginnen aan de voorbereiding voor het eerste WK-kwalificatiewindow. “Ik kijk er nu al enorm naar uit om eindelijk om te gaan trainen en te beginnen aan de voorbereiding. Heel eerlijk gezegd had ik dit al in mijn achterhoofd toen ik mijn eerst profcontract tekende, want het betekende dat ik eindelijk de tijd heb om voor Nederland uit te komen.”

Voor de 24-jarige Haarms zijn het vooral bekende namen, maar geen bekende van hem die nu uitkomen voor de Orange Lions. Alleen Yannick Franke kent hij persoonlijk. Ze begonnen bij dezelfde club in Amsterdam Osdorp: Harlemlakers. “Maar voor de rest ken ik eigenlijk niemand persoonlijk en daarom kijk er naar uit om iedereen te ontmoeten. Ik heb de bondscoach wel al kort gesproken en hem natuurlijk enorm bedankt voor deze kans.”

“Ik heb echt het gevoel dat het Nederlandse basketball flink in de lift zit”, voegt Haarms toe. “Als ik het vergelijk met toen ik begon en hoe het nu is, dan zie ik zoveel talenten op college en in Europa spelen. De talentontwikkeling ziet er goed uit en het leeft veel meer voor mijn gevoel. Het begint steeds meer topbasketball te worden en ik ben blij dat ik daar nu onderdeel van kan zijn.”

Gerelateerde artikelen