!
FIBA 3x3 U23 WK Fleuren dribbelt.jpg
20 september 2021

Mooie tweede plaats voor Orange Lions bij U23 Nations League Final

Door Ronald van Dam

De Orange Lions zijn op de tweede plaats geëindigd bij de FIBA 3x3 U23 Nations League Final. De Nederlandse basketbalsters schopten het in Boekarest tot de finale, maar verloren die met 21-7 van Frankrijk. Bij de U23 Nations League Final verloor Nederland in de halve finale en bij de FIBA 3x3 U17 Europe Cup strandden de Lions in de kwartfinale.

U23 Nations League Final

Kiki Fleuren (grote foto), Zoë Slagter, Julia Jorritsma en Noor Driessen begonnen in de Roemeense hoofdstad goed aan het slottoernooi van de U23 Nations League. Het viertal won vrijdag in groep B eerst met 14-7 van Polen, gevolgd door een 22-13 zege op gastland Roemenië. Ook de derde wedstrijd op zaterdagochtend tegen Litouwen werd 20-16 een prooi voor de Lions, voldoende voor een plek in de halve finale. In die halve eindstrijd werd met 21-13 van Tsjechië gewonnen, maar Frankrijk was daarna in de finale te sterk voor Nederland. De finaleplaats zorgde er wel voor dat de Nederlandse vrouwen in het nieuwe seizoen met een extra team aan de Women's Series kunnen deelnemen, belangrijk voor de rankingpunten.

"Je wit elk toernooi winnen", blikt bondscoach Lakner terug. "Met die instelling gingen we elke wedstrijd in. Dus, dominant spelen en onze wil aan de tegenstander opleggen. Dat is de meeste wedstrijden gelukt. Na een trage start waren we steeds het team dat wilde winnen en dat ook liet zien. Het is fijn dat we niet altijd één uitblinker hadden, maar speelden als een team. Elke keer was het weer iemand anders die er op de beslissende momenten uitsprong. Het is misschien een cliché, maar teamprestatie is hier het juiste woord. Maar Frankrijk was in de finale een maatje te groot, dat moeten we eerlijk erkennen."

Finale terug kijken? Check de site van Nations League.

2021 WS Final NED MON.jpg

Women's Series Final

In Boekarest werd ook de finale van de Women's Series afgewerkt. Janine Guijt, Janis Boonstra, Myrthe den Heeten (foto hierboven) en Charlotte van Kleef waren zaterdag in de groepsfase met 21-16 te sterk voor Oostenrijk, gevolgd door een makkelijke 18-7 overwinning op Mongolië. Door de 21-14 nederlaag die de Orange Lions zondag tegen Polen leden, eindigde de ploeg van bondscoach Laki Lakner als tweede in groep B en stuitte daardoor in de halve finale op Canada, de winnaar van groep A. De Noord-Amerikaanse basketbalsters versperden met een duidelijke 21-9 zege de weg naar de finale voor Nederland.

Lakner: "Naar omstandigheden hebben we deze Women's Series Final redelijk afgewerkt. Door blessures konden we niet met ons sterkste team aantreden en dat kostte ons de finaleplek. Myrthe den Heeten en Charlotte van Kleef waren op het laatste moment bij het team gevoegd, waardoor we ons niet optimaal hebben kunnen voorbereiden. Met de vierde plek in de eindstand kunnen we redelijke tevreden zijn."

2021 EK U17 OEK NED Molina.jpg

FIBA 3x3 U17 Europe Cup

Jaleesa Molina (foto hierboven), Iris Vennema, Mecx van Linge en Pien Steenbergen bleef in de Portugese stad Lissabon in de groepsfase van het EK voor U17 teams ongeslagen. Nederland won zaterdag eerst met 14-11 van Wit-Rusland en daarna met 21-8 van Israël. In de kwartfinale was zondag Oekraïne de tegenstander. De twee plaatsen lager gerankte Oost-Eeuropese basketbalsters waren de Orange Lions met 13-9 de baas, waardoor het EK voor Nederland erop zat.

Bondscoach Jeanine Tjin-A-Sioe: "Met dit viertal hebben we deze zomer drie toernooien gedraaid: de kwalificatie voor het EK U17, het WK U18 en het EK U17 zelf. Bij dit EK lieten de meiden in de kwartfinale tegen Oekraïne niet het goede spel zien van de poulefase tegen Wit-Rusland en Israël. De druk in de verdediging was weg. In de aanval waren we eendimensionaal en misten we te veel open lay-ups en close baskets. Toch heeft dit team elk toernooi weer stappen gemaakt. Bij het WK waren ze tiende, hier zesde."

Foto's: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen