!
huddle orange lions 3x3.jpeg
6 juni 2021

Olympische droom Orange Lions 3x3 eindigt in halve finale

Door Luuk von Burg

De Orange Lions zijn er niet in geslaagd een olympisch ticket te bemachtigen. In het Hongaarse Debrecen was bij het Universality Olympic Qualifying Tournament nog één ticket voor Tokyo te bemachtigen, maar de Nederlandse vrouwen strandden zondag in de halve finale tegen Italië.

Nederland-Iran 20-10

De Nederlandse vrouwen ogen zelfverzekerd aan de start van de kwartfinale en beginnen direct met een snelle 2-0 voorsprong. Daarna lopen de Orange Lions snel tegen vijf teamfouten aan en begint de aanval te stagneren. Halverwege de wedstrijd staat er een enigszins tegenvallende gelijke stand op het scorebord (7-7) tegen het laaggeplaatste Iran. Vanaf dat moment begint de aanval van de vrouwen beter te lopen en vinden met name Kuijt en Driessen gemakkelijk het netje van dichtbij. De Iraanse ploeg breekt en de Orange Lions winnen uiteindelijk vrij eenvoudig.

Italië-Nederland 16-11

Opnieuw beginnen beide teams weinig scorend aan de wedstrijd, maar hierdoor ontlopen de ploegen elkaar maar nauwelijks. Met nog vier minuten te gaan staat er een 7-7 gelijke stand op het scorebord en staan beide ploegen op zes teamfouten, dichterbij elkaar kan niet. Dan zet de kleine Italiaanse sterspeler Raelin D’Alie aan en scoort opeenvolgend belangrijke punten voor de Italianen. Als de halve finale de laatste minuut ingaat komt Italië door een vrije worp op een 12-9 voorsprong, waarna opnieuw D’Alie van dichtbij weet te scoren. Met twee vrije worpen kan Driessen de Orange Lions terug in de wedstrijd brengen, maar geen van beiden worden verzilverd. Dan deelt D’Alie de nekslag uit met opnieuw een succesvolle drive. Italië wint uiteindelijk door een tweepunter in de buzzer van - wie anders - D’Alie met 16-11 en neemt het in de finale op tegen thuisland Hongarije, voor het laatste olympische ticket.

Bondscoach Hakim Salem baalt, maar is realistisch: "We hebben gestreden op het wereldtoneel, maar we moeten eerlijk zijn: het was niet goed genoeg om een ticket te bemachtigen. Het gevoel dat heerst is dat er meer in zat, maar dat is helaas niet de realiteit."

Gerelateerde artikelen