!
26032021 World Tour Doha Slagter.jpg
25 maart 2021

Onvoorspelbaarheid troef voor Team Amsterdam Talent&Pro in Doha

Door Ronald van Dam

Voor de Nederlandse 3x3 basketballers staat vrijdag 26 maart de eerste World Tour van 2021 op het programma. Julian Jaring, Arvin Slagter, Aron Royé en Maksim Kovaceciv treden in Doha aan als Team Amsterdam Talent&Pro. Slagter vindt het een lastig om een voorspelling te doen. "Het is onduidelijk hoe andere teams ervoor staan, dus zou het wel eens kunnen dat er onvoorspelbare uitslagen tussen zitten."

Team Amsterdam Talent&Pro, zoals de Nederlandse ploeg op de World Tour heet, is direct geplaatst (als zevende) voor Doha en ingedeeld in groep B bij Riga (2) en Edmonton (10). De eerste wedstrijd in de groepsfase tegen de Letten staat om 16.55 uur op het programma, om 19.05 uur gevolgd door het tweede groepsduel tegen de Canadezen. Om door te gaan naar de kwartfinales op zaterdag 27 maart moet Team Amsterdam bij de eerste twee eindigen. De duels zijn live via fiba3x3.com te volgen.

Het wordt voor de ploeg van bondscoach Brian Benjamin het tweede toernooi van 2021. De Nederlandse 3x3 basketballers, in voorbereiding op de Olympische Kwalificatie Toernooien eind mei in Oostenrijk en Hongarije, werden twee weken geleden bij de eerste stop van de United League Europe in St. Petersburg uitgeschakeld in de kwartfinales. Ze speelden toen voor het eerst met de Serviër Maksim Kovaceciv in de ploeg. Na het stoppen van de routiniers Jesper Jobse en Sjoerd van Vilsteren helpt hij de Nederlanders aan voldoende rankingpunten om rechtstreeks toegelaten te worden tot de grote internationale toernooien, zoals de World Tour in Doha.

In St. Petersburg speelde TeamNL in de kwartfinale tegen TeamLT uit Litouwen met slechts drie man. Slagter bleef aan de kant met een blessure. Terugkijkend op dat toernooi zegt hij: "St. Petersburg was een goed eerste moment om te kijken hoe we er na anderhalve maand voor staan als groep. We hebben met het uitvallen van mij na de eerste wedstrijd het goed gedaan met drie man. Met de vele ongelukkige blessures binnen de selectie hebben we nog niet veel als groep in zijn totaliteit kunnen trainen. Zonde dat we die kwartfinale verloren. Daar zag je nog het gebrek aan veel samen spelen in competitieverband."

Over de aard van zijn blessure wil Slagter niet al te veel kwijt. "Het gaat er nu goed mee. Ik had de blessure een paar dagen voordat we naar Rusland gingen opgelopen en we wisten dat er een kans was dat ik niet fit aan deze stop zou beginnen. Alleen was er door de andere blessures die we al hadden in de selectie geen mogelijkheid meer om een andere speler mee te kunnen sturen. Maar uiteraard is het teleurstellend als je meteen in de eerste wedstrijd al merkt dat je het toch significant erger aan het maken bent."

Al was het maar kort, het was ook voor Slagter de eerste keer dat hij samen speelde met nieuweling Maksim Kovacevic die de Nederlandse ploeg is komen versterken. Een aanwinst volgens Slagter. "Spelen met Maksim bevalt goed. Hij brengt zijn ervaring mee van het Servische topteam Liman. Hij heeft in 2019 veel toernooien gewonnen met Liman. Maksim brengt dus niet alleen ervaring mee, hij weet ook wat het is om in de knockoutfase van een toernooi te winnen. Daarnaast brengt hij een berg aan punten mee die zeer belangrijk zijn voor onze ranking en daarmee toegang tot toernooien op de World Tour."

Ten opzichte van St. Petersburg neemt Aron Royé de plek van Jessey Voorn in. Van de andere drie wordt Julian Jaring door FIBA in hun voorbeschouwing genoemd als een speler waar in Doha op moet worden gelet. Slagter verwacht van Team Amsterdam Talent&Pro een solide resultaat. "Al hebben we geen optimale voorbereiding gehad. Het is ook onduidelijk hoe andere teams ervoor staan, dus het zou wel eens kunnen dat er onvoorspelbare uitslagen tussen zitten. Voor ons is het de eerste keer dat we in deze samenstelling gaan spelen, dus het wordt afwachten hoe dat vanaf het begin zal gaan. Maar ik heb er vertrouwen in dat we ons ritme in dit toernooi gaan vinden, ondanks het feit dat we in de poule tegen een absoluut topteam als Riga en een ervaren ploeg als Edmonton spelen."

Foto: fibabasketball.nl

Gerelateerde artikelen