!
3X3WC2019_day03_Vaclav Mudra_148.jpg
10 februari 2020

Orange Lions 3x3 in Parijs als voorbereiding op OKT's

Door Ronald van Dam

De Orange Lions 3x3 bij de vrouwen hebben een succesvol voorbereidingstoernooi achter de rug. De Nederlandse 3x3 basketbalsters verbleven de afgelopen dagen in Parijs om zich met wedstrijden op topniveau voor te bereiden op de twee OKT's in maart en april, waar een ticket voor de Spelen verdiend moet worden.

Daar waar de mannen zich voorbereiden door mee te doen aan de United League Europe 3x3, is het voor de vrouwen lastiger om toernooien te vinden en wedstrijden te spelen. Daarom was bondscoach Hakim Salem heel blij dat hij vorige week met acht speelsters af kon reizen naar Parijs om een toernooi te spelen met de nationale 3x3 selecties van Frankrijk, Italië en Zwitserland.

"We speelden op het terrein van INSEP, het Franse nationale instituut voor sport in Parijs, waar ook de nationale basketbalselecties van Frankrijk zijn gehuisvest. Een inspirerende omgeving die een en al sport uitademt", vertelt Salem. "Frankrijk was er met drie teams, Italië en wij met elk twee teams en Zwitserland met één ploeg. Wij hebben ervoor gekozen om in wisselende samenstellingen te spelen en veel te rouleren, om uiteindelijk straks tot de meest uitgebalanceerde selectie te kunnen komen."

Voorafgaande aan het oefentoernooi werd er door de Orange Lions, die zich hebben gecommitteerd aan het 3x3 programma, op donderdag flink getraind. Op vrijdag, zaterdag en zondag stonden de wedstrijden op het programma. Uiteindelijk stond de Lions-afvaardiging met Nederland 2 in de strijd om de derde plek tegen Frankrijk 2, en met Nederland 1 in de finale tegen Frankrijk 1. Nederland 2 bestond in de troostfinale uit Karin Kuijt, Noor Driessen, Charlotte van Kleef en Esther Fokke. Nederland 1 in de finale werd gevormd door Fleur Kuijt, Ilse Kuijt, Loyce Bettonvil en Jill Bettonvil. Beide duels gingen met twee punten verschil verloren (15-13 en 16-14).

"Maar belangrijker was het proces", zegt Salem. "Ik heb veel progressie gezien, er is weer een hoop geleerd, er waren verbeteringspunten waaraan we hebben kunnen werken. Het was echt nuttige trip. Italië was daar met nieuwe speelsters die in 5-5 in de EuroLeague Women spelen. Dan is het mooi om te zien dat je die achter je laat en goed mee kunt spelen."

Op weg naar het eerste Olympisch Kwalificatie Toernooi in maart in India hoopt Salem nog een keer een toernooi te kunnen spelen. "De mogelijkheden zijn beperkter dan bij de mannen, maar we zijn in gesprek met Oekraïne om daar nog naar toe te gaan. Maar een mooi alternatief zijn natuurlijk de kwartfinales in de EWBL die we woensdag 19 en vrijdag 21 februari in de Sporthallen Zuid in Amsterdam spelen tegen Dynamo Novosibirsk uit Rusland."

Gerelateerde artikelen