!
1 september 2019

Orange Lions revancheren zich tegen Frankrijk

Door Ronald van Dam

De Orange Lions hebben zich bij het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal gerevancheerd voor de tegenvallende start. In de Poolse stad Walbrzych wonnen de mannen van Cees van Rootselaar zondagavond hun tweede groepswedstrijd op overtuigende wijze. De Nederlandse rollers versloegen in poule B Frankrijk met 73-42. De Lions willen zich bij het EK kwalificeren voor de Paralympische Spelen in 2020 en moeten daartoe de halve finales halen.

KWARTSTANDEN: 17-4, 15-14, 22-8, 19-16.

Game flow
Nederland was vast van plan om het slechte gevoel overgehouden aan de ouverture tegen Spanje snel weg te poetsen. Al heel vlot was het 8-0 voor de Lions en via 15-2 bouwden de Lions rap door aan een 17-4 voorsprong bij rust. Een 9-0 run van Nederland aan het begin van het tweede kwart maakte aan de laatste Franse iillusies een einde. Na veertig minuten spelen was het verschil 31 punten en de eerste Nederlandse zege op het EK een feit.

Top performers
Mustafa Korkmaz 17 punten, 6 rebounds, 12 assists en 3 steals; Mendel op den Orth 18 en 10 rebounds (4 aanvallend); Mattijs Bellers 12 punten en 4 rebounds; Gijs Even 12 punten en 3 rebounds.

Opvallend
Nederland deed het reboundend beter dan Frankrijk (45 om 33) en de 27 assists toonden aan dat de Lions de bal goed deelden. De Nederlandse verdediging dwong 21 keer balverlies bij Frankrijk af.

Cees van Rootselaar (bondscoach): 'Knap hoe ze knop hebben omgezet'
"Knap van het team hoe ze de knop hebben om kunnen zetten na de wedstrijd van gisteren tegen Spanje. Maar we kunnen hier niet al te lang van gaan genieten, want de knop moet meteen om voor de volgende wedstrijd. Lekker is het wel."

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.

Volgende wedstrijd: Rusland - Nederland (maandag 2 september om 18.30 uur).