2019_Orange Lions_vrouwen_senioren_HON_Hof
15 november 2019

Orange Lions stunten tegen nummer zeven van Europa

Door Ronald van Dam

De ban is gebroken. De Orange Lions zijn de kwalificatie voor EuroBasket 2021 begonnen met een overwinning. Het werd er donderdagavond in Amsterdam eentje op een Europees topland. Hongarije, de nummer zeven van Europa, kreeg een 66-56 nederlaag aan de broek. De Lions maakten een valse start, maar knokten zich in de resterende drie kwarten naast en vervolgens voorbij Hongarije.

KWARTSTANDEN: 11-19; 15-7; 24-20; 16-10.

Game flow
Wellicht waren het de zenuwen en de druk om de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap in 2021 sterk te beginnen. Nederland startte niet goed, waardoor het na tien minuten tegen een 11-19 achterstand aankeek. Maar de Orange Lions zetten hun klauwen in het duel en vochten zich naar een 26-26 ruststand. Nederland kwam beter uit de kleedkamer en van 32-28 liep de ploeg van bondscoach Hakim Salem via een lay-up van Chatilla van Grinsven en een driepunter van Loyce Bettonvil uit naar 37-28. Toch kwam Hongarije weer terug, eerst tot 37-35 en daarna tot 50-46 aan het einde van het derde kwart. Twee scores van Emese Hof brachten de marge in het vierde kwart op tien punten (56-46) en dat verschil kwam Hongarije niet meer te boven.

Top performers
Emese Hof 18 (7/11) en 8 rebounds; Natalie van den Adel 12 punten, 6 rebounds, 6 assists en 3 steals; Karin Kuijt 12 punten en 10 assists.

Opvallend
Nederland speelde als team en dat was terug te zien in de 24 assists die de Orange Lions hadden op 25 field goals. Debutante Noor Driessen kreeg ruim tien minuten speeltijd en scoorde daarin 2 punten, pakte 2 rebounds en 1 steal. In de rust werden de rolstoelbasketbalsters gehuldigd voor het winnen van de Europese titel eerder dit jaar.

Hakim Salem (bondscoach): "Ik ben ongelooflijk trots op mijn ploeg. Eindelijk een zege op een Europees topland, want Hongarije werd zevende bij het laatste EK en ze hebben in Yvonne Turner een genaturaliseerde Amerikaanse guard die in de EuroLeague speelt. We begonnen zenuwachtig, kregen 19 punten tegen in het eerste kwart, maar daarna namen we Hongarije in de houtrgreep en hebben niet meer losgelaten. De eerste helft was het reboundend niet goed, de tweede helft wel, dan pakken we er acht meer dan zij. Een beetje jammer van het einde, dat er een paar ballen mis gaan en ze nog tot 10 punten terug komen. Maar dit was een teamprestatie, deze ploeg heeft geen ego's, we delen de bal. Dit is een mooie avond."