!
29 november 2020

Orange Lions verzilveren eerste kans op plaatsing voor EuroBasket 2022 niet

Door Ronald van Dam

Het is de Orange Lions niet gelukt om voor de tweede keer binnen een jaar van Turkije te winnen. De Nederlandse basketballers verloren zondagmiddag in de bubbel in Istanbul nipt met 71-73 van de Turken die voor hun laatste kans in groep D vochten. Bij winst zou Nederland zich nu al hebben geplaatst voor EuroBasket 2022. Dat moet nu dan februari volgend jaar gebeuren, als in het laatste window nog tegen Kroatië en Zweden wordt gespeeld.

Game flow

Nederland was vooraf bevreesd voor de voormalige Amerikaanse NBA-pointguard Shane Larkin, sinds februari van dit jaar in bezit van een Turks paspoort, het land waar hij pas voor het derde seizoen actief is bij Efes. Nadat Charlon Kloof namens Nederland met een driepunter de wedstrijd had geopend, nam Larkin het heft in handen. Hij scoorde acht van de eerste elf Turkse punten en wees zijn nieuwe land zo de weg naar een 14-24 voorsprong aan het einde van het eerste kwart.

Net als tegen Zweden toonden de Orange Lions veerkracht. Yannick Franke, wederom sterk van de bank afkomend, stak het Nederlandse vuurtje aan met een driepunter (19-26), waarna Roeland Schaftenaar, weer Franke (11 punten in de eerste helft), Keye van der Vuurst de Vries – beiden met driepunters – en Kloof Nederland op een 35-33 voorsprong zetten. Een sterke slotfase van de Turken, officieel uit spelend in hun eigen Sinan Erdem Arena, zorgde voor een 37-41 ruststand in Turks voordeel.

Opnieuw was het Kloof met back-to-back driepunters die Nederland aan het begin van het derde kwart weer voorbij Turkije bracht (43-41) en daarna lukte het de Orange Lions om het grootste deel van dat kwart op voorsprong te blijven, o.a. door twee driepunters en een gewone score van Schaftenaar. Melih Mahmutoglu knalde de Turken naar 53-55 voor, waarna Mo Kherazzi met een dunk de stand aan het einde van het derde kwart op 55-55 bepaalde.

Larkin – hij weer! – ging Turkije in het vierde kwart voor in de strijd. De guard zorgde met een driepunter voor 65-71, met dank aan Metecan Birsen die op knappe wijze met een onmogelijke aanvallende rebound de bal in Turks bezit wist te houden. Die voorsprong ven zes punten loodste Turkije in de laatste drie minuten in veilige haven. De Nederlandse bondscoach Maurizio Buscaglia leek in de slotfase het onderlinge verschil met de Turken net zo belangrijk te vinden als een alles-of-niets poging om alsnog te winnen en het risico op een ruimere nederlaag. Kloof bracht vier seconden voor tijd het verschil vanaf de vrije worplijn terug tot twee punten (71-73), waardoor Nederland over twee duels tegen de Turkije een positief saldo van vijf punten heeft.

Opvallend

Nederland schoot in de eerste helft met scherp (50 procent van het veld en idem achter driepuntslijn), maar leed ook elf keer balverlies. In de tweede helft kwamen er nog eens twaalf turnovers bij en dat deed de goede schotpercentages (54,2 procent en 10 op 20 driepunters) teniet. Die 23 turnovers leverden uiteindelijk 18 Turkse punten op. Reboundend was Nederland de betere ploeg (36 om 24) en ook van de bank kreeg het meer punten dan Turkije (38 tegen 25).

Topscorers

Nederland: Charlon Kloof 17 punten (5/9), 8 rebounds en 3/6 driepunters; Yannick Franke 15 (5/8) en 2/3 driepunters; Roeland Schaftenaar 13 (5/5) en 2/2 driepunters.
Turkije: Shane Larkin 23 (8/16), 9 assists en 5/10 driepunters; Sertac Sanil 13 (6/11).

‘Een window waarin we weer stappen hebben gemaakt’

Worthy de Jong: “Dit is in een window geworden waarin we weer stappen hebben gemaakt en mooie resultaten hebben geboekt. Jammer van deze nederlaag tegen Turkije. Er had meer voor ons in gezeten.”