!
Summer Window OL V.jpeg
4 augustus 2020

Orange Lions vijf dagen bij elkaar voor opfrismoment

Door Ronald van Dam

‘Een opfrismoment’, zo omschrijft Hakim Salem het vijfdaagse summer window van de Orange Lions. Zestien Nederlands basketbalsters hebben zich in Amstelveen en Amsterdam verzameld, om de voorbereiding op het tweede window van de kwalificatie voor EuroBasket 2021 in te zetten. Sinds zaterdag werken de internationals zich in het zweet en dat maakt van Salem een gelukkig mens. “Het is heerlijk om die gretigheid te zien.”

“Het is goed om elkaar weer te zien, de aandacht op het volgende window in november te richten en nieuwe mensen aan het werk te zien”, zegt Salem tussen twee trainingsmomenten door. “We trainen twee keer per dag, draaien een fysiek pittig programma, herintroduceren de aanvallende en verdedigen plays en afspraken. Wat doen we ook alweer in bepaalde situaties? Het is voor iedereen een opfrismoment, zo kun je deze stage het best omschrijven.”

De Nederlandse vrouwenselectie deed het zo ook al in 2019, toen het in de zomer naar Italië ging als voorbereiding op het eerste window vorig jaar november, resulterend in een 66-56 thuiszege op Hongarije. “Dat is iedereen goed bevallen, ze waren toen in november goed bij de les, het werkte", vertelt Salem. "Je maakt op die manier een goede transitie. Vandaar dat we nu weer voor zo’n summer window hebben gekozen, waarbij we - mede door de coronaproblematiek - in Nederland zijn gebleven, alleen trainen en geen oefenduels spelen.”

De Orange Lions verblijven in Amstelveen (Goudsmithal) en Amsterdam (Sporthallen Zuid) in hun eigen ‘bubbel’. Salem: “Omdat je elkaar normaal niet dagelijks ziet, is het fijn om als staf en speelsters nu vijf dagen intensief met elkaar op te trekken. Ik ben zeer tevreden, alles is perfect geregeld. Natuurlijk houden we rekening met COVID-19, dragen mondkapjes en volgen strikt de richtlijnen van het RIVM. Na deze stage wacht voor een aantal speelsters de voorbereiding op het Europees Kampioenschap 3x3 en een aantal gaat weer naar hun buitenlandse clubs. Emese Hof en Laura Cornelius bijvoorbeeld staan half september tegenover elkaar in de Spaanse Supercup. We willen dus dat iedereen fit en gezond blijft.”

Summer Window OL V Teamfoto.jpeg

De selectie van zestien speelsters bestaat behalve Hof en Cornelius ook uit Fleur Kuijt, Charlotte van Kleef, Loyce Bettonvil, Jill Bettonvil, Rowie Jongeling, Karin Kuijt, Noor Driessen, Natalie van den Adel, Laura Westerik, Esther Fokke, Marleen Peek en de debutanten Kiki Fleuren, Zoë Slagter en Ilse Kuijt. De staf wordt gevormd door Salem, assistent-coaches Thijs Volmer en Molly McDowell, leercoach Stijn van Duijn, fysiotherapeute Sanne Smid en teammanager Patrick Kathmann.

In het tweede window spelen de Nederlandse basketbalsters twee uitduels, op 12 november tegen Slowakije en op 15 november tegen Hongarije, mits corona geen roet in het eten gooit. Salem: “Je moet met alle scenario’s rekening houden, maar wij gaan er nu vanuit dat we in november het tweede window afwerken en daarom zijn nu bij elkaar om ons voor te bereiden. We moeten ready zijn. Als het anders loopt, merken we dat wel. En het gaat niet makkelijk worden. Met die thuiszege op Hongarije zijn we goed begonnen, maar dat is geen garantie. Thuis spelen is wat anders dan uit spelen, zeker tegen sterke Europese opponenten als Slowakije en Hongarije. We focussen op onze eigen kracht en sterke punten, op de kleine dingen nog beter doen en beter worden in sterkere competities. Gelukkig hebben we steeds meer speelsters die in die situatie zitten.”

Na het summer window richt Salem, ook bondscoach van de Orange Lions 3x3, het vizier op de FIBA 3x3 Europe Cup die eind september in Antwerpen wordt gehouden. “Na deze stage heeft iedereen twee dagen vrij en dan gaan we met de internationals in het fulltime 3x3 programma aan de slag voor het EK. Eind augustus doen we mee aan een internationaal toernooi in Voiron in Frankrijk en we proberen in september nog een toernooi in Amsterdam te organiseren.”

Maar vooralsnog koestert Salem eerst het summer window met zijn 5-5 selectie. “Al met al zijn we er best lang uit geweest, dus dit is heel fijn. Het energieniveau en de intensiteit bij de vrouwen is hoog, we moeten ze zelfs wat in toom houden. Maar die gretigheid is heerlijk om te zien. I love it.”

Gerelateerde artikelen