!
18 september 2019

Orange Lions VU16 hebben winnende gevoel weer terug

Door Ronald van Dam

De Orange Lions VU16 hebben het winnende gevoel weer terug bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie in het Bulgaarse Sofia. Nederland versloeg vrijdagmiddag in de strijd om de dertiende t/m zestiende plaats Roemenië met 61-86, wat zeer welkom was na twee nederlagen op rij. De Lions spelen nu zaterdag verder om de dertiende en veertiende plaats. Tegenstander in dit duel is Montenegro.

KWARTSTANDEN: 11-24; 26-12; 12-28; 12-22.

Game flow
Nederland nam tegen Roemenië revanche op zichzelf, al zakte het na een goed eerste kwart in de tweede periode toch weer even onder de ondergrens. Maar nadat bondscoach Thijs Volmer met zijn staf in de rust de puntjes op de i had gezet, speelden de Lions hun Roemeense opponent na rust alsnog naar een ruime nederlaag.

Top performers
Kim Schrama 15 punten en 2/5 driepunters; Jade Berghuis 14 punten, 3 rebounds en 3 assists; Liselot Kulk 13 punten en 4 rebounds; Lotte van Kruistum 11 punten, 7 rebounds, 6 assists en 7 steals.

Opvallend
Nederland domineerde de rebound (50 om 36) en haalde uit de 21 aanvallende rebounds wat meer rendement (13 punten) dan tegen Israël. Maar de grote winst zat in een beter driepuntsschot (6 uit 19, Roemenië 0 uit 10), het delen van de bal (28 assists) en de 29 keer balverlies van Roemenië, die tot 22 Nederlandse punten leidden.

Thijs Volmer (bondscoach): "In de rust hebben we de press breaker aangepast'
"Vandaag komen we drie kwarten weer terug op het energy level dat we in de eerste drie duels haalden. In het tweede kwart was het even helemaal hopeloos. Na mijn tweede time-out gooien we een keer of zes de bal weg, waaruit Roemenië een flinke run kan maken. In de rust hebben we de press breaker aangepast en gemaand tot rust in de aanval als we de press gebroken hebben. Beide sorteren effect. Ook onze eigen press hebben we aangepast en daar komen veel Roemeense turnovers en snelle scores voor ons uit."

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.

Volgende wedstrijd: Nederland - Montenegro (zaterdag 24 augustus, 13.45 uur)