!
Orange Lions rolstoel mannen .jpeg
1 september 2020

Papendal Tournament nieuwe start voor rolstoelbasketbalselecties

Door Ronald van Dam

Sportcentrum Papendal in Arnhem is van vrijdag 4 t/m 6 september het decor voor het Papendal Tournament, een rolstoelbasketbaltoernooi met deelname van de Orange Lions. Voor de Nederlandse mannen is het de afsluiting van een trainingsstage met een grote nieuwe groep, waar 24 spelers voor zijn opgeroepen. De vrouwen zullen het toernooi gebruiken om weer wedstrijdritme op te bouwen op weg naar het clubseizoen.

De bondscoaches Gertjan van der Linden (vrouwen) en Cees van Rootselaar (mannen) maken met hun selecties momenteel een nieuwe start in een bijzondere tijd. Voor de mannen begint deze week de road naar Parijs, waar de Paralympische Spelen van 2024 plaats gaan vinden. Voor de vrouwen is het meer een 'herstart’. Zij zouden eigenlijk deze zomer voor goud zijn gegaan bij de Paralympische Spelen van Tokyo, maar zagen die door de coronapandemie uitgesteld worden naar 2021.

De mannen hebben de komende vier jaar de blik gericht op Parijs. Om daar te komen, zijn er nog de nodige hobbels te nemen, realiseren Cees van Rootselaar en zijn assistent Anton de Rooij zich. “We grijpen deze kans aan om nieuwe spelers uit te nodigen, maar ook om voormalig internationals weer de mogelijkheid te geven zich te laten zien. Met deze trainingsweek maken we een nieuw begin”, zegt de immer energieke Van Rootselaar. Dinsdagochtend ging de trainingsstage op Papendal van start met een selectie van 24 spelers, waarvan er drie om uiteenlopende redenen later aansluiten. Naast trainen en (opnieuw) kennismaken met elkaar bestaat de stage uit teamsessies met diverse gastsprekers, waarna de week wordt afgesloten met het Papendal Tournament. Clubteams uit Frankrijk (Red Dragons) en Duitsland (Baskets 96 Rahden) zullen als sparringpartner fungeren voor de mannen voordat het clubseizoen van start gaat.

De vrouwen droomden na de glansrijke plaatsing voor Tokyo als wereld- en Europees kampioen van Olympisch goud, totdat de coronacrisis de internationale sportkalenders danig in de war schopte en de Spelen een jaar werden uitgesteld. Bondscoach Gertjan van der Linden en zijn assistent Irene Sloof zien het extra jaar als een kans om nog beter te worden, al was het wel even schakelen. Van der Linden: “Ons doel is niet veranderd, alleen de weg er naar toe, daar moeten we mee om leren gaan.” Zijn ploeg doet net als de mannen mee aan het Papendal Tournament. De Orange Lions treffen daar de Rolling Bears Essen (Duitsland) en JDA Dijon (Frankrijk), beide uitkomend in de tweede divisie van de betreffende landelijke competities.

Papendal Tournament

Bij het Papendal Tournament wordt gespeeld in twee divisies met dagelijks drie tot zes wedstrijden. Doel voor alle deelnemende teams is vooral wedstrijdritme opdoen. Helaas is Sportcentrum Papendal gesloten voor publiek, maar als alternatief zijn alle wedstrijden te volgen zijn via YouTube en de social media kanalen van organisator stichting BEN (Basketball Experience Nederland).

Hieronder vind je het volledige programma:

Papendal Tournament.png

Gerelateerde artikelen