!
2019_Orange Lions_Vrouwen_Senioren_HON_Salem
4 mei 2021

Patrick Kathmann doet ‘alles voor de sporter’ als nieuwe teammanager bij de 5-5 mannen

Door Ronald van Dam

Patrick Kathmann is per direct aangesteld als teammanager van het nationaal basketbalteam bij de 5-5 mannen. De 54-jarige inwoner van Bemmel volgt René Vlaanderen op, die zich weer volledig gaat concentreren op zijn functie als manager Marketing en Partnerships bij de Nederlandse Basketball Bond.

Kathmann is een ervaren teammanager. Hij vervult deze functie al veertien jaar bij (jeugd)selecties aan de vrouwenkant. Daar komen nu de mannen bij. ”Het is een mooie uitdaging. Ik heb nog nooit iets aan de mannenkant gedaan en het vooruitzicht om met de Orange Lions naar een groot toernooi als EuroBasket 2022 toe te werken, spreekt me enorm aan. Ik heb van afstand met veel belangstelling gevolgd hoe zij zich voor het EK hebben geplaatst. Heel knap. Het mannenteam is een tijdje bij de bond geweest, maar met de stichting Nederlands Mannen Team als aanjager zijn er goede stappen gezet de afgelopen jaren. Eerst al met plaatsing voor het EK in 2015 en nu zes jaar later opnieuw. Met een jong team dat een mooie toekomst heeft.”

Wat hij anders gaat doen? “Mijn voorganger, René Vlaanderen, deed het naast zijn andere drukke werkzaamheden voor de bond. Met hem zijn er qua teammanagement al flinke stappen gezet, maar het 5-5 mannenteam is het vlaggenschip van de bond en daar hoort mijns inziens een nog professionelere invulling van de functie bij. Als je met je nationale team naar een EK gaat, vraagt dat om een teammanager die fulltime in dienst is van de bond.”

Kathmann verwacht geen problemen nu hij voor het eerst met mannen gaat werken. “Ik heb inmiddels al wat gesprekken met spelers gevoerd en die zijn blij met mijn komst. Die vinden het fijn dat er een dedicated teammanager is, waar ze altijd op terug kunnen vallen. En het gaat druk worden. Voordat we in Praag aan EuroBasket 2022 gaan meedoen, komen er ook nog minimaal drie WK-kwalificatiewindows aan, in november dit jaar, en in februari en juni in 2022. En misschien wel zes als de Orange Lions plaatsen voor de tweede fase van die kwalificatie.”

En daar houdt het nog niet op, want Kathmann blijft ook teammanager van de 5-5 en 3x3 vrouwen. “De 5-5 vrouwen beginnen in november 2021 aan de kwalificatie voor EuroBasket 2023, gevolgd door het tweede window in november 2022 en het derde in februari 2023.” Maar eerst gaat de focus van Kathmann op de 3x3 vrouwen waarmee hij komende donderdag afreist naar Egypte als voorbereiding op de olympische kwalificatietoernooien 3x3 in Oostenrijk en (indien nodig) Hongarije. ‘”In Graz treed ik ook op als teammanager van de 3x3 mannen, aangezien we daar maar met twee coaches, één fysiotherapeut en één teammanager naar toe mogen. Tussendoor zit ik ook nog met 3x3 vrouwen in Roemenië voor een oefentoernooi. Druk? Ja, maar hoe mooi is het dat je dit fulltime mag doen in je favoriete sport…”

Op de vraag wat iemand een goede teammanager maakt, zegt Kathmann resoluut. “Ik probeer al het mogelijke te doen, om spelers en coaches zoveel mogelijk te ontlasten. Zodat ze zich alleen maar hoeven op te focussen op hoe ze die bal door de ring krijgen. Met het basketball houd ik me niet bezig, al ben ik natuurlijk wel een liefhebber, maar ik bemoei er niet mee. Alles voor de sporter, daar komt het eigenlijk in vier woorden op neer.”

Op de foto: Patrick Kathmann (rechtsboven met stropdas) in actie als teammanager bij de vrouwen 5-5 (foto fiba.basketball).

Gerelateerde artikelen