!
2019_Orange Lions_Mannen Senioren_Peter de Bos
24 oktober 2019

Peter de Bos nieuwe teammanager van Orange Lions

De Orange Lions bij de mannen hebben een nieuwe teammanager. Het is voormalig profbasketballer Peter de Bos. Hij wordt bij de Nederlandse basketballers de opvolger van Den Helder Suns-coach Peter van Noord. Zijn eerste grote klus is op 21 februari 2020, als de Orange Lions met een uitwedstrijd tegen Turkije aan de kwalificatie voor EuroBasket 2021 beginnen. Maar in de aanloop ernaar toe is er natuurlijk ook al genoeg te doen. Alle reden om kennis te maken met de nieuwe teammanager.

De Bos, getrouwd en vader van drie kinderen, is sinds 2012 werkzaam bij het Amerikaanse bedrijf Atricure als verkoopdirecteur voor Nederland en Scandinavië. "Ons bedrijf doet in producten voor het chirurgisch behandelen van hartritmestoornissen, waar ik zelf op jonge leeftijd mee te maken heb gekregen en wat ook de reden was dat ik moest stoppen met basketball."

De nieuwe teammanager begon op zijn veertiende te basketballen, speelde bij diverse topjeugdteams in Amsterdam, het Militair Team, vervolgens drie seizoenen als prof bij het Spaanse Malaga en daarna nog in Nederland bij verschillende clubs, zoals de Wolves, De Germaan en Blue Stars. "Nadat ik was gestopt, heb ik basketball de rug toegekeerd. Behoorlijk gefrustreerd, want ik wilde in de top spelen. Toen mijn oudste zoon Oscar wilde gaan basketballen, werd ik weer geraakt door het virus. Vrij snel daarna vroegen ze me teammanager te worden van de Amsterdamse eredivisieclub Ricoh Astronauts met Ton Boot als coach."

De Bos denkt met veel plezier terug aan die periode. "Ik werkte toen in Amsterdam als OK-assistent op de afdeling hartchirurgie en combineerde dat met de functie van teammanager. Het was een leuke tijd. Ik heb ongelooflijk veel van Ton Boot geleerd en ook van de toenmalige aanvoerders Rolf Franke en Mario Bennes. We hebben samen veel kampioenschappen en mooie Europese wedstrijden mogen beleven. Later heb ik Donar geholpen met hun avontuur in de Europa Cup, omdat ze daar nog geen ervaring mee hadden. Ton Boot was daar toen coach, vroeg of ik wilde helpen en dat heb ik toen één seizoen gedaan. Daarna nog één seizoen bij het Nederlands team met Glenn Pinas als bondscoach."

Vervolgens verhuisde De Bos naar Spanje waar hij aan de slag ging als spelersmakelaar in het basketball en het voetbal. "Henk Norel was een van mijn eerste spelers, en later ook de broers Roeland en Olaf Schaftenaar. In 2011 ben ik teruggekomen naar Nederland. Eerst heb ik mijn oude functie als OK-assistent weer opgepakt, maar nu in Den Haag, en daarna kwam Atricure op mijn pad."

"Het is leuk om te zien dat mijn dochter Marina van negen ook is gaan basketballen bij Lokomotief in Rijswijk. Zelf heb ik zo ook weer veel plezier gevonden in onze mooie sport", zegt De Bos over zijn besluit om teammanager bij het Nederlands mannenteam te worden. "Ik kijk er dan ook naar uit om weer met topspelers te mogen gaan werken. In het verleden heb ik veel ervaring opgedaan als teammanager in het internationaal basketball die ik goed kan gebruiken bij de Orange Lions. Ik denk dat Nederland momenteel een zeer sterke groep jonge spelers heeft die best eens voor een verassing kan gaan zorgen. Plaatsing voor EuroBasket 2021 moet mogelijk zijn en ik hoop dat ik ervoor kan zorgen dat alles rondom het team perfect loopt, zodat bondscoach Maurizio Buscaglia en de spelers zich kunnen focussen op de wedstijd en trainingen. Ik heb er zin in."

Gerelateerde artikelen