!
2021 OLA Peter van Paassen aan het werk.jpeg
15 april 2021

Peter van Paassen als Talentcoach bij Orange Lions Academy herenigd met Arik Shivek

Door Ronald van Dam

De technische staf van de Orange Lions Academy (OLA) aan de mannenkant is versterkt met Peter van Paassen. De voormalig basketbalprof en 65-voudig international, tegenwoordig docent aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), is parttime aan de slag gegaan als Talentcoach bij de Academy. In die functie houdt hij zich vooral bezig met het trainen van de lange mannen in het door NOC*NSF en Topsport Amsterdam ondersteunde talentenprogramma. En hij is herenigd met zijn oude coach Arik Shivek, die nu aan het hoofd van de OLA staat.

Ze hadden hem al eerder in het vizier. En sinds de start van de Academy drie jaar geleden heeft Van Paassen toenmalig hoofdcoach Marco van den Berg en assistent-coach Luiz Lemes af en toe al wel eens geholpen. “Ze trainen aan de overkant van onze school, vandaar.” Maar op structurele basis iets doen bij de OLA was op dat moment niet mogelijk voor de 42-jarige docent International Sports Management & Business aan de HvA. “Naast docent ben ik ook nog studentencoach- en begeleider, al druk genoeg. Maar toen Arik Shivek hoofdcoach werd, kwam ook hij met de vraag of ik skills trainingen wilde gaan geven aan de ‘bigs’. Inmiddels ben ik door wat aanpassingen op school wel in de gelegenheid om het te combineren.”

Shivek en Van Paassen zijn goede bekenden van elkaar. Na zijn opleiding in Amerika bij St. Bonaventure University en buitenlandse avonturen in België (Oostende) en Spanje (Melilla) streek de 2.11 meter lange in Den Haag geboren center in 2005 weer neer in Nederland als prof. Na twee seizoenen Den Helder beleefde Van Paassen onder de Israëlische coach Shivek twee succesvolle jaren bij MyGuide Amsterdam (foto), waarmee hij twee keer kampioen van Nederland werd. Na nog één seizoen België (Mons-Hainaut) sloot hij zijn carrière af bij EiffelTowers Den Bosch, waar hij nog een derde landstitel won.

“Arik en ik kennen elkaar van onze Amsterdamse periode, maar daarvoor al van de wedstrijden die we met het Nederlands team tegen Israël hebben gespeeld en later heb ik ook nog in België onder hem gespeeld”, verduidelijkt Van Paassen zijn band met Shivek. “Overal waar we samen hebben gewerkt, hebben we elk seizoen wel een prijs gepakt. We hebben altijd contact gehouden, dus toen hij hier aan het werk ging, was het niet zo gek dat hij met dat verzoek naar me toe kwam. Arik is de juiste man op de juiste plek. Hij heeft in Israël veel jeugdteams onder zijn hoede gehad en jongens in de U16 leeftijd naar de clubs in de EuroLeague gebracht. Ik zie nu van dichtbij dat hij het nog steeds ongelooflijk leuk vindt om met die jonge gasten te werken, hij is enorm gedreven. En het bijzondere aan Arik is dat hij verder kijkt dan nu. Hij ziet wat iemands mogelijkheden zijn en kan perfect een schets maken waar een talent over drie tot vijf jaar staat.”

Peter van Paassen champ Amsterdam.jpeg

Peter van Paassen veroverde onder Arik Shivek twee landstitels met MyGuide Amsterdam.

Zelf zal van Paassen een aantal keren per week tijdens trainingen van de Orange Lions Academy met de langere talenten aan de slag gaan, om ze de fijne kneepjes van het spelen als center bij te brengen. “Ik denk dat het voor het overall plaatje van de Academy goed is om er naast Arik en Luiz een Nederlander bij te hebben. Als docent komt mijn didactisch vermogen zeker van pas, denk ik. En ook de kennis die ik heb opgedaan qua motivatie bij én de ontwikkeling van studenten, als je met de boys van de OLA aan de slag gaat. Ook weet ik als voormalig prof uit eigen ervaring voor welke keuzes je als talent komt te staan. Ga je naar college in Amerika? Of moet je juist ergens in Europa gaan spelen? Daar kan ik ze bij helpen.”

Van Paassen is positief gestemd over de toekomst van het Nederlandse basketball. “Toen 3x3 basketball net opkwam, ben ik ook nog even bondscoach geweest. Als je door die bril kijkt, dan kun je alleen maar constateren dat er hele positieve dingen gebeuren. Ik zie 3x3 echt als een prachtige toevoeging aan onze sport, niet als een vervanging. Vergelijk het met beachvolleybal en volleybal. In die beginperiode van 3x3 heb ik al gezegd: het talent is er. Als je een serieus programma optuigt, kun je daar op internationaal niveau in relatief kort tijdsbestek de vruchten van gaan plukken. Gelukkig gebeurt dat nu.”

2021 OLA Peter van Paassen en crew.jpeg

Peter van Paassen geflankeerd door (vlnr) OLA-talenten Tjall de Vaal, Pieter Buijs, Giel Paling en Jitze ter Haar.

“En neem de Orange Lions Academy…”, vervolgt Van Paassen. “Okke te Velde, onze technisch directeur, en ik zeggen regelmatig tegen elkaar: was dit er maar geweest toen wij zo jong waren. Gelukkig hebben we nu een nationaal talentenprogramma dat, als alle neuzen dezelfde kant opstaan, kan fungeren als vliegwiel naar internationale successen. Kijk wat er nu met het Nederlands mannenteam gebeurt. Een aantal mensen is de kar gaan trekken met het geloof er een succes van te maken en als iedereen daar zijn schouders onder zet, komen de resultaten vanzelf. De Orange Lions bestaan nu vooral uit jongens die zich op eigen kracht naar de top hebben gewerkt. En dat is ook goed. Sommigen zullen altijd hun eigen route kiezen en dat moet ook. Maar hoe mooi zou het zijn als in de toekomst de basis van het Nederlands team wordt gevormd door talenten die uit ons eigen programma komen. Yannick Kraag zit bij Joventut Badalona, Ivo de Vreede start voor Charleroi, Jesse Waleson maakt serieuze minuten bij Oostende, allemaal jongens die zijn uitgestroomd bij de OLA en die al flinke stappen aan het zetten zijn. In dat opzicht ben ik hoopvol voor de toekomst.”

Intussen is Van Paassen al een paar weken aan de slag en dat doet hij met veel plezier. “Het is mooi om te zien dat in deze coronatijd die jongens om half acht ’s ochtends in de zaal staan te trappelen van ongeduld, zonder ook maar één wedstrijd in het vooruitzicht te hebben. Daar krijg je zelf ook energie van.”

Gerelateerde artikelen