!
18042021 EuroLeague Women finale Hof drive.jpg
19 april 2021

Russische grootmacht Ekaterinaburg brug te ver voor Emese Hof en Avenida

Door Ronald van Dam

Het is Emese Hof en haar Spaanse club Perfumerias Avenida niet gelukt om de EuroLeague Women te winnen. Ondanks de felle tegenstand die Avenida bood, was de Russische grootmacht UMMC Ekaterinaburg zondagavond in Istanbul uiteindelijk toch te sterk. Het werd 68-78, nadat de ploeg uit Salamanca van veertien punten achter toch nog terug was gekomen tot 57-59 begin vierde kwart. Hof startte, scoorde 8 punten en pakte 3 rebounds, maar moest 3:42 voor het einde met haar vijfde persoonlijke fout naar de kant. De Utrechtse is na Anita Blangé en Sandra van Embricqs de derde Nederlandse basketbalster die in de finale van de sterkste clubcompetitie van Europa heeft gestaan.

Perfumerias Avenida - UMMC Ekaterinaburg 68-78

Op papier was het van de WNBA-speelsters overlopende Ekaterinaburg favoriet om voor de vierde maal in vijf jaar en voor de derde keer op rij de EuroLeague Women te winnen. Maar het was underdog Avenida dat veel beter begon en door twee scores van Emese Hof en twee van Tiffany Hayes na drie minuten met 8-2 leidde. De Belgische WNBA-speelster Emma Meesseman (19 punten en 8 rebounds) schoot met een driepunter Ekaterinaburg terug tot 8-7, waarna vooral door toedoen van uitblinkster Hayes een Spaanse 11-0 run volgde, resulterend in een 19-7 voorsprong. Die bleef tot 25-22 in het tweede kwart op het scorebord, maar inmiddels had de Russische grootmacht het spreekwoordelijke heft in handen genomen. Ekaterinaburg marcheerde door naar een 30-39 voorsprong bij rust en bij 38-52 na een score van Meesseman halverwege het derde kwart was die naar veertien punten gegroeid en leek de wedstrijd gespeeld.

Maar niets was minder waar. Met een 3-2 zone lukte het Avenida de Russische aanval aan banden te leggen en via scores van Nikolina Milic, Leonor Rodriquez en Bella Alarie knokte de Spaanse club zich terug tot 53-57 vlak voor het einde van het derde kwart. Hayes, die keer op keer door kwam met niet te stoppen drives en goed was voor 29 punten, maakte er begin vierde kwart zelfs 57-59 van. Toch slaagde Avenida er niet in om door te drukken, ook al omdat topspeelster Katie Lou Samuelson - in de halve finale tegen Sopron nog geweldig op dreef - er geen bal in kreeg van afstand (3 op 17) en Ekaterinaburg in de breedte over zoveel kwaliteit beschikt. De Amerikaans-Hongaarse WNBA-guard Courtney Vandersloot maakte scorend (12 punten) en passend (12 assists) vanaf 62-65 het verschil en hoewel Hayes tegen bleef scoren, verdween Ekaterinaburg in de slotfase alsnog uit zicht. Opvallend: de enige Russin die bij Ekaterinaburg speeltijd kreeg, was Elena Beglova, 5 minuten en 29 seconden om precies te zijn.

Voor Hof was het een bijzondere ervaring, want ze mocht de strijd aan met de 2.03 meter lange WNBA-center Brittney Griner en de vijf centimeter kortere Jonquel Jones. Dat deed ze met verve. Hof, zelf 1.90 meter, was de derde Nederlandse speelster die de finale van de belangrijkste Europese clubcompetitie voor vrouwen speelde. Anita Blangé verloor in 1986 met het Duitse Agon Düsseldorf in de finale van de (toen nog) Europa Cup 1 van Vicenza. Met die Italiaanse club trok ze een jaar later opnieuw aan het kortste einde, nu tegen Levski-Spartak Siofia uit Bulgarije. Sandra van Embricqs lukte het wel om de EuroLeague te winnen. Ze deed dat in 1998 met haar Franse club CMJ Bourges Basket door in de finale het Spaanse Getafe met 76-64 te verslaan.

De 24-jarige Hof, center van de Orange Lions, kan zich nu gaan opmaken voor de halve finale van de Spaanse play-offs. Daarin staat ze tegenover Lointek Gernika Bizkaia, de club van collega-international en hartsvriendin Laura Cornelius. Donderdag 22 april a.s. speelt Gernika eerst thuis, zondag 25 april volgt de return in Salamanca.

Met dank aan basketbalhistoricus Jacob Bergsma.

Foto: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen