!
20022021 KRO NED De Schaftenaars.jpg
15 februari 2021

Schaftenaar met Schaftenaar in plaats van Schaftenaar tegen Schaftenaar

Door Ronald van Dam

Schaftenaar tegen Schaftenaar. Het had gekund, maar het lijkt er niet van te gaan komen in de Spaanse LEB Gold, waar de broers Roeland (32) en Olaf (27) Schaftenaar als prof spelen. Dus dan maar Schaftenaar mét Schaftenaar bij de Orange Lions. Als teamgenoten in het Nederlands mannenteam gaat het duo in de Turkse bubbel proberen een ticket voor EuroBasket 2022 te veroveren.

Ze zijn niet het eerste familiekoppel/trio dat in Oranje heeft gebasketbald. In alfabetische volgorde gingen de volgende bloedverwanten – broers, vaders en zonen, vaders en kleinzonen – hen voor, met dank aan basketbalhistoricus Jacob Bergsma: Gerard en Willie-Jan Ackermans; Kees en Kees Akerboom; Jan en Rudy Aldenberg; Wim, Rolf en Yannick Franke; Geert en Shane Hammink; Hugo en Ruud Harrewijn; Jan en Joop Hille; Hans en Paul Hoeksema; Frank en Sander Kales; Henk en Joop Koper; Sybe en Ralf Melis; Jeremy en Virgil Ormskerk; Eric en Harm van Woerkom; Frank en Stefan Wessels.

Als we Roeland Schaftenaar bellen, ligt hij op de behandeltafel bij de fysiotherapeut van Caceres, de club waar hij onder contract staat en die op het tweede Spaanse niveau uitkomt, de LEB Gold. Een dag eerder heeft Caceres thuis met 89-77 van Burgos gewonnen. “Zonder publiek”, vertelt Roeland. “We hebben dit seizoen pas twee keer voor vijfhonderd man mogen spelen.”

In de LEB Gold speelt ook Girona, de club van zijn vijf jaar jongere broer Olaf. Hem spreken we telefonisch als hij net aan een busreis van acht uur is begonnen voor de uitwedstrijd tegen Murcia, en dag later. “De bus waarmee we normaal reizen is luxer dan deze. Het wordt lange trip. Beetje netflixen, af en toe even de ogen dicht en wat kletsen met mijn teamgenoten. Vanavond een hotel in en dan morgenmiddag de wedstrijd.”

De in Utrecht opgegroeide broers zijn allebei professioneel basketballer in Spanje. Hun passie voor sport hebben ze van niet van een vreemde. Vader Philip speelde in de eredivisie bij BC Markt in Utrecht, moeder Albertien was een verdienstelijke atlete. Hun oudste broer Frank (34) komt in de Promotiedivisie uit voor UBALL. Forward/center Roeland, net als Olaf opgeleid in Amerika bij Oregon State University, speelde afwisselend in Spanje en Griekenland en is nu bij Caceres in 24 minuten goed voor 11,6 en 4,4 rebounds per wedstrijd. Forward Olaf was na zijn Amerikaanse periode eerst drie seizoenen speler van Landstede, alvorens de overstap naar Spanje te maken. Bij Girona, de club waar NBA-kampioen Marc Gasol ooit begon en nu achter de schermen betrokken is, scoort Olaf in 20 minuten speeltijd gemiddeld 7,8 punten per duel en schiet hij zijn driepunters tegen 34 procent raak.

We leggen de heren wat gespreksonderwerpen voor.

2020 Orange Lions M Roeland Schaftenaar.jpg

Schaftenaar en Schaftenaar in Spanje

Roeland: “Na een moeilijk jaar bij Ionikos in de Griekse A1 was dit voor mij de beste optie. Ik ben hier bij Caceres lekker aan het spelen. Qua corona is alles nu weer wat versoepeld in Spanje. De restaurants zijn overdag weer open en je mag ook weer de stad uit.”
Olaf: “Rond kerst heb ik COVID-19 gehad. Heel ziek ben ik niet geworden, maar in tegenstelling tot een gewone griep die na een paar dagen voorbij is, duurde dit toch wel bijna twee weken. Inmiddels draai ik weer lekker. Girona is een stabiele, ambitieuze club, een goede plek om te zijn. De LEB Gold is een competitie die in de breedte heel sterk is. Uit de DBL denk ik dat alleen clubs als Donar, Den Bosch, Zwolle en Leiden hier mee zouden kunnen draaien. Hier heb je vijftien teams die niet voor elkaar onder doen.”

Schaftenaar niet tegen Schaftenaar

Roeland: “De LEB Gold telt dit seizoen negentien teams en is daarom opgesplitst in twee groepen. Caceres zit in poule A. We begonnen goed met twee zeges, maar daarna kregen we te maken met blessures en zijn we weggezakt, De top vijf die doorgaat naar de promotiegroep gaan we waarschijnlijk niet halen.”
Olaf: “Wij zitten in poule B. Bij ons ging het andersom. Vijf van de eerste zes verloren, maar nadat hele team in quarantaine was geweest, is het gaan lopen. Dit kalenderjaar zijn we vijf om twee.”
Roeland: “Het zou natuurlijk leuk zijn geweest als we tegen elkaar hadden kunnen spelen, want dat hebben we nog nooit gedaan. Maar het gaat er dit seizoen waarschijnlijk niet van komen. Daarom is het leuk dat we voor het derde kwalificatiewindow weer samen bij de Orange Lions zitten. Of ik jaloers ben als hij wel in die promotiegroep zit? Ik wil gewoon dat hij goed speelt en gun hem het allerbeste.”

Wat vindt Schaftenaar van Schaftenaar? (1)

Olaf: “Roeland is voor iemand van zijn lengte en gewicht een skilled speler. Voor een big is hij een goede passer. Voor elk team waar hij zit, is hij een waardevolle kracht. Slim, hij snapt het spelletje.”
Roeland: “Olaf is een schutter, speelt slim en heeft een goede driepunter in huis. Waar hij de laatste tijd stappen in heeft gezet, is met zijn rug naar de basket de bal in de post krijgen en dan zelf zijn schot creëren, bijvoorbeeld met de turnaround jumper.”
Olaf: “Klopt, al lukte dat vorig seizoen bij Real Canoe Madrid beter. Het hangt ook af van welke spelers je om je heen hebt.”

2020 Orange Lions M Olaf Schaftenaar.jpg

Schaftenaar en Schaftenaar bij de Orange Lions

Roeland: “Bij de Orange Lions trekken we naar elkaar toe, en samen op. In het eerste window speelden we allebei, tijdens het tweede window in de bubbel van Istanbul kwam Olaf door een liesblessure niet aan spelen toe. Jammer dat we door de coronamaatregelen geen kamer mogen delen, want acht dagen in je eentje op een kamer is best lang.”
Olaf: “Dat heeft ook voordelen, want nu hoeven we geen scherm te delen en kunnen we op de Xbox tegen elkaar gamen.”

Wat vindt Schaftenaar van Schaftenaar? (2)

Roeland: “Olaf is de jongste van de drie, degene die altijd een loopt te klooien en er dan ook mee weg komt.”
Olaf: “Klopt. Als Roeland en ik aan het klooien zijn, neemt Frank het altijd voor mij op. Daar ben je de jongste voor.”

Schaftenaar en Schaftenaar over de kansen

Roeland: “We zitten in een goede situatie met de Orange Lions en hebben kwalificatie voor EuroBasket 2022 in eigen hand. Kroatië, ook al is het al geplaatst, en Zweden zijn goede tegenstanders. Maar onze uitgangspositie is goed.”
Olaf: “We hebben een prachtige kans. Maar het is geen vanzelfsprekendheid dat we het wel even gaan doen. We zullen onze beste basketball moeten spelen en een heel hoog niveau moeten halen.”

Schaftenaar toch tegen Schaftenaar

Roeland: “Of ik nog iets tegen Olaf wil zeggen? Ja, let goed op je spullen tijdens de komende trip. Toen hij vorige keer terug was in Spanje raakte hij een tas met zijn paspoort en al zijn pasjes kwijt. Het heeft hem dagen gekost om alles te regelen. Laten we zeggen dat het niet de eerste keer was.”
Olaf: “Geef maar aan Roeland door dat hij vooral van ons samenzijn bij de Orange Lions moet genieten, want in Spanje gaat hij me niet zien.”

Foto's: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen