!
18122020 WTF Jeddah Novi Sad TA Roye.jpg
18 december 2020

Sterk herstel brengt Team Amsterdam bij laatste acht FIBA 3x3 World Tour Final

Door Ronald van Dam

Team Amsterdam heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de FIBA 3x3 World Tour Final in het Saoedische Jeddah. Na een valse start vrijdag tegen Novi Sad resulterend in een 17-13 nederlaag, herpakte het Nederlandse viertal zich goed tegen Lausanne later op de avond. Door de tweede groepswedstrijd met 15-10 te winnen gaat Team Amsterdam als de nummer twee uit groep B door naar de laatste acht. In de kwartfinales is het Litouwse Utena de tegenstander.

Novi Sad – Team Amsterdam 17-13

Novi Sad begon aan het duel met een 19-16 zege tegen Lausanne op zak in poule B. De Servische ploeg heeft vier van de acht voorgaande World Tour Finals gewonnen, maar schopte het bij geen van drie World Tours die het dit jaar speelde tot de laatste vier. Bovendien ontbreekt sterspeler Dusan Bulut in Jeddah. Dus lagen er kansen tegen Novi Sad, dat in augustus in Debrecen voor de eerste keer door Team Amsterdam was verslagen.
Scoren ging beide teams in de eerste minuten slecht af, in tegenstelling tot het maken van persoonlijke fouten, vooral door Novi Sad. Na 1:22 spelen hadden de Serviërs al zes fouten, maar Team Amsterdam slaagde er niet in dat voordeel te benutten. In plaats van het tempo hoog te houden en zo de vroege foutenlast bij de tegenstander uit te buiten, liet het Nederlandse kwartet het een trage wedstrijd worden en Novi Sad het lengtevoordeel uitbuiten. Daarvan profiteerde vooral de grote, sterke Tamas Ivosev, die keer op keer bij de ring kwam en 12 van de 17 Servische punten scoorde. Team Amsterdam forceerde maar vijf vrije worpen. Daarvan werden er ook nog eens drie gemist, terwijl Novi Sad in dat opzicht vijf op vijf was.
Vooral Dimeo van der Horst speelde iets te veel verstoppertje en Arvin Slagter kreeg het vizier niet op scherp, getuige zijn nul op zes tweepunters. In totaal schoten beide teams er maar twee tweepunters in op 24 pogingen (Novi Sad 1/11 en Team Amsterdam 1/13). Van 8-7 liep Novi Sad uit naar 12-7 en dat gat kon de ploeg van Brian Benjamin niet meer dichten. Her werd uiteindelijk 17-13. Aron Royé was met 5 punten topscorer aan Nederlandse zijde.

18122020 3x3 WT Jeddah TA Lausanne.jpg
Team Amsterdam – Lausanne 15-10

In de gelijk opgaande openingsminuten stal de kleine, snelle Gilles Martin van Lausanne de show met een snelle drive en een tweepunter, maar na twee scores van Julian Jaring (5-4 voorsprong) trok Team Amsterdam langzaam maar zeker de wedstrijd naar zich toe. Na nog even met 5-6 te zijn achter gekomen, was het Dimeo van der Horst die weer zijn oude zelf was. Met vijf scores op rij zette hij de Nederlandse ploeg op 10-6 voor. Dat hadden zelfs zes scores op rij kunnen zijn, maar de aanvankelijke 8-6 werd na een challenge geannuleerd om de bal niet was ‘gecleared’. In die goede Nederlandse fase deed Jaring ook nog even een verdedigende duit in het zakje met een spectaculair blok op Tshi Kashama.
Lausanne kwam nog even terig tot 10-7, maar met nog 2:34 op de klok etaleerde Arvin Slagter zijn 3x3 wapen: de tweepunter. Dat was wederom de enige tweepunter die viel bij de Nederlanders (1 op 11), maar wel een hele belangrijke. Toen op 1:46 van het einde de Zwitsers hun zesde persoonlijke fout maakten, kon Team Amsterdam de wedstrijd gecontroleerd naar het einde brengen en met 15-10 winnen. Arvin Slagter en Dimeo van der Horst eindigden beide op zes punten, terwijl Gilles Martin met vier punten topscorer werd aan Zwitser zijde. Vooral verdedigend maakte Team Amsterdam in dit duel een sterke indruk, aanvallend is er nog ruimte voor verbetering.

Arvin Slagter: “Tegen Novi Sad maakte we mentale fouten door gehaast te spelen als dat niet moest en juist te traag als we tempo moesten maken. Dat was een goede les. Tegen Lausanne hebben we ons game plan goed uitgevoerd door de mismatches te creëren die we wilden hebben en op de goede momenten geduldig te zijn. Dat heeft ons de winst gebracht.”

Brian Benjamin (bondscoach): "We hebben de eerste wedstrijd niet goed gespeeld. De eerste vier minuten voerden we het game plan uit, maar daarna vielen we aanvallend stil, omdat we niet agressief genoeg waren en statische aanvallen speelden. Tel daarbij de onnodig hoge foutenlast en je hebt een nederlaag. Iedereen was het erover eens dat het beter moest, dat we met name met meer focus moesten spelen. Dat is gelukt. Het was niet groots, we waren aanvallend niet efficiënt. Maar verdedigend Lausanne, een team dat de laatste drie World Tours de halve finale had gehaald, op tien punten houden, is gewoon goed. Zaterdag tegen Utena wordt het een ander verhaal, in mijn ogen een van de beste ploegen hier. En goede graadmeter voor de mannen om te laten zien dat ze er staan als het moet."

Next game: Utena (Litouwen) - Team Amsterdam, kwartfinale, zaterdag 19 december, 16.15 uur Nederlandse tijd.

Video: check om de wedstrijd te kijken worldtour.fiba3x3.com.

18122020 WTF Jeddah Team Amsterdam.jpg

Gerelateerde artikelen